Kara liste: Sigortacılara 2241 FETÖ kurumu....

Kara liste: Sigortacılara 2241 FETÖ kurumu....

Sigortacılara, FETÖ ile bağlantısı tespit edilen iki ayrı liste gönderildi

Kara liste: Sigortacılara 2241 FETÖ kurumu....
16px
24px
29.08.2016 05:49
ABONE OLgoogle

DARBE girişimi sonrası FETÖ’ye mali destek sağlayan şirket ve bu şirketlerin ortaklarına yönelik operasyonlar tüm hızıyla sürüyor.

Bazı kurumlara devlet el koydu, bazılarına kayyum atandı, bazı şirket sahiplerinin soruşturmaları ise halen devam ediyor. Dikkat ettim de bu konuda, özellikle son günlerde, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Kimileri FETÖ ile bağlantısı olan şirketlere ilişkin listelerin banka ve sigorta şirketlerine gönderildiğini söylüyor, kimileri listedeki şirket sayısına 8 bin diyor, kimileri 300 şirketten bahsediyor, kimileri de listede 5 bin şirket olduğunu savunuyor.

İLKİ 28 TEMMUZ’DA GÖNDERİLDİ

Ben size, işin doğrusunu anlatayım; hem de darbe girişiminden bugüne kadar neler olduğunu ayrıntısı ile anlatayım. Önce kara listeden bahsedeyim. Doğru, sigorta şirketlerine, içinde, örgütle doğrudan bağlantısı olduğu tespit edilen kurum ve kuruluşların yer aldığı bir liste gönderildi. Sayısı ise, 2 bin 241. Liste; okul, dernek ve vakıflardan oluşuyor.

Tam listeyi de vereyim. 934’ü okul, 16’sı üniversite, 57’si vakıf, 1.125’i dernek ve 109’u yurt olmak üzere toplam 2 bin 241 kurumdan oluşan bir liste. Ve bu liste, darbe girişiminden 13 gün sonra, yani 28 Temmuz’da sigorta şirketlerine gönderildi ki, bu kurumların tamamına da kondu.

170 KİŞİLİK İKİNCİ LİSTE

Bitmedi. Bu ilk dalgaydı. Son 20 gündür de, bu sefer sigorta şirketlerine, her ilin Cumhuriyet Savcılarından, içinde şahısların olduğu listeler gelmeye başladı. Kim mi bunlar? FETÖ ile bağlantısı olduğu ya da terör örgütüne mali destek sağladığı gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan; dernek, vakıf, okul, şirket, holdinglerin sahipleri ve hissedarları. Bugüne kadar da 170 kişiye yakın isim sigorta şirketlerine Cumhuriyet Savcılıklarından ya da emniyet genel müdürlüklerinden gönderildi. Ve her gün de gönderilmeye devam ediyor. Yani, her gün kara listedeki isimlerin sayısı artıyor.

Peki, gerek ilk listedeki 2 bin 241 kurum için gerekse de savcılıktan gönderilen 170 kişi için; sigorta şirketlerinden ne istendi? Birincisi, şirketlerden; bu kurum ve kişilere ait sigorta poliçesi olup olmadığının acil olarak bildirilmesi istendi ki, bugüne kadar tüm poliçeler tek tek tespit edilip, bildirimi yapıldı.

TÜM ÖDEMELER DURDURULDU

İkincisi ve daha da önemlisi, tüm sigorta şirketlerine, listelerdeki kurum ve kişilere, başta sigorta tazminatı olmak üzere hiçbir ödeme yapılmaması talimatı gönderildi. Daha açık şöyle anlatayım: Sigortaya konu hangi hasar olursa olsun sigorta şirketi, tazminatı bloke edip, ödeme yapmayacak. Sadece tazminat da değil. Örneğin, kara listedeki kurum ya da kişiler, sigorta şirketinin binasının mal sahibi konumundaysa; şirket kirayı da bloke edip, ödemeyecek.

Peki, gerekçe, ne? Çok, açık. FETÖ ile bir şekilde bağlantısı olan şirket ve kişilerin, çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tüm mal varlıklarına, hak ve alacaklarına el konuyor ve sigorta şirketlerinden de buna uygun hareket etmesi isteniyor.  

Poliçeler iptal, primler iade edilebilir

15 Temmuz sonrasında sigortacılara, 934’ü okul, 16’sı üniversite, 57’si vakıf, 1.125’i dernek, 109’u yurt olmak üzere toplam 2 bin 241 kurumdan oluşan bir liste gönderildi ve bu kurumların sigorta poliçeleri olup olmadığının bildirilmesi istendi. Okul ve üniversitelerin çoğunun, yurtların da bir kısmının bina ve araçlarının poliçesinin olduğu tespit edildi. Soruşturma kapsamında da bu kurumların hepsine el konuldu, yani devletleştirildi. Bu da şu anlama geliyor: Bu kurumların, zorunlu sigortaların dışındaki tüm poliçeleri iptal edilecek. Sadece iptal edilmekle kalmayacak, sigorta şirketleri prim iadesi de yapacak.   

Listede kimler var?

Okul: 934

Üniversite: 16

Vakıf: 57

Dernek: 1.125

Yurt: 109

Kişi: 170

 
***Sigorta şirketlerine, FETÖ’ye destek sağladığı tespit edilen 2 bin 241 kurum ve 170 kişi için başta sigorta tazminatı olmak üzere hiçbir ödeme yapılmaması istendi.

Noyan Dogan/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde