Kadirov'un hedefindeki Türk işadamı konuştu

Kadirov'un hedefindeki Türk işadamı konuştu

Alper Suri, Bora İnşaat'ın Çeçenistan'dan Türkiye'ye para kaçırdığı iddialarına yanıt verdi.

Kadirov'un hedefindeki Türk işadamı konuştu
16px
24px
04.01.2012 13:04
ABONE OLgoogle

Bora İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alper Suri, Çeçenistan'dan Türkiye'ye para kaçırdığı iddiasına ilişkin olarak, 'Çeçenistan'dan aldığımız paranın yüzde 1'ini dahi getirmiş değiliz. Mal beyanı da vereceğiz. Çeşitli kuruluşlarla hukuk mücadelesi de başlatacağı'' dedi.

      Suri, düzenlediği basın toplantısında, Bora İnşaat'ın Çeçenistan'dan Türkiye'ye para kaçırdığı iddialarına yanıt verdi.

      Bora İnşaat tarafından Rusya'da kurulan Orion firmasının Çeçenistan'da üstlendiği 40 projeden 396 milyon dolara yakın para aldığını anlatan Suri, firmanın hiçbir şekilde zarar etmediğini ve tüm kazancını Çeçenistan'da 55-60 milyon dolar civarında yatırım olarak değerlendirdiğini söyledi.

      2008 yılında Çeçenistan'da Grozny'nin yeniden yapılanma çalışmaları çerçevesinde işaatlara başlayan firmanın son dönemlerde birçok engellemelerle karşılaştığını ifade eden Suri, ''Bunlar karşılıklı görüşmelerle yürüdüğü için çok da sesimizi çıkarmadık. 5 Ekim'de Grozny City açılışından sonra bizim için birtakım finansal zorluklar başladı. Yeni projelere başlamayı ümit ederek yaptığımız ağır yatırımlar vardı. Yeni işler başlamayınca birtakım finansal zorluklar başladı'' dedi.

      ''Çeçenistan'dan aldığı paraları Türkiye'ye getirdi'' şeklinde iddiaların ortaya atıldığını belirten Suri, ''Çeçenistan'dan aldığımız paranın yüzde 1'ini dahi getirmiş değiliz. Mal beyanı da vereceğiz. Çeşitli kuruluşlarla hukuk mücadelesi de başlatacağız'' diye konuştu.

      Projelerde gecikme yaşandığı iddialarına ilişkin olarak da Suri, doğal felaketlerden dolayı bazı projelerde gecikmeler yaşandığını anlatarak, şunları kaydetti:

      ''Çeçenistan'daki bütün işlerimizin tamamlanması için 10-15 milyon dolar para lazım. Çeçenistan'da derdimi anlatamadım. Türkiye'ye döndükten sonra Çeçenistan Cumhurbaşkanı (Ramazan) Kadirov'a bir mektup yazdım. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı beni arayarak, 'benim için önemli olan itibardır. Gel anlaşırız' dedi. Tekrar Çeçenistan'a gittim. Orada da toplantı oldu. Mesele uzlaşmaya gitsin diye 'hiçbir alacağım yok' dedim. Biz Çeçenistan'da yanlış bir iş yapmadık.''
      
    ''Cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere temsilci göndereceğim''
     
     Çeçenistan Cumhurbaşkanı ile görüşmek üzere temsilci göndereceğini ifade eden Suri, ''Temsilci belli listelerle gidecek. Makine parkımızın serbest bırakılması, tesislerimizin bize iade edilmesi kaydıyla yarım kalan bütün işleri tamamlamayı taahhüt ediyoruz'' diye konuştu.

      Soruları da yanıtlayan Suri, Çeçenistan'da işçilerin mahsur kaldığı ve paralarının ödenmediği yönündeki suçlamalara ilişkin olarak da işçilerin kendilerinden 3 aylık alacakları bulunduğunu ifade ederek, ''İşçilerin bir kısmı Çeçenistan'dan Türkiye'ye geldi, 105 kişinin da ayın 8'inde çıkış vizesi tamamlanacak, 9-10'u gibi gelecek. Borçlarımızın hiçbirini inkar ediyor değiliz'' dedi.

      Çeçenistan'da 94 milyon 658 bin dolar alacakları bulunduğunu ileri süren Suri, 47 milyon dolarının makine parkı ve tesislerden oluştuğunu, köprü, hastane, üst geçit, şantiye stokları, kalıplar gibi başka alacakları da bulunduğunu anlattı.

      Türkiye'de tüm varlıklarının 3 milyon dolar olduğunu, onları da borçları olduğu için paraya çevirdiklerini söyleyen Suri, ''Bunun dışında malvarlığı bulan varsa hediye etmeye hazırım'' şeklinde konuştu.

      Türk hükümetinin de Dışişleri Bakanlığı kanalıyla olaydan haberdar olduğunu belirten Suri, ''Tutumları da çok hoş. Ne bizden yana ne karşı taraftan yana bir tutumları yok. Tamamen uzlaşmacı, meselelerin yoluna gitmesi, hakça çözülmesinden yana. Ben tahkimde yargılanmaya hazırım. Mal beyanı vermeye hazırım'' dedi.

      Alper Suri, başka bir soruya karşılık da Çeçenistan'da üstlendikleri 40 projeden teslim edilmeyen 15-16 proje bulunduğunu belirtti.

      Çeçenistan Cumhurbaşkanı Kadirov'un 5 Ekim'deki doğum günü için Hollywood sanatçılarını getirmesine ilişkin bir soru üzerine de organizasyonun toplam 5 milyon dolara malolduğunu, yarı parasını kendilerinin üstlendiğini kaydetti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde