Karamehmet, Turkcell'den kaç milyar temettü alacak?

Karamehmet, Turkcell'den kaç milyar temettü alacak?

Beş yıldır bir türlü gelemeyen temsilci nedeniyle Genel Kurulu toplanamayan Turkcell’de tarihi toplantı sonunda gerçekleşti.

Karamehmet, Turkcell'den kaç milyar temettü alacak?
16px
24px
26.03.2015 13:53
ABONE OLgoogle
Tepebaşı’ndaki Türkcell Plaza Konferans Salonu’nda yapılan Genel Kurul’da, (2010 yılı için 753 milyon TL, 2011 yılı için 503 milyon TL, 2012 yılı için 885 milyon TL, 2013 yılı çin 990 milyon TL, 2014 yılı için 794 milyon TL) 2010 – 2014 yıllarına ait toplam 3.9 milyar TL temettü dağıtımı kararı alındı.

Yönetim Kurulu değişikliği ise yaşanmadı. Genel Kurul’da aynı üyelerle yola devam kararı çıktı. Borsagundem.com, GSM devi şirketin tarihi Genel Kurulu’nu canlı olarak yayınladı.

DÜN ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI

Turkcell’de yapılan genel kurul öncesi dün çok önemli gelişmeler yaşandı. İlk olarak sabah saatlerinde gelen haberle, ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 2010 yılından bu yana dağıtılamayan 3.9 milyar liralık temettünün dağıtılması için ortaklar anlaştı.

Turkcell'e yakın kaynaklar, şirketin ana hissedarı olan Turkcell Holding'in ortaklarının yarın yapılması beklenen genel kurula temsilci gönderilmesi konusunda anlaşma sağladığını bildirdi.

Son olarak da akşam saatlerinde ise KAP’a yapılan açıklamada, Süreyya Ciliv’in görevinden ayrılmasının ardından Turkcell Genel Müdürlüğü’ne Kaan Terzioğlu’nun atandığı bildirildi.

KRİTİK ADIM

Turkcell'e yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Turkcell İletişim'in yüzde 51 hissesine sahip bulunan Turkcell Holding ortakları yarın yapılacak genel kurula temsilci gönderilmesi konusunda anlaşma sağladı. Kaynaklar, olağanüstü bir durum söz konusu olmadığı sürece Turkcell Holding'in genel kurulda temsil edileceğini belirtti. Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding'te payı bulunan Alfa ve Çukurova Grubu arasında dolaylı Turkcell pay sahipliği ile ilgili yıllardır devam eden uzlaşmazlık, nedeniyle genel kurul yapılamıyor. Turkcell Holding'in temsilci seçerek genel kurula gönderememesi son 5 yıldır genel kurul için yeterli çoğunluğun sağlanamamasına neden oldu. Genel kurulun yapılabilmesi için ana hissedarlarının yüzde 51'inin temsil ediliyor olabilmesi gerekiyor.

HİSSE BAŞINA 1.78 LİRAYA DENK GELİYOR

Üç ana ortağın hissedar konumunda bulunduğu Turkcell Holding, Turkcell’de yüzde 51 pay sahibi olduğu için, bu ortakların anlaşmış olması, bugün yapılacak olan genel kurulda temettü teklifinin kabul edileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Turkcell’de teklif edilecek olan 3 milyar 925 milyon liralık temettü, hisse başına 1.78 liraya denk geliyor. Analistler, Turkcell yönetiminde uzun zamandır oluşan düğümün temettü kısmında çözüme ulaşacak olmasında Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) etkisinin büyük önem taşıdığını belirtiyor.

SPK'NIN VERDİĞİ SÜRE DOLUYOR

Bilindiği gibi SPK, geçen yıl, şirket ortaklarına genel kurulun yapılması için Nisan 2015’e kadar süre vermiş ve anlaşma sağlanamazsa şirketin genel kurul hakkının Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredileceğini ve genel kurulun yapılacağını bildirmişti. Analistler, temettü dağıtımı teklifi üzerinde anlaşılmış olmasının, Turkcell ortakları arasındaki diğer sorunların da çözüleceği sinyalini verdiğini belirtiyor. Turkcell’de anlaşmazlık nedeniyle ortaklar Genel Kurul’a katılmıyor, bu nedenle de mali tablolar onaylanmıyor ve temettü ödenemiyordu.

ÇUKUROVA'NIN PAYINA DÜŞEN 541 MİLYON TL

Peki genel kurulda oylanması durumda dağıtılacak olan 3.9 milyar liralık temettüden hangi ortak ne kadar para alacak? Bu rakamın 2 milyar lirası en büyük hissedar olan Turkcell Holding’e gidecek. Turkcell Holding’in genel kurulunda onaylanması durumunda da Turkcell Holding ortakları kâr paylarına kavuşacak.

Şirkette yüzde 14.02 paya sahip Telia Sonera ise 551 milyon TL alacak. Turkcell’in halka açık kısmından yüzde 7.72 hissesini elinde bulunduran Citibank ise temettü olarak 303 milyon lira bekliyor. Yüzde 27.25 payı olan halka açık diğer ortaklar ise 1 milyar 71 milyon TL kâr payı alacak.

Dolaylı ortaklıklar dağıtıldığında ise temettünün yüzde 38.04’ü yani 1 milyar 495 milyon lirası Sonera’nın kasasına gidecek. Yüzde 13.76 paya sahip Çukurova Holding ise 541 milyon lira bekliyor. Alfa Grup’un temettü geliri 520 milyon lira olurken, Citibank ve halka açık diğer hissedarlara dağıtılacak kâr payı değişmiyor.

ALFA: İLK OLUMLU KÜÇÜK ADIM AMA AÇMAZI ÇÖZMEZ

Alfa Group tarafından dün yapılan yazılı basın açıklamasında söz konusu kâr payı anlaşmasının Turkcell’deki konuların iyileştirilmesine yönelik ilk küçük olumlu adım olduğu ancak Turkcell’deki açmazı çözmediği belirtildi. Açıklamada, “Hisseleri satın almaya yönelik yaptığımız teklifle şirketteki açmazın hızlı biçimde çözülmesini ve Türk hükümetinin Türk şirketlerindeki yabancı yatırımcılara kucak açmasını ümit ediyoruz” denildi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde