Kanal İstanbul da o şirkette

Kanal İstanbul da o şirkette

Uzmanların “yapmayın etmeyin” mealinde riskleri için uyardığı Kanal İstanbul, adı bile milyarlık emlak spekülasyonları yaptırtan bir proje.

Kanal İstanbul da o şirkette
16px
24px
29.04.2018 09:59
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Kanal İstanbul da Yüksel’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel başkanı da olduğu AKP’nin İl Kadın Kolları Kongresi öncesinde konuştu. Kanal İstanbul’un bir dünya projesi olduğunu söyledi. 

“Bir Süveyş, bir Panama olabilir ama burada da Kanal İstanbul olacak. Buprojeyle dünyaya mesajımızı vereceğiz. İnşallah yeni dönemde inşasınabaşlayacağız” dedi. 

Uzmanların “yapmayın etmeyin” mealinde riskleri için uyardığı Kanal İstanbul, adı bile milyarlık emlak spekülasyonları yaptırtan bir proje. Siyaset üzerinden yaratacağı, paylaştıracağı rantın haddi hududu yok. Bu vesileyle hatırlatalım dedik.   İSKİ, ihaleyi nasıl 8 Milyon fazla teklif verene verdi? Kanal İstanbul’un etüt projesini Yüksel Proje hazırlıyor. Hani İSKİ’nin İçmesuyu ve Kanalizasyon Master Planı ihalesini, fiyat teklifi 8 milyon TL yüksek olduğu halde kazanan firma. 

Yüksel Proje ile Kanal İstanbul etüdü için 34 milyon 990 bin TL bedelle sözleşme imzalandığını, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan açıklamıştı.

Buradaki incelik ise şu: Yüksel Proje’nin İSKİ ihalesini, ortaklık biçiminde (Dolsar da dahil) birlikte kazandıkları Royal Haskoning, Kanal İstanbul etüt ihalesine Yüksel dışında davet edilen üç firmadan biriydi. 
Belli ki Kanal İstanbul’u Yüksel’in kazandığını gören Royal Haskoning, sonrasında İSKİ için rakibiyle yan yana gelmeyi uygun görmüş. 

Bu arada: Yüksel Proje’nin uzmanlığından olsa gerek, pek çok mega projenin etüt işlerinde “en ziyade müsaadeye mazhar” firma gibi faal olduğunu not düşelim.

Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul metroları, Ordu-Giresun Havaalanı, Bursa Atıksu Arıtma Tesisleri’nin etüt ve mühendislik işlerini de Yüksel Proje yapmıştı.

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde