Kanallar RTÜK’e değil ATV’ye bakıyor

Kanallar RTÜK’e değil ATV’ye bakıyor

RTÜK kendi yasasını düzenleyen KHK’nin gerekçesini sansürledi.

Kanallar RTÜK’e değil ATV’ye bakıyor
16px
24px
05.05.2017 11:08
ABONE OLgoogle

İzdivaç programlarına getirilen düzenlemeyi hükümete yakın kanalların etkisi ile anlatmakta zorlanan RTÜK, gerekçeyi yazarken KHK’yi sansürledi. RTÜK’ün dünkü toplantısında üyelere dağıtılan gerekçede, KHK’deki “yasaklama yaptırımını” içeren “ihlale konu programın katalogdan çıkarılmasına karar verilir” cümlesine yer veremedi.

Öte yandan KHK’nin yayımlanmasının ardından evlilik programlarını yayımlayan kanalların da tereddüt yaşadığı, Kanal D’nin kendi programının yayınını durdurduğu, ancak ATV’nin yayına devam ettiği anlaşılınca yayına yeniden başlatacağı öğrenildi.

Hükümetin çıkardığı son KHK’deki izdivaç programlarına yönelik düzenleme üzerindeki tartışma devam ediyor. Üst Kurul’un dünkü toplantısında da konunun gündeme geldiği, RTÜK Hukuk Müşavirliği tarafından hazırlanan metnin üyelere dağıtıldığı öğrenildi. Dağıtılan metinde KHK ile RTÜK yasasında yapılan düzenleme eski ve yeni haliyle şemalandırıldı. Dağıtılan metnin maddeler bölümünde, izdivaç programları için uygulanabilecek yaptırımlara yer verildi. KHK’deki madde olduğu gibi korunarak, “verilen para cezasının arttırılması, programın yayınının beş keze durdurulması” hükümlerine yer verildi.

Gerekçede KHK’ye tırpan

Ancak Üst Kurul’un Hukuk Müşavirliği’nin kaleme aldığı gerekçe metninde evlilik programlarının yayından kaldırılması anlamına gelen, “ihlale konu programın katalogdan çıkarılmasına karar verilir” hükmü anlatılmadı. Gerekçede “Kamuoyunda şikâyetlere konu olan evlilik programları için çoğunlukla ‘toplumun milli ve manevi değerlerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması’ ilkesine aykırılık nedeniyle yaptırım uygulanmakta olup, düzenleme ile evlilik programları için de ağırlaştırılmış idari para cezası ile ilaveten programın yayınının beş keze kadar durdurulması söz konusu olabilecektir” ifadeleri kullanıldı. Edinilen bilgiye göre eksiklik, RTÜK’ün düzenlemeyi anlatmakta hükümete yakın televizyon kanallarının baskısı nedeniyle zorlanmasına bağlandı.

Saat sınırlaması

AA’nın haberinde evlilik programlarının yayın saatlerine de bir kısıtlama getirildiği ifade edildi. RTÜK Hukuk Müşavirliği’nin metninin hem maddeler hem de gerekçe kısmında saat sınırlamasına yer verildi. Ancak RTÜK, saat sınırlamasının evlilik programlarını kapsayıp kapsamadığını net olarak anlatamadı.

Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde