Kamu garantisiyle 5 milyar batırdık!

Kamu garantisiyle 5 milyar batırdık!

Kredi Garanti Fonu desteğiyle 200 milyarlık kaynak kullanıldı. Bankacılık sektöründeki kredi hacmi artışı yıl başından beri 284 milyar TL’ye ulaştı.

Kamu garantisiyle 5 milyar batırdık!
16px
24px
23.10.2017 05:44
ABONE OLgoogle

Türkiye ekonomisi kamu garantileriyle sağlanan kredi genişlemesi sayesinde ilk yarıda yüzde 5.1 büyüdü. Kıt kaynaklarını verimli kullanması gereken ekonomide Kredi Garanti Fonu (KGF) ile sağlanan 200 milyar TL’lik destek, yeni yatırımlardan çok sıkışan ödeme zincirini rahatlatmaya gitti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen yılın sonunda 1 trilyon 751 milyar TL olan toplam kredi hacmi, 17 Ekim itibarıyla 2 trilyon 35 milyar TL’ye ulaştı. Kredi hacminde geçen süreçte yüzde 16.2’lik artış meydana geldi.

TBB’DEN MAKAS UYARISI

Aynı dönemde mevduatlara baktığımızda, 2016 yıl sonunda 1 trilyon 541 milyar TL olan bankacılık kesimindeki toplam mevduatlar 17 Ekim itibarıyla 1 trilyon 763 milyar TL’ye yükseldi. Mevduatlardaki artış ise yüzde 14.40’ta kaldı. Geçen süreçte kredi artışı 284 milyar TL olurken, mevduatlardaki artış 222 milyar TL’de kaldı. Kredi/mevduat makası biraz daha açıldı. Bu nedenle Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da, Cuma günü CEO Clup Bankacılar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Topladığımız kaynakla verdiğimiz kredi arasındaki ilişkiyi bir kez daha hatırlatıyoruz. Buradaki marj açılıyor” uyarısında bulundu.

EL PARASIYLA BAYRAM!

Geçen yıl sonunda yüzde 126 olan kredi/mevduat makası 17 Ekim itibarıyla yüzde 128’e yükselmiş görünüyor. Bunun anlamı bankalar topladıkları 100 birimlik kaynaktan 28 birim daha fazla kedi kullandırır hale gelmişler. Bankalar bu kaynakları ise daha çok dış borçlanma ile sağlıyorlar. Nitekim ülkenin döviz açığını gösteren uluslararası net yatırım pozisyonuna baktığımızda Ağustos sonu itibarıyla geçen yıl sonuna göre 99.3 milyar dolar artarak 462.3 milyar dolara yani milli gelirin yüzde 55’ine ulaştı. Buradan anlaşılacağı üzere ekonomiye ivme kazandıran kredi genişlemesi öz kaynaklarımızla değil yine el parasıyla oldu.

YILDA BİR KÖPRÜ PARASI

Ekonomi bu kadar kaynak kıtlığı içerisindeyken alınan krediler de batırılmaya devam ediyor. BDDK verilerine göre geçen yıl sonunda 57.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, 17 Ekim itibarıyla 62.6 milyar TL’ye ulaştı. Yani 4.7 milyar TL’lik bir kaynak daha battı. Bu sadece bankacılık kesimine ait tutar. Genel finans kesimindeki batık kredi tutarı ise TBB Risk Merkezi’nin Ağustos ayı raporuna göre 72.1 milyar TL düzeyinde. Orada da geçen yıl sonuna göre 4.4 milyar TL’lik artış söz konusu. Geçen yılın Ağustos ayına göre ise batık tutarındaki artış 12 milyar TL’yi bulmuş durumda.

Üçüncü Köprü’nün maliyetinin 3 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde bir köprü parasını bir yılda batırmışız. Bir kuruşun dahi boşa harcanmaması gereken ekonomide kamu garantisiyle sağlanan kredi desteklerinin bile rahatça batırılabildiği görülüyor.

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde