Kafadan 500 Milyon Dolar kazanacak

Kafadan 500 Milyon Dolar kazanacak

5 ay önce 35 milyon dolara aldığı İzmir Dikili açıklarındaki Garip Ada için hazırlattığı projenin örtüsünü kaldırdı.

Kafadan 500 Milyon Dolar kazanacak
16px
24px
30.08.2010 08:24
ABONE OLgoogle

Fiyapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, 5 ay önce 35 milyon dolara aldığı İzmir Dikili açıklarındaki Garip Ada için hazırlattığı projenin örtüsünü kaldırdı. Fikret İnan, “Adaya Dubaili bir grup talip oldu. Onlara ‘350 milyon dolara adayı sayarım, 600 milyon dolara da inşaatı yaparım’ teklifi götürdüm. 500 milyon dolar kâr edip, Ankara’da 10 milyar dolarlık Disneyland ihalesine odaklanacağım” dedi.

FİYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan, yaklaşık 5 ay önce aldığı Garip Ada için çizdirdiği ve “Çok uçuk, dünya çapında ses getirecek ve ödüller alacak” dediği projenin örtüsünü kaldırdı. Fikret İnan, “Türkiye’de bu adanın başka bir örneği daha yok, çünkü Bakanlar Kurulu kararıyla özel imar verilmiş bir ada. Yaklaşık 400 dönümlük adada, 240 bin metrekarelik inşaat yapacağız, ama adanın doğal dokusunu bozmadan, daha çok kıyılarında 3 otel ve her biri özel koya sahıp olacak süper lüks villalar yapacağız. Bu proje tamamlanınca, 2-3 milyar dolarlık bir değere ulaşacak” dedi.

Ankara’yı gözüne kestirdi

Adayı 35 milyon dolara almasına rağmen, 500 milyon dolara bile satmayı düşünmediğini söyleyan Fikret İnan, “Fakat, Ankara’da, beni heyecanlandıran bir ihaleye gireceğim. 1.5 yıldır Ankara’da arsa arıyordum. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin satışa çıkardığı ve şartnamesini açıklayacağı 3.8 milyon metrekarelik Disneyland arazisine teklif vereceğim. Bu proje dünya gündemine oturur, içine 50 bin konut da yapılır. Şartnameyi görmedim ama 5-10 milyar dolarlık iş çıkacak” diye konuştu.

Türkiye’nin çekim merkezi

Ankara-Eskişehir yolunda, merkeze 30 kilometre mesafedeki arazinin ‘dehşet’ büyüklükte olduğunu aktaran Fikret İnan, “Arazinin tamamına talip olacağım. 50 bin konut, alışveriş merkezleri ve oteller... Adanın satışı o yüzden işime geliyor. Paris’teki Disneyland gibi, birçok ülkeden turist çekeceği gibi, Türkiye’nin her yerinden de günübirlik gelenler olur” diye iddialı konuştu.

2.5 milyar dolar getirecekler

Fikret İnan, şöyle konuştu: “Adaya talip olan ve mutlaka almak istediklerini söyleyen Dubaililere, ‘350 milyon dolara adayı sayarım. Çizdirdiğim projeyi hayata geçirmek için de 600 milyon dolar alırım’ diye karşı teklif götürdüm. Gizlilik anlaşması yaptığımız için grubun adını açıklayamam. Fakat Türkiye’ye 2.5 milyar dolar getirmek isteyen bir grup. Hem Ankara’daki Disneyland projesine, hem de yeni büyük projelere kaynak olsun diye Dubaililerin teklifine sıcak bakıyorum. Dubaililer, benimle ortak olarak ilk etapta İstanbul’da rezidans-otel-alışveriş merkezi yapmak istiyor. Okmeydanı’ndaki Perpa arazisine talip olabiliriz. 25 dönümlük bu arazide de, çok ses getirecek bir proje yapmak istiyorum.”

Bayramdan sonraya randevu

Okmeydanı’ndaki Perpa önünde bulunan arazinin yüzde 95’inin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu hatırlatan İnan, “Dubaililerle proje geliştireceğiz. Ortaklık için bayramdan sonra görüşeceğiz. Benim derdim, böyle büyük projeler için ülkeye dış sermaye girmesi” dedi. Bu Dubaili grubun şu ana kadar Türkiye’de ilk olarak adaya talip olduğunu söyleyen Fikret İnan, “350 milyon dolar çok mantıklı. Metrekaresi 900 dolar. Bakanlar Kurulu’nun özel imar çıkardığı bir adaya 900 dolar çok değil. Bu paraya başka bir yer alamam. Adalar SİT alanıdır. ‘1 milyar dolar istiyorum’ desem, ‘Fikret bey, ne yapıyorsunuz, bundan Ahmet beyde de var’ diyemezsiniz. Emsali yok” diye konuştu.

Ay-yıldız ve AB’nin 12 yıldızı görünümlü yavru adalarda villalar olacak

FİKRET İnan, şunları anlattı:

“Adaya havadan bakınca dev ay-yıldız görünümünde yapay adalar bulunacak. Bu ay-yıldızın önünde ve arkasında, AB’nin 12 yıldızını temsilen yapay adalar olacak. Dubaililerle anlaşırsam, net 500 milyon dolar kazanacağım. Otel projelerini ve villaları bitmiş şekilde teslim etmeyi taahhüt ettim. Toplamda 400 bin metrekarelik adada, 2-3 milyar dolar değerine ulaşacak. Metrekaresi 8 bin 500 dolar, böyle bir konseptte ucuz kalacak. Çünkü çok uçuk proje oldu. Türkiye’yi dünya vitrinine çıkaracak. Araştırdım, uluslararası iş yapan 3-4 profesyonele sordum. Bu tip konsept arayan otel gruplarına, kolayca satılır.”

3-0’lık kampanya ile ‘Sıfır peşinat sıfır faiz, sıfır taksit’ diyecek

FİYAPI’nın toplamda 8 bin konut bulunan projelerinden, halen satışı süren 2 bin 600 konut için yeni bir kampanya başlatacaklarını söyleyen Fikret İnan, “Bu kampanyaya 3-0 kampanyası diyeceğiz. Peşinat yok, taksit yok, faiz yok” dedi ve şu örneği verdi.

“Fiyatı 139 bin lira olan bir daireyi 169 bin liraya çıkartıp, vade yapmıyoruz. ‘Peşin fiyatına taksitli’ demiyoruz. Eylül ayında başlatacağımız kampanyada; müşteri daireyi beğenecek. Sözleşmesini yapacak, 139 bin lira fiyatın 39 bin lirasını Ocak 2011’de ödeyecek, kalan tutarı Ocak 2012’de kapatacak. Sözleşme yapıp, 1 lira para ödemeyecek. Beylikdüzü Fi-Tower veya Fi-Life projesinden daire alan, evini 2011 Eylül’ünde teslim alacak. Fi-Side ise Mayıs 2012’de teslim. 31 Ocak’a kadar eldeki 2 bin 600 daireyi satıp, 350 milyon lira da oradan girdi sağlamayı hedefledim.”

Her birinin özel koyu olan VIP villalar yapacak

İZMİR-Dikili açıklarındaki Garip Ada için 2-3 aydır proje çizdirmeye yoğunlaşan Fiyapı’nın patronu Fikret İnan, “2 bin 500 yatak kapasiteli 3 otelin yanı sıra, adanın ortasında, bölge halkına açık olacak yöresel hediyelik ürünler pazarı olacak. Adada, her birine ait özel koy olan 200-800 metrekare aralığında VIP villalar, helikopter pisti olacak.

Denize akan dev bir şelale ve denizin içinde özel havuz bulunacak. Her şeyi düşündük. Muhteşem, uçuk bir proje çıktı. Villaların her birini, dünyaca ünlü mimarlara tasarlatacağım. Dünya çapında ödüller alacak bir proje” dedi. Fikret İnan, adayı 350 milyon dolara satarsa, ileride belki pişman olacağını, ama bu 350 milyon dolar ve inşaat karşılığında alacağı paranın, 5-10 milyar dolarlık projeler için ilaç olacağını, önlerini açacağını söyledi.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde