Kanal İstanbul için 'yap-işlet-devret' Meclis'e geliyor

Kanal İstanbul için 'yap-işlet-devret' Meclis'e geliyor

AK Parti’nin geçen hafta gündeme getirdiği bedelli askerlikle ilgili torba teklifin görüşmeleri bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlayacak

Kanal İstanbul için 'yap-işlet-devret' Meclis'e geliyor
16px
24px
23.07.2018 10:12
ABONE OLgoogle

Teklife Kanal İstanbul projesi ve bundan sonra yapılacak büyük projelerin "yap-işlet-devret" modeliyle yapılmasına ilişkin düzenleme de eklenecek. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan tarafından hazırlanan ve aynı komisyona gönderilen yasa teklifinde, bazı yatırım ve hizmetlerin yap-işlet-devret modeli ile yaptırılması hakkındaki kanunda değişiklik öngörüldü.  Yasa teklifine Kanal İstanbul'da eklendi

Bu çerçevede kanunda yer alan, "hava alanları ve limanları" ibaresinden sonra gelmek üzere "denizleri, gölleri, nehirleri birbirine bağlayarak gemilerin seyrüseferine imkan veren su yolu işlevi görecek kanal veya benzeri altyapı tesisleri, lojistik faaliyet alanları, raylı ulaşım sistemleri ile bunların bakım, onarım, işletme, manevra, geceleme gibi ihtiyaçların karşılanacağı alan ve tesisleri" ibaresi eklendi. 

Teklifin gerekçesinde, "Söz konusu projelerde özel sektörün sermayesi ile dinamizminden faydalanılması, özel sektörün rekabet gücünün artırılması ve projelerin maliyetlerinin en aza indirgenmesi hedeflenmektedir" denildi.

65 MİLYAR TL YATIRIMLA GERÇEKLEŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası sürecinde yeni dönemde ilk işlerinin Kanal İstanbul projesini başlatmak olduğunu açıklamıştı.

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin olarak yapılan çalışmalara göre, Kanal İstanbul güzergahı Küçükçekmece Gölü'nden başlayıp, Şahintepe mahallesinden geçerek Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. Terkos ve Durusu mahallelerinin yakınlarında Terkos Gölü'nün doğusundan Karadeniz'e ulaşacak.

Projenin 65 milyar TL yatırımla hayata geçirilmesi planlanıyor. İnşaat aşamasında 6 bin kişinin, işletme aşamasında bin 500 kişinin çalışması öngörülüyor. Kanal derinliğine bağlı olarak yaklaşık 1.5 milyar metreküp hafriyat çıkması bekleniyor. Deniz ve dip taramasından da 115 milyon metreküp malzemenin çıkacağı tahmin ediliyor.

Proje kapsamında hem Marmara Denizi'ne hem de Karadeniz'e konteyner yük limanı inşa edilecek. Karadeniz'e yapılacak liman 4.8 kilometre uzunluğunda olacak. Bin 500 hektar alana lojistik merkez kurulacak. 3. havalimanı ve demir yolu ile entegresi sağlanacak. Küçükçekmece Gölü'ne 200, Sazlıdere'ye 860 tekne kapasiteli yat limanları yapılacak.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde