Kağıt üstünde Başbakan dönemi başlıyor

Kağıt üstünde Başbakan dönemi başlıyor

AK Parti'de bir dönem kapanıyor. Başbakan ve parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu siyasi tarihte örneği olmayacak şekilde iki koltuğu birden bırakıyor.

Kağıt üstünde Başbakan dönemi başlıyor
16px
24px
06.05.2016 06:24
ABONE OLgoogle
AK Parti'de bir dönem kapanıyor. Başbakan ve parti genel başkanı Ahmet Davutoğlu siyasi tarihte örneği olmayacak şekilde iki koltuğu birden bırakıyor. Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bu durumu 'kendi kararı' olarak değerlendirse de Davutoğlu görevden çekilmesini iki sebebe bağladı: Emanetçi başbakan olmak istememesi ve yarısını bakanlar ve partideki yardımcılarının oluşturduğu kurmaylarının yani 'refik'lerin kendisini yarı yolda bırakmaları. 

Kongre 22 Mayıs'ta Arena Spor Salonu'nda yapılacak. Başbakan Davutoğlu kongrede aday olmayacak ve hayatına 'milletvekili' olarak devam edecek.

Artık  başbakanlığın çok da önem taşımayacağı bir dönem başlıyor. İpler ve kontrol tamamen Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan'ın elinde olacak. Partili cumhurbaşkanlığı fiilen hayata geçiyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu niye çekildiğini açıklarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yol haritasını da ortaya koydu. Başbakan'ın sözleri de gösterdi ki Cumhurbaşkanı Erdoğan yola 'emanetçi' başbakan ile devam etmek istiyor. 

Yeni başbakan ve parti liderinin en bariz vasfı 'sadakat ve uyum' olacak. Emanetçiye yüklenecek temel misyon  Beştepe ile senkronize bir şekilde çalışıp Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı başkanlığa taşımak.

Davutoğlu'nun yerine gelecek isim iddiasız olacak ve ön plana çıkmayacak. Hatta ekran ve gazetelerde, açılışlarda fazla görünmeyecek. Yurtdışı temasları sınırlı olacak.Ülke temsilinde görüntüyü Cumhurbaşkanı verecek.

Yeni başbakanın'Cumhurbaşkanı yardımcısı, Bakanlar Kurulu koordinatörü' gibi bir görev üstleneceği söyleniyor. 

 Bu profile uygun en  güçlü 'emanetçi başbakan' adayları olarak Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ'ın adları geçiyor. Diğer isimler Numan Kurtulmuş  ve M. Ali Şahin. 'Damat' Berat Albayrak'ın adı daha çok seçim sonrası için geçiyor.

Ahmet Davutoğlu ile birlikte 'Hocacı' olarak bilinen kadrolar da tasfiye edilecek. Başbakan değişimi yeni hükümetin kurulmasını zorunlu kılıyor. Haziran ortalarına kadar yeni hükümetin kurulması bekleniyor. Bu vesileyle geniş çaplı olmasa da kabine değişimine gidilecek.  Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile birlikte 3-4 ismi geçmeyecek mini bir revizyon söz konusu.

Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan anlaşmazlıktan dolayı en başta ekonomi bürokrasisi olmak üzere valiler kararnamesi ve müsteşarlar dahil bazı atamalarda sorun çıkmıştı. Şimdi bu atamalara hız verilmesi en başta valiler ve emniyet müdürleri kararnamesinin çıkarılması sürpriz olmayacak.

Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, üst kurullar ile içişleri ve yargı kadrolarına dönük yeni bir tasfiye dalgası gelecek.

Bu arada Davutoğlu'nun gidişi MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın konumunu da tartışmalı hale getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun zamandır görevi bırakmak istediği bilinen Fidan'ın gidişine yeni dönemde onay verebileceği konuşuluyor.

Ömer Şahin/Meydan Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde