Kapalıçarşı'da Rus komisyonu fırladı

Kapalıçarşı'da Rus komisyonu fırladı

Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik kayıtdışı para akışında kendini gösterdi. Kapalıçarşı’dan Rusya’ya para transferi patladı..

Kapalıçarşı'da Rus komisyonu fırladı
16px
24px
16.12.2015 06:26
ABONE OLgoogle
Türkiye ile Rusya arasındaki gerginlik kayıtdışı para akışında da kendini gösterdi. Edinilen bilgiye göre Kapalıçarşı’da Rusya’ya para transferinde binde 3’lerde olan komisyon oranı binde 8’lere ulaştı

Rusya’nın uçak krizi sonrası Türkiye’yle ekonomik ilişkilerde çıkardığı zorluklar, bu ülkeyle varlığı bilinen ama ilişkiler iyi giderken üzerine gidilmeyen kayıtdışı ticaretin maliyetini de etkiledi.

Geçtiğimiz hafta boyunca İstanbul’da Rusya’ya yoğun ihracat yapan sektörlerin önde gelen temsicileri iki defa bir araya gelerek yaşadıkları sorunları tartıştı. Toplantılarda resmi açıklamalarda yer bulmayan kayıtdışı ticaret ve bunun mali bakımdan dönmesini sağlayan döviz büroları üzerinden para transferleri gündeme gelen konular arasındaydı.

Ağırlıkla Kapalıçarşı çevresinde kümelenen döviz büroları aracılık ettiği için bu bölgenin adıyla anılan sistemin müşteriler üzerindeki masraf yükü arttı. Döviz bürolarının komisyonlarının binde 3 oranından binde 8’e çıktığı dile getirilen konular arasında yer aldı.

Rusya’nın sisteme Türkiye kadar iyi hâkim olduğu için krizle beraber başlayan mali denetimleri, kayıtdışı ticaretin payının azımsanmayacak oranda olduğu sektörlerde faaliyet gösteren Türk şirketlerine yönlendirdiği son günlerde sıkça dile getiriliyor.

Bunun döviz bürolarının para aktarma mekanizmalarını etkilediği gibi bir kriz fırsatı olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor. Kayıtdışı ticaret bir kenara bırakıldığında Rusya ile yoğun çalışan bütün şirketlerin Türkiye’de asıl çekincelerini ise bankalar oluşturuyor. Bankaların ihracatının büyük kısmını Rusya’ya yapan şirketlerin kredilerini geri çağırmasından endişe ediliyor. Sektör örgütleri bu yüzden finansman desteği sağlanması için ekonomi yönetimi nezdinde sürekli girişimde bulunuyor.

"BELKİ BU BİZİ TERBİYE EDER"

Rusya’nın hem kendisi ve hem de faaliyet gösterdiği imalat sanayiinde yer alan sektörü için önem taşıdığı bir sektör temsilcisi yaşananlar sonrasında kayıtdışı ticaret için şu yorumu yaptı: “Belki bu kriz bizi artık terbiye eder. Rusya’daki ilk yıllardan kalan bazı alışkanlıkların sona ermesi için ortam yaratır. Ancak Rus müşterilerin de terbiye olması gerek.”
Seçkin Ürey/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde