Kapanan Uzel'in çalışanları ile yerli traktör üretti

Kapanan Uzel'in çalışanları ile yerli traktör üretti

Şimşeker AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Şimşeker, "Mehmet Şimşeker' markalı yerli traktör üretiminde şimdilik yılda bin adet olan üretim kapasitesini 5 yıl içinde 10 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi

Kapanan Uzel'in çalışanları ile yerli traktör üretti
16px
24px
12.04.2018 14:24
ABONE OLgoogle

Şimşeker AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şimşeker, kapanan Uzel Traktör'ün eski çalışanlarını kadrosuna katarak, "Mehmet Şimşeker" markalı yerli traktör üretimine başladıklarını, şimdilik yılda bin adet olan üretim kapasitesini 5 yıl içinde 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Mehmet Şimşeker traktörlerinin tanıtımına ilişkin basın toplantısında konuşan Şimşeker, uzun yıllar çeşitli traktör markalarının bayiliğini başarı ile yürüttükten sonra yerli traktör üretimine başladıklarını ifade etti. Şimşeker, kapanan Uzel Traktör'ün çalışanlarını da kadrolarına kattıklarını bildirdi.

"Türkiye'de tarım bitti" diye kendisini üretimden vazgeçirmek isteyenlerin olduğuna dikkati çeken Şimşeker, "1995'te traktör satışı yılda 30 bin iken şimdi 73 bin. Sektör dinamiklerini ve müşteri taleplerini uzun yıllar takip ediyoruz." dedi.

Yozgat'ta 1984 yılından bu yana babası ile birlikte çeşitli traktör markalarının bayiliğini yürüttüklerini anlatan Şimşeker, tarla ve bahçe işlerinde kullanılacak olan "Mehmet Şimşeker" markalı traktörün İstanbul Esenyurt'taki tesislerde üretildiğini aktardı.

 "Çiftçi hâlâ mekanik istiyor"

Mehmet Şimşeker, çiftçinin hâlâ eski kasa traktör istediğini vurgulayarak, “Ülkemizde traktör bakımlarında kalifiye eleman yetersiz. Çiftçi, mekanik traktör arıza yapsa bile kendisi yürütebilir. Elektronik traktör için bazen İngiltere’den servis bekleniyor. Dokuz yaşımdan bu yana babamın yanında traktör bayiliği yapıyorum. Yıllarca 6 traktör markasının yetkili ana bayiliklerini yaptık. Hepsinin artılarını ve eksilerini değerlendirerek çiftçinin talebi doğrultusunda en iyi traktörü ortaya çıkardık” diye konuştu.

Diğer markalara 250 saatte bir periyodik bakım öneren Perkins Motor'un Mehmet Şimşeker traktörüne ise 500 saatte bir bakım garantisi verdiğini söyleyen Şimşeker, hem düşük periyodik bakım maliyeti hem de yakıt tasarrufu ile çiftçinin 10 yıl içinde traktörün bedelinin yarısının amorti edebildiğini dile getirdi.

Şimşeker, yaklaşık 3 bin 500 parçadan oluşan traktörün Avusturya’daki TÜV testlerini başarıyla geçtiğini belirterek, "Kaliteniz iyiyse kimse size engel olamıyor. Biz çiftçinin gerçek ihtiyacına yönelik traktör ürettik" dedi.

 “Yüksek beygire kota şart”

Traktör kullanımında ise çiftçinin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Şimşeker, şunları kaydetti:

"Eskiden arazi aynı, nüfus daha azdı. Nüfus 60 milyondan 80 milyona çıktı. Araziler bölündü. Tarlaların bölünmesi traktör satışının artmasına sebep oldu. Bir ailede baba ölünce çocukların hepsi kendi traktörünü aldı. Bu şekilde bakarsanız, şu anki traktör sayısı gerçek ihtiyaç değil. Şu an yılda yaklaşık 73 bin traktör satılıyor. Bunun ise yüzde 90’ı ithal. Bu sayının normalde 40 bin olması lazım. Eskiden 50 beygirli bir traktör üç köyün işini görürdü. Ayrıca çiftçiler, ihtiyacının dışındaki yüksek beygir motora 60 bin avro ödüyor. Halbuki dörtte bir fiyatına ihtiyacı olanını alabilir. Falan komşu çift çeker almış, ben de alacağım anlayışı var. Traktörde beygir güçlerine kota getirilmesi lazım. En büyük yanlışlardan biri de yüksek beygirli traktörlerin banka kredilerine teşvik verilip, düşük beygir gücüne bu teşvikin verilmemesi. Biz Cumhurbaşkanımıza bu yanlışı anlatacağız."

Şimşeker, bu yola yerli ve milli ürünler üretmek adına çıktıklarını aktararak markalarının yerli ve milli olduğunu vurguladı ve sadece motoru İngiltere'den aldıklarını kaydetti.

Motorun haricindeki tüm parçalarının yüzde 100 yerli ve milli olduğunu belirten Şimşeker, hedeflerinden bir tanesinin de kendi motorlarını üretmek olduğunu ifade etti. Şimşeker, ürettikleri traktörde yedek parça sorunu bulunmadığını ve bunun da sundukları en büyük avantaj olduğunu aktararak, "Mehmet Şimşeker" traktörlerinin yüzde 20 yakıt tasarrufu sağladığını anlattı.

Şimşeker, geldikleri şu anki aşamaya kadar herhangi bir devlet teşviki hibe ya da kredi almadıklarını, her şeyi kendi güçleriyle yaptıklarını dile getirerek, "Devletimize her zaman yakınız ancak her şeyi devletten beklememek lazım. Bir şeyler yapmak lazım. Biz kimseyi rahatsız etmek istemedik. Hibesiz teşviksiz de bir şeyler yapılabiliyor. " ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin faizsiz bir üretim yapmak olduğunu vurgulayan Şimşeker, traktör satışlarından yıl sonunda gelecek karın yüzde 5'ini Mehmetçik Vakfı'na bağışlayacaklarını ve bunu sürekli hale getireceklerini söyledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde