Kamuya 90 bin eleman alınacak

Kamuya 90 bin eleman alınacak

Şimşek, kamuya 90 bin civarında eleman alacaklarını belirterek, ''Varsayımımız brüt olarak 90 bin civarında bir rakam öngörüyoruz. Ama bunun altında olur, bunun üstünde olur'' dedi.

Kamuya 90 bin eleman alınacak
16px
24px
18.10.2011 15:15
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya 90 bin civarında eleman alacaklarını belirterek, ''Varsayımımız brüt olarak 90 bin civarında bir rakam öngörüyoruz. Ama bunun altında olur, bunun üstünde olur'' dedi. 

     Bakan Şimşek, Ocak-Eylül 2011 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, 2011 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı, hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

     Kamuya kaç kişi alınacağına ilişkin soru üzerine Bakan Şimşek, bu rakamın tamamen ihtiyaca binaen olacağını söyledi. Varsayımlarının brüt olarak 90 bin civarında bir rakam olduğunu kaydeden Şimşek, bu gün dünyanın bir çok ülkesinde kamuya yeni doktor, yeni hemşire, yeni öğretmen, yeni polis alınmadığını aksine, var olanların azaltıldığını söyledi. Bugün petrol zengini Rusya'da bile 100 bin kamu çalışanının plan çerçevesinde çıkartılmasından bahsedildiğini ifade eden Şimşek, ''Türkiye, bu dönemde bir yandan kamu dengelerini iyileştiriyor, bir yandan ihtiyacı olan bütün personeli alıyor. Türkiye gerçekten iyi bir noktada. 2012 yılında da bu dengeleri gözeteceğiz. Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde tabi ki ne gerekiyorsa yapacağız'' dedi. 

     Şimşek, bakan yardımcılığına ilişkin soru üzerine de konunun Başbakan Erdoğan'ın takdirinde olduğunu kaydederek, ''Ama sayın başbakanımız, dünkü toplantıda 1-2 hafta içinde geriye kalan bakanlıklarda da çalışmaları tamamlayacağız, atamaları yapacağız dedi'' yanıtını verdi. 

     Bakanlıktaki düzenlemelere ilişkin soru üzerine de Şimşek, Muhasebat Kontrolörlüğü veya Maliye'deki diğer herhangi bir birimdeki düzenlemelerin tam anlamıyla idareyi rasyonelleştirmeye yönelik olduğunu ifade ederek, ellerindeki sınırlı birikimli uzmanları, denetim gücünü veya birimleri daha etkin, daha verimli kullanmaya yönelik olduğunu söyledi. ''Dolayısıyla hiçbir şekilde burada bir kesimin veya bir birimin yok edilmesi olarak bakılmamalı'' diyen Şimşek, vergi denetiminin tek çatı altında toplandığını ve düzenlemenin Türkiye için çok hayırlı bir düzenleme, lehine ve menfaatine bir düzenleme olacağını söyledi. 
     
     Maaş artışları
     
     Bakan Şimşek, maaş artışlarına yönelik soru üzerine, kendilerine göre varsayımda bulunduklarını ancak bu rakamların toplu sözleşme sonrasında belirleneceğini ifade ederek, ''Ona göre de maalesef Anayasa sonucunda kanuni düzenleme gerekiyordu. Henüz yapılamadığı için bütçeyi bu şekilde yaptık. Ama biz bu çerçevede ödeneklerde, düzenlemelerde bunu yapacağız'' dedi. 

     Bütçede personel giderlerini bir takım varsayımlara göre hesapladıklarını, ancak bu varsayımların gerçekçi olmadığı ortaya çıkması halinde ya bütçenin bu çerçevede genişlemesine imkan sağlayacaklarını ya da bunu telafi edici mekanizmaları gündeme getireceklerini kaydeden Şimşek, genel olarak, ''Eşit işe, eşit ücret'' çerçevesinde bir kaynak ayırdıklarını ve yaptıkları hesapların makul olduğunu dile getirdi. Şimşek, ''İntibak konusu ise biraz belirsiz. Nedeni ise şu; Biz hükümet programında şunu dedik, 'Adil ama tabii ki kademeli' dolayısıyla hepsini bu sene içinde yapacağız diye bir şey yok, ama yapılacak. Burada önemli olan şey şu; biz, bir çok kesimin sorununu çözmek için bu bütçeyi hazırladık'' diye konuştu. 

     Bir gazetecinin, ''Maliye Bakanlığı'nda bir 'Harcama Denetim Birim' oluşturmayı planladığınızı söylediniz. Bu, performans denetimi mi yapacak, yoksa uygunluk denetimi mi yapacak?'' sorusu üzerine Şimşek, bir ''Harcama Denetim Birimi'' kurmadıklarını bildirdi. Şimşek, yalnızca harcamaların rasyonelleştirilmesi için ilgili birimlerle bir komisyon kurup, kamu harcamalarının rasyonel olup olmadığını sürekli bir şekilde inceleyecek, değerlendirme yapacak bir idareden bahsettiğini ifade etti. 

     Şimşek, yatırımlar için ayırdıkları ilave 9,1 milyar liranın 7 milyar liradan fazlasının Karayolları Genel Müdürlüğüne, 437 milyon lirasının metrolar ve diğer projeler için Ulaştırma Bakanlığına, 260 milyon lirasının Milli Eğitim Bakanlığına ayrıldığını, diğer idarelere de 1 milyar 375 milyon lira olmak üzere, toplam 9,1 milyar lira ek kaynak sağlandığını bildirdi. 

     Şimşek, 2012 yılında yeni bir vergi artışı olup olmayacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini de belirterek, küresel ekonomide büyük bir belirsizliğin olduğunu, dolayısıyla hiç bir zaman ''Şu olmayacak, bu olmayacak'' şeklinde bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. 
     
     ''Aşağı veya yukarı yönde düzenleme yapabiliriz''
     
     Bazı dönemlerde aşağı, bazı dönemlerde yukarı yönde bir düzenleme yapabileceklerini de aktaran Şimşek, Orta Vadeli Programın hedeflerini tutturmanın önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, bu hedefleri göz önünde bulundurarak önemli kazançlar elde ettiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: 

     ''Avrupa'da bir çok ülke borç batağındayken Türkiye bu durumda değilse, bu türden sağlıklı yaklaşımların sonucudur. Yani bu bir tesadüf değildir. Biz kamu olarak ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Tabi, gönül ister ki bu vergi artışları hiç olmasın ama şunu da belirtmek isterim. Şu yaptığımız vergi artışlarına bir bakın. Otomotivde; Türkiye'de satılan otomobillerin yüzde 93'ünde bir vergi artışı yok. Sadece üst segmentte, lüks otomobilde var. Aynı şey, cep telefonları için de söylenebilir. 2012 yılında da global ekonomik konjoktüre göre, Türkiye'nin OVP hedeflerini gerçekleştirmek üzere aşağı veya yukarı yönlü düzenlemeler olabilir. Ancak şu an itibariyle bizim öngörümüzün, daha çok maktu vergilerin yeniden değerleme oranına göre artırılması şeklinde olacağını söylemiştim. 

     Bütçeyi daha çok buna göre kurguladık ama yarın öbür gün diyelim ki memur maaşları... Bu sadece hükümet tarafından belirlenmeyecek, toplu sözleşmeyle belirlenecek. İntibak konusunda bir çalışmamız var. Belki bu çalışmaların ötesine gidilecek. 'Eşit işe eşit ücret' konusunda bir çalışmamız var. Ama diyelim ki farklı bir noktaya varacak. Örnek olarak söylüyorum. Bunları sadece borçlanarak karşılamak doğru olur mu? Tabii ki oturup bizim, harcamalarımızı sağlıklı vergi gelirleriyle finanse etmemiz lazım. Yani bu konuda kapıyı açık bırakmak istiyorum. Herhangi bir şey söylemiyorum. Ben sadece diyorum ki önümüzdeki dönemde global ekonomik şartlara ve Türkiye'nin ekonomisine bağlı olarak gerekli aşağı veya yukarı doğru düzenleme yapılabilir.'' 
     
   ''Vergi gelir tahminleri genelde tutucu olur''
     
     ''Büyümeyi yüzde 4 öngörüyorsunuz, nasıl oluyor da vergi gelirleri yüzde 11'in üzerinde artıyor?'' şeklindeki soru üzerine de Şimşek, nominal verginin genelde nominal GSYH'ya paralel olarak arttığını ve deflatör ile reel büyümenin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti ve bunların dikkate alınması durumunda bu rakamların birbirine çok yakın olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, makro ekonomik varsayımların gerçekçi mi, değil mi ona bakılması gerektiğini söyledi. 

     Özelleştirme gelirleriyle ilgili soru üzerine de Şimşek, kastettiği rakamın merkezi bütçeye ilişkin olduğunu ifade etti. 

     Sosyal yardımları, yoksulluk arttığı için arttırmadıklarını vurgulayan Şimşek, ''Rakamlar çok açık bir şekilde Türkiye'de yoksulluğun azalmaya devam ettiğini gösteriyor. Yoksulluk 2002'den bu yana sürekli azaldı. Önümüzdeki dönemde de azalmaya devam edecek. Sosyal nitelikli programlarımız, dezavantajlı kesimlere kaynak aktarmamız devam edecek. Bu artışı bu çerçevede görmek lazım'' dedi. 

     Bakan Şimşek, sigara zamlarına ilişkin bir soru üzerine de bunun bir ''fırsatçılık mı?'' yoksa teknik bir konu mu olduğunu değerlendirdiklerini bildirdi. 

     Bu değerlendirmenin henüz yeni başladığını ve sonuçlarının kendine ulaşmadığını dile getiren Şimşek, bir sonraki toplantıda belki bunun sonuçlarını açıklayabileceğini ifade etti. 

     ÖTV konusunda yapılan düzenlemeleri, tüm tartışmalara rağmen Türkiye'nin beşeri sermayesinin kalitesinin artırılması açısından önemsediğini belirten Şimşek, tütün ürünlerinde yaptığı yasal düzenlemelerle Türkiye'nin tüm dünyaya örnek olarak sunulduğunu ifade etti. 

     Bütçede personel giderlerini bir takım varsayımlara göre hesapladıklarını, ancak bu varsayımların gerçekçi olmadığı ortaya çıkması halinde ya bütçenin bu çerçevede genişlemesine imkan sağlayacaklarını yada bunu telafi edici mekanizmaları gündeme getireceklerini söyledi. 

     Genel olarak, ''Eşit işe eşit ücret'' çerçevesinde kaynak ayırdıklarını ve yaptıkları hesapların makul olduğunu dile getiren Şimşek, ''İntibak konusu ise biraz belirsiz. Nedeni ise şu; biz hükümet programında şunu dedik, 'adil ama tabii ki kademeli' dolayısıyla hepsini bu sene içinde yapacağız diye bir şey yok, ama yapılacak. Burada önemli olan şey şu; biz, bir çok kesimin sorununu çözmek için bu bütçeyi hazırladık'' dedi. 

     Bakan Şimşek, ÖTV artışlarıyla ilgili olarak bazı kesimlerin haksız eleştirilerde bulunduğunu belirterek, ''Bu konularda hakikaten entelektüel düzeyi yüksek ve benim aslında ne dediğimi çok iyi bilen bir çok kesimin de bu tartışmalarda bilinçli olarak bir politika yürüttüklerinin farkındayız'' dedi. 

     Bu arada, Maliye Bakanı Şimşek'in basın toplantısı sırasında 3 kez kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde