Kâr için Çin değil: Koç Holding CEO'su nereyi önerdi?

Kâr için Çin değil: Koç Holding CEO'su nereyi önerdi?

Koç CEO’su Durak, artık işlerin batıdan doğuya, kuzeyden de güneye doğru kaydığını belirterek, Türk şirketlerine yeni pazarlar olarak nereyi önerdi?

Kâr için Çin değil: Koç Holding CEO'su nereyi önerdi?
16px
24px
01.04.2013 12:51
ABONE OLgoogle

Koç Holding CEO’su Durak, artık işlerin batıdan doğuya, kuzeyden de güneye doğru kaydığını belirterek, Türk şirketlerine yeni pazarlar olarak Paraguay ve Vietnam’ı önerdi

Koç Holding CEO’su Turgay Durak, Türk şirketlerinin kârlılık için yeni pazar olarak Paraguay ve Vietnam gibi ülkelere gitmeleri gerektiğini söyledi. Durak, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada kârlılık ve büyümenin şirketlerin sürdürülebilirliği açısından önemine değindi.

 Durak, Türk şirketlerinin kârlılık için Doğu ve Güneydoğu’ya gitmeleri gerektiğini belirtti. Ancak, Çin’de elde edilen gelirlerin yurtdışına çıkarılmadığına dikkat çeken Durak, “Money made in China stays in China (Çin’de yapılan para Çin’de kalır) diyorlar. Zaten Çin’e yatırım yapıp 15 yıl üst üste zarar etmeyen yok. Başka ülkelere bakmak lazım” diye konuştu. 

Avrupa’nın payı azaldı

Durak, Güneydoğu Asya’da Vietnam ve Endonezya, Afrika’nın ortası ve Kuzey Afrika’nın da bazı  bölümleri, Amerika kıtasında ise Paraguay gibi bölgelere dikkat çekti. Durak, artık herkesin işlerin batıdan doğuya, kuzeyden de güneye doğru kaydığının farkında olduklarını belirterek, “Son 5 senede biz daha çok sanayi ürünleri ihracatı yaptığımız için ihracatımızda Avrupa’nın payı 2008’de yüzde 77’ydi, bu şimdi yüzde 56’ya indi” dedi.

 Yeni iş dallarına girmek için 10 yıllık trendlere bakılması gerektiğine belirten Durak şöyle dedi:

“Bizim grup olarak hedefimiz; yaptığı işin niteliği icabı ithalata bağımlı olan bir enerji sektörümüz var. Onun dışında kalan bütün sanayi sektörlerinde ve buna gıda da dahil olmak üzere toplam cironun yüzde 50’sinden fazlasını yurtdışındaki fabrikalardan veya yurt dışına ihracattan elde etme koşulu daima bu en önde gelen talebimiz ve şirketler bunu yerine getiriyor. Ar-Ge’ye ve inovasyona önem verilmesi ikinci unsur olarak ortaya çıkıyor. Üçüncü unsur da değişen, gelişen ve sürekli gençleşip farklılaşan bir tüketiciyle karşı karşıyayız.”
Durak, Arçelik’in Çin pazarı için buzdolabı tasarladığına da değindi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde