Karamehmet, DigiTürk satışından memnun mu?

Karamehmet, DigiTürk satışından memnun mu?

TMSF, 440 milyon dolarlık borcunu zamanında ödemediği gerekçesiyle Mayıs 2013’te Karamehmet’in otomotiv ve medya şirketlerine el koymuştu. DigiTürk satışı borçları kapatıyor mu?

Karamehmet, DigiTürk satışından memnun mu?
16px
24px
16.07.2015 11:35
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin en büyük digital platformu Digiturk, Katar Emiri’nin ülkeye geldiği gün Al Jazeera Grubu’nun da sahibi olan Bein Media’ya satıldı. Satış bedeli açıklanmazken, TMSF’nin açıklamaları kafaları karıştırdı.
 
Önce Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın konuğu olarak Türkiye'ye geldi. Bu ziyaretin gerçekleştiği saatlerde Türkiye’nin en büyük dijital yayıncılık platformu Digitürk, devlet tarafından Katarlı Bein Media Gruba satıldı. Bein Media Grubu Türkiye’de de faaliyet gösteren ve Ak Parti’yi açıkça destekleyen Al Jazeera Grubu’nun da sahibi.
 
NEDEN İHALEYE ÇIKILMADI?
 
Satışın zamanlaması kadar yöntemi de kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Digitürk’ü Katarlılara Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) sattı. İşadamı Mehmet Emin Karamehmet’in şirketine ‘batık bankalarda buharlaşan paraları halk adına tahsil etme’ iddiasıyla el koyan TMSF yönetimi, yaptığı satışın tutarını açıklamadı. Yani Digitürk’ün satış fiyatını halktan gizledi!
 
Ayrıca Cumhuriyet Gazetesi’nden Murat Sabuncu’nun dikkat çektiği gibi satış için herhangi bir ihaleye de çıkmadı. Hâlbuki Türk Telekom, Ciner Holding, Doğuş ve Doğan Grubu’nun şirketle yakından ilgilendiği biliniyordu. Dolayısıyla bir ihale yapılması halinde Digitürk’ün fiyatı daha da yükselebilirdi. Bu durumda hem TMSF daha fazla gelir elde edebilir hem de Karamehmet’in borçları daha da azalabilirdi.
 
ÇUKUROVA MEMNUN...
 
Gelişmeler üzerine Çukurova Holding yetkililerini aradım. Son derece önemli bilgilere ulaştım. Birincisi Katarlı Bein Media’yı Türkiye’ye Çukurova Grubu getirmiş. Yetkililer, “Show TV’yi alan Ciner Grubu’nu da biz getirmiştik. Yine aynısını yaptık. Dijital yayıncılık alanında tecrübeli bir grubu hisselerimizi almaya ikna ettik” dedi. İkincisi satış işleminin sonuçlanması biraz zaman alacak. Zira Rekabet Kurumu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) onaylarına ihtiyaç var. Bu nedenle devir işleminin Kasım sonuna kadar ancak tamamlanması bekleniyor.

BORÇLARI BİTECEK Mİ?

TMSF, 440 milyon dolarlık borcunu zamanında ödemediği gerekçesiyle Mayıs 2013’te Karamehmet’in otomotiv ve medya şirketlerine el koymuştu. BMC, Show Tv, Skytürk, Akşam ve Güneş gazeteleri ile Digitürk’ün yönetimi devlete geçti. El konulan şirketlerin büyük bir bölümü borç batağında idi. Bu nedenle Show TV ve BMC dışındaki satışlardan gelen para borçları kapatmaya yetmedi. Show TV’nin satışından 92 milyon dolar, BMC’nin satışından ise 150 milyon dolar kazandı. Dolayısıyla devlete halen 123 milyon dolar (75 milyon dolarını daha önce ödemişti) borcu var.
 
Digitürk’ün yüzde 53’ünü elinde bulunduran Karamehmet’in bu satıştan 750- 800 milyon dolar civarında bir gelir elde etmesi bekleniyor. Dolayısıyla satışın ardından Karamehmet, devlet ile helalleşebilecek. Malvarlıkları üzerindeki tedbir kararı kaldırılacak.

Ufuk Şanlı/Millet Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde