Karamehmet petrol kuyularını satar mı?

Karamehmet petrol kuyularını satar mı?

Karamehmet hisselerini geri alacak. Ama bunun karşılığında 2 milyar dolar ödemesi gerekiyor.

Karamehmet petrol kuyularını satar mı?
16px
24px
02.02.2013 13:48
ABONE OLgoogle

Şükrü Andaç yazdı

Türkiye’nin 1 numaralı cep telefonu operatörü Turkcell abone sayısı, geliri ve kârlılığıyla örnek bir Türk şirketi. Ülkemizin global teknoloji markası olmak adına bugüne kadar büyük çaba harcadı.

Ama şirket, kurucu ortağı işadamı Mehmet Emin Karamehmet’in “çözülemez puzzle” temeline dayandırdığı ortaklık yapısı yüzünden bitmek tükenmek bilmeyen davalarla boğuşuyor. Adeta bir kapana sıkıştı. Global adım atma hevesi kursağında kaldı. İşin bu noktaya gelmesinde yabancı ortakların da payı büyük.

Şirketin CEO’su Süreyya Ciliv bu dönemde elinden gelen çabayı gösteriyor, kârlılık çıtasını aşağı çekmemek adına büyük mücadele veriyor. Ve bunda ciddi bir başarı sergiliyor.

Haklıydı, kazandı!

Turkcell’in ortaklarından Çukurova grubu ve Rus Alfa (Altimo) adına geçen gün önemli bir karar çıktı. Karamehmet’in, Ruslardan aldığı borç karşılığı tedbir konulan yüzde 13.8’lik hisseyi almasının önü açıldı.

Büyük ortak İskandinav TeliaSonera’ya hisselerini kaptırmamak için Ruslarla el sıkışan ama sonrasında onlarla da davalık olan Karamehmet, aslında haklı olduğu bir davayı kazandı. Borcunu faiziyle birlikte ödeyerek hisselerini isteyen Karamehmet’e Ruslar’dan “ret” yanıtı gelmiş, konu mahkemelik olmuştu.

‘Ret’ yanıtının sebebi, ‘Rus ve İskandinav’ ortakların birlikte Turkcell’de kontrolü ele geçirmek istemesiydi.

 Ruslar bu yolla daha fazla para kazanacaklarına inanmıştı. Olmadı.

Kredi başvurusu...

 Geçmiş, geçmişte kaldı. Karamehmet hisselerini geri alacak. Ama bunun karşılığında 2 milyar dolar ödemesi gerekiyor. Bunun için bankalardan kredi çekecek. Bankacılık çevrelerinden bu arayışın başladığı yönünde bilgiler geliyor. Buradaki risk, mevcut sorunlardan dolayı grubun finansmana erişim güçlüğü yaşaması ihtimali.
 Kredi operasyonunda istediğini alamaması halinde, Karamehmet’in, en değerli varlıklarından Genel Enerji’deki hisselerinin bir bölümünü satışa çıkarmak gibi bir silahı daha var.

Bu şirketin Kuzey Irak’ta oldukça değerli petrol sahaları bulunuyor. Bir yanda milyar dolarlık petrol kuyuları, diğer yanda Turkcell...
 
İskandinavlar ne diyor?

İngiltere’de çıkan son mahkeme kararı yerli-yabancı tüm ortaklar, hatta borsadaki hissedarlar için Turkcell’deki kilitlenmenin çözümü adına bir umut ışığı yakmış durumda.
 Turkcell’de biriken yaklaşık 2 milyar dolarlık kâr payının dağıtılması bu saatten sonra TeliaSonera’nın da isteyeceği bir adım olacaktır. Bu yüzden  TeliaSonera cephesinde bu karar “çözümsüzlüğün çözümü yönünde bir adım” olarak değerlendiriliyor.
 Ama bir şartla...

Bir de 1.1 milyar $ var!

 TeliaSonera, Karamehmet  2 milyar doları ödese de Virgin Adaları’ndaki rehinli hisseleri alamayacağını savunuyor.

Çünkü Teliasonera, Karamehmet’e karşı açtığı davalardan birini kazandı. Faiziyle birlikte 1.1 milyar doların üzerinde alacak hesapları var. Rusların tedbiri sonrası, tedbir sırasının kendilerinde olduğunu savunuyorlar. Cenevre’de kazanılan davanın bunu gerektirdiği inancı hakim.

Bu kararı henüz Türk mahkemeleri onamadığından İskandinavlar Türkiye’de hamle yapamıyor. Ama TeliaSonera, hisselerin yurtdışında tedbir altında tutulduğu gerekçesiyle yeni bir hamleye hazırlanıyor.

Bağımsız üye konusunda adım atmak için uzun süredir düşünen SPK’nın hâlâ beklemede kaldığı düşünüldüğünde, tüm bunlar şu anlama geliyor: Türkiye’nin amiral gemisi Turkcell’de tünelin sonunda ışık görünmedi.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde