Kamuda sefaya son verin

Kamuda sefaya son verin

DES, Türkiye’nin kamuya ait araç ve lojmanda en zenginleri bile geride bıraktığına dikkat çekerek önlem istedi

Kamuda sefaya son verin
16px
24px
02.09.2011 09:08
ABONE OLgoogle

Kamuya ait taşıt sayısı Japonya’da 10 bin, Almanya’da 11 bin, İngiltere’de ise 12 bin iken Türkiye’de belediyeler, üniversiteler ve özel bütçeli kurumlar dahil kamuya ait 158 bin kara taşıtı var. 158 bin taşıtın dışında devletin kiraladığı araçlar da göz önüne alındığında Türkiye savurganlık ve israf anlamında milli geliri 30 bin dolar seviyesinde olan dünyanın en zengin ülkelerini bile geride bırakıyor.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, kamuya ait 158 bin araç ve 240 bin lojman ve sosyal tesis bulunduğunu belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kamudaki lojman saltanatı ve araç sefasına son verme çağrısında bulundu. Avcı hizmet özelliği gereği sadece çok sınırlı bazı makam ve kurum görevlilerine lojman ve araç tahsis edilmesi gerektiğini belirtti.

Kamuya ait lojmanların satılarak bunun yerine memurlara 150 TL kira yardımı yapılabileceğini belirten Avcı, araçlarında satılarak bunun yerine de ilgili makamlara ulaşım tazminatı ödenmesini önerdi.

Türkiye israf cenneti

Başbakan Erdoğan’a bu konuda harekete geçilmesi çağrısında bulunan Avcı, “Milletvekili lojmanlarını satarak vekillerin halkın arasında, kira parasını da ceplerinden ödeyerek yaşamalarını amaçlayan Başbakan yine kendisinin de Başbakanlık lojmanı yerine orta halli bir mahallede oturarak Türkiye’ye çok değerli bir mesaj vermektedir” dedi. Devletin lojmanlardan topladığı kira gelirinin lojmanların bakım, onarım, tadilat, kapıcı, güvenlikçi, personel giderleri ve müteahhitlik masraflarını dahi karşılamaya yetmediğini ve bu haliyle sayısı her geçen yıl artan kamu lojmanlarının devletin sırtında tam bir yük olduğunu kaydeden Gürkan Avcı, lojmanların ve kamu sosyal tesislerinin satılmasıyla devlet yöneticilerinin ve kamu görevlilerinin halkla kaynaşmasının sağlanacağını belirtti.

Avcı, lojmanların ve araçların satılması fikriyle amacının ekonomiye kaynak sağlamak değil kaynak israfını ve devletin parasının çarçur edilmesini önlemek olduğunu söyledi.

Kamuya ait taşıt sayısının Japonya’da 10 bin, Almanya’da 11 bin, İngiltere’de ise 12 bin olduğunu söyleyen DES Genel Başkanı Avcı, “Türkiye’ye gelince, belediyeler, üniversiteler ve özel bütçeli kurumlar dahil kamuya ait tam 158 bin kara taşıtı var. 158 bin taşıtın dışında devletin kiraladığı araçlarda göz önüne alındığında Türkiye savurganlık ve israf anlamında milli geliri 30 bin dolar seviyesinde olan dünyanın en zengin ülkelerini bile fersah fersah geride bırakıyor. Devlet, 158 bin aracı satın almak için bütçeden milyar dolarlarca para harcadığı gibi, bu araçların yalnızca bakım, onarımı için yılda 130 milyon TL dolayında masraf yapıyor. Makam ve hizmete tahsisli 158 bin aracı kullanan şoförlerin, tamir, bakım, kayıt ve takip personelinin milyarlarca TL’yi bulan maaşlarını karşılayan devlete bu araçların yalnızca yıllık yakıt masrafı 1 milyar TL’yi geçiyor. Devlet araç kiralamalarına geçen yıl 250 milyon TL civarında para ödemiş” diye konuştu.
 
ÇÖZÜM BAKANLIKLARA KALMASIN

Avcı, israfın 75 milyon vatandaşın cebinden çıktığına vurgu yaparak Başbakan Erdoğan’ın bu israf ve saltanata son vermesini beklediklerini söyledi. Maliye Bakanlığı’nın geçen yıl başlattığı sosyal tesislerini satışa çıkarma işlemini hatırlatan Avcı, işin bakanlıkların inisiyatifine bırakılması durumunda sonuç alınamadığını anlattı.

Devlette müdür unvanını taşıyan hemen herkese, her kuruma araç ve lojman tahsis edildiğini öne süren Gürkan Avcı, özellikle MEB lojmanlarına dikkat çekerek Bakan Ömer Dinçer’e de “Köy ve mezra okullarının lojmanları dışındaki lojmanlarda bürokrat ve üst düzey yöneticilerin oturduğu, Ankara’daki dahil olmak üzere MEB’e ait sayısı 50 bine dayanan lojmanların, sosyal tesislerin ve öğretmen evlerinin de satılması” çağrısında bulundu. Gürkan Avcı, “Çok sınırlı bazı personele lojman ve araç tahsis edilebilmeli. Bu lojmanlar ve taşıtlar TOKİ maharetiyle piyasa rayicine yakın bir bedelle evi, arabası olmayan memur ve vatandaşlara satılmalıdır veya kiraya verilmelidir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde