Kanser, dünyada birinci ölüm sebebi olacak

Kanser, dünyada birinci ölüm sebebi olacak

Kanserle mücadelede önemli yol katedilmiş olmasına karşın, halen dünyada ikinci ölüm nedeni olan bu hastalığın birinci sıraya geçme yolunda olduğu belirtiliyor.

Kanser, dünyada birinci ölüm sebebi olacak
16px
24px
17.03.2010 22:22
ABONE OLgoogle

Uzmanlar, nüfusun yaşlanması ve kötü beslenme alışkanlıklar ını, kanser vak'alarındaki artışın nedeni olarak görüyor.

Amerikan Kanser Derneği yetkililerinden Susan Gapstur, Amerikan Tıp Derneğinin (JAMA) kanserle ilgili yayımladığı özel sayısını tanıtırken, ABD'de kansere karşı önlem kampanyaları ve bu hastalıkla mücadele sayesinde kanserden ölenlerin sayısının 20 yıl içinde yüzde 16 oranında düştüğünü belirtti.
Gapstur, fazla kilolar ve obezitenin yeni kanser türlerine yol açtığını, her yıl 100 bin kişinin fazla kilolardan dolayı kansere yaklandığını söyledi.

JAMA'nın yayımladığı özel sayıda, kanser hastalığının ABD'de ikinci ölüm nedeni olduğu, 2009 yılında bir buçuk milyon kanser hastasından 560 bininin hayatını kaybettiği bilgisi veriliyor.
Özel sayıdaki makaleye kaleme alan araştırmacılar, prostat, kolon, göğüs ve testis kanseri tedavisinde çok başarılı sonuçlar elde edildiğini, ancak pankreas, karaciğer, yumurtalık, beyin ve akciğer kanserinin hala öldürücü olduğunu ve mevcut tedavi yöntemlerinin cevap vermediğini belirttiler.


Gelecekte iki erkekten birinin ve üç kadından birinin kanser taşıyıcısı olacağının altını çizen araştırmacılar, bu kanser vakalarını n yarısının ölümcül vakalar olacağını yazdılar.
Daha sağlıklı bir yaşam biçiminin kanseri önleyebileceğine dikkati çeken araştırmacılar, buna örnek olarak sigaranın tehlikelerine işaret ediyor ve 20. yüzyılın başlarında nadir görünen akciğer kanserinin bugün sigara tüketiminin yayılmasıyla çoğaldığını bildiriyor.

Işınla tümör tedavisine ilişkin bir araştırmanın sahibi olan Robert Timmerman, "1910 yılında 5 binden az akciğer kanseri vakası tespit ediliyordu, ama bugün yılda 200 bin kişi bu hastalığa yakalanıyor" dedi.
Doktorlar, yine de ABD'de 1990 yılında tavan yapmış olan akciğer kanserinde gerileme olduğunu belirtiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde