Kamyon dolusu para kaçırmak artık serbest

Kamyon dolusu para kaçırmak artık serbest

Hükümet, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yaptığı değişiklikle Türk Lirası ve dövizi banka yerine bavulla ya da kamyonla yurtdışına çıkarmanın önünü açtı

Kamyon dolusu para kaçırmak artık serbest
16px
24px
12.06.2015 04:44
ABONE OLgoogle
Hükümet, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yaptığı değişiklikle Türk Lirası ve dövizi banka yerine bavulla ya da kamyonla yurtdışına çıkarmanın önünü açtı

Hükümet kamyonla parayı yurtdışına çıkarmanın önünü açtı. AKP iktidarı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki kanunda ilgili 32 Sayılı Karar’da değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni değişiklikle yurtdışına çıkarılacak TL ve dövize olağanüstü serbesti getirildi.

Bankacılık sistemine giremediği için kayıt dışında kalan terör, uyuşturucu ya da rüşvet paraları artık cepte, bavul içinde hatta kamyonla yurtdışına çıkarılabilecek. Çıkışta ne beyan istenecek ne de paraların bankalar üzerinden taşınması talep edilecek. Dahası, yurtdışına kaçırılan paralar için gümrüklerde “banka dekontu” gibi kayıt içi parayı kanıtlayan belgeler de sorulamayacak.

TÜRK LİRASI ÇIKIŞINDA ŞART YOK

Mevcut kanunda Türk vatandaşları ve yabancılar 5 bin dolar ve daha üzeri TL karşılığındaki Türk parasını ancak bankalar aracılığıyla yurtdışına götürebiliyorlardı. Banka şartı yeni düzenlemeyle ortadan kalktı. Artık yerli ve yabancılar Türk Lirası paralarını hiç bankaya uğramadan bavula koyup ya da kamyona yükleyip yurtdışına götürebilecekler. Kararla ayrıca 25 bin lirayı aşan Türk parasının yurtdışına çıkışının bakanlık tarafından belirlenecek esaslar dahilinde yapılacağı belirtildi. Banka şartının kaldırılmasının Türkiye’de elde edilmiş TL cinsi rüşvet paralarının yurtdışına çıkarılmasının önünü açtığı belirtiliyor.

YASTIK ALTI DÖVİZ KAÇAR

Düzenlemeyle TL’nin yanı sıra kayıtdışı elde edilmiş dövizlerin de yurtdışına yine yolcu beraberinde çıkarılması, hatta kaçırılması mümkün hale getirildi. Mevcut düzenlemede yabancı uyruklu kişilerle gurbetçiler yurda girişte beyan etmek; Türk vatandaşları ise bir bankadan satın aldığını kanıtlamak şartıyla 5 bin dolar ve karşılığı dövizi yurtdışına götürebiliyorlardı.

Şimdi hem beyan zorunluluğu hem de bankadan satın alma şartı kaldırıldı. Artık örneğin yastık altında tutulan rüşvet paraları ya da uyuşturucu gelirleri hiç banka dekontu gerekmeden yurtdışına çıkarılabilecek.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde