Kadir Topbaş’ın rant sessizliği! Bakanlığa şikayet edildi

Kadir Topbaş’ın rant sessizliği! Bakanlığa şikayet edildi

Rant kuleleriyle ilgili gazetecilerin sorularını cevaplamayan, Meclis üyelerinin soru önergelerini yanıtsız bırakan Kadir Topbaş, bakanlığa şikayet edildi

Kadir Topbaş’ın rant sessizliği! Bakanlığa şikayet edildi
16px
24px
05.08.2015 07:33
ABONE OLgoogle
Mimar Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla 11 yıldır İstanbul’u yönetiyor. Görev süresi boyunca kentte küçük kalemler hareketleriyle yaratılan imar rantına göz yuman, ortaya çıkan usulsüzlüklere seyirci kalan Topbaş, gazetecilerin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bırakıyor.

Yasalar yok sayılarak Zincirlikuyu’da inşa edilen Çiftçi Towers ve emsal fazlası yaklaşık 160 bin metrekare inşaat alanına sahip 42 Maslak ile ilgili suskunluğunu koruyan Topbaş, bu defa İçişleri Bakanlığı’na şikayet edildi.

İBB Meclisi’nin CHP’li üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, daha önce yasal süresi geçmesine rağmen sorulara yanıt vermeyen Topbaş’ı İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet etmişti. Kazanoğlu, bu defa İçişleri Bakanlığı’na başvurarak Topbaş hakkında inceleme başlatılmasını istedi.

 11 AY OLDU, SUÇ İŞLİYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı’nın her fırsatta imar rantının getirdiği sorunlardan şikayet ettiğine dikkat çeken Kazanoğlu, “Çiftçi Towers’ta ve 42 Maslak’ta şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı yapılaşmanın gündeme gelmesinin ardından  14 Eylül 2014 tarihinde Topbaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdim. Yasa ve yönetmeliklere aykırı inşaata neden göz yumulduğunu, kaçak yapılanmaya müsaade edilip haksız bir kazanç yaratılıp yaratılmadığını sordum. 11 aydır sessiz kalınması bu düşüncemiz de ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

Anayasaya ve kanunlar yok sayılarak bilgi edinme hakkının ihlal edildiğini belirten Kazanoğlu yargının ardından konuyu İçişleri Bakanlığı’nın gündemine taşıdıklarını ifade ederek “Soru önergelerini geciktirerek kamu zarar uğratılıyor ve suç işleniyor. Durumların gizlenmeye çalışılması ve dilekçe hakkını kullanılmasını engellemesi görevi ihmal ve kötüye kullanma anlamına geliyor bu nedenle Topbaş şikayette bulunduk” dedi.



Bay İnşaat tarafından Sarıyer’de 39 bin metrekarelik arsa üzerinde hayata geçirilen 42 Maslak projesinde imar planlarında 77 bin metrekare emsale dahil inşaat hakkı bulunduğunu ancak toplam 239 bin 581 metrekare inşaat yapıldığını belirten Kazanoğlu, “Boğaziçi görünümü nedeniyle yapılaşmanın kısıtlandığı bir alanda bulunan Çiftçi Towers’ta kanunun getirdiği sınırlamalar bir kenara bırakılarak 46’şar katlı 180 metre yüksekliğinde iki adet kulede 288 rezidans dairesi yapılıyor.



Türkerler İnşaat tarafından inşa edilen Çiftçi Towers’ta imar planına göre yüzde 40 olması gereken taban alanı kat sayısı ise yüzde 87 seviyesine kadar yükseliyor. Böylece parselin neredeyse tamamında yapılaşmaya gidilerek mevzuata aykırı olarak yerin altında 10 kat inşa ediliyor” dedi.
İsmail Şahin/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde