Kamuyla iş yapanları rahatlatan düzenleme

Kamuyla iş yapanları rahatlatan düzenleme

İş dünyasının kabusu haline gelen TCK’nın 235. maddesinde ince ayar yapıldı. Hapis cezası düştü, para cezası geldi.

Kamuyla iş yapanları rahatlatan düzenleme
16px
24px
14.04.2013 12:29
ABONE OLgoogle

İş dünyasının ‘kabusu’ haline gelen ve  kamu ihalelerine fesat karıştırma suçunu düzenleyen TCK’nın 235. maddesine ince ayar yapıldı.

Yasalaşan 4. Yargı Paket’inde yapılan düzenleme ile işadamı ve bürokratlar rahat bir nefes aldı. Düzenleme ile birlikte, hapis cezaları düşürülürken, kamu zararının oluşmadığı durumlarda ise sorumlulara para cezası verilmesinin yolu açıldı. Söz konusu madde ile ilgili önergeler iktidar ve muhalefet partilerine mensup milletvekilleri tarafından ortaklaşa verildi.

Hapis cezası düşürüldü

Mevcut düzenlemede, TCK 235. maddede, ihaleye fesat karıştırma suçunu işleyen bürokrat ve işadamlarına 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyordu. Bu durum, birçok kamu ihalesinde, işadamları ve bürokratları zor durumda bıraktı. Örneğin, bir yemek alım ihalesinde eksik gramajla teslim edilen ürünlerden dolayı ya da sözleşmede yazan tatlı yerine meyve veren işadamları hakkında 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Düzenlemede, 5 ile 12 yıl olan hapis cezası 3 ile 7 yıla indi.

Tehdit ve cebir ayrı tutuldu

Ayrıca, ihaleye fesat karıştırma suçuna, ‘kamu zararı’ ayrımı da getirildi. Kamu zararı oluşmadığı durumlarda, sanıklar ihaleye fesat karıştırma suçundan 1 ile 3 yıllık hapis cezası istemiyle yargılanacaklar. Bu da sanıkların hapse girmesinin önüne geçecek. Ve sadece idari para cezası alacaklar. Aynı maddede tehdit ve cebir suçları için de ayrı bir düzenleme yapıldı. Buna göre, kamu ihalelerini tehdit ve cebir ile kazanan veya kazanılmasını sağlayan kişilerin cezaları 5 yıldan az hapis olamayacak.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde