Kadir Topbaş'ın damadı 'FETÖ'den tutuklandı

Kadir Topbaş'ın damadı 'FETÖ'den tutuklandı

FETÖ soruşturmasında Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 27 şüpheli tutuklanırken, Nejat Güllü'nün de içinde yer aldığı 52 şüpheli serbest bırakıldı.

Kadir Topbaş'ın damadı 'FETÖ'den tutuklandı
16px
24px
08.09.2016 12:46
ABONE OLgoogle
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) iş dünyası yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 27 şüpheli tutuklanırken, Nejat Güllü'nün de içinde yer aldığı 52 şüpheli adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı.

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu  Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan ve  savcılık işlemlerinin ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk  edilen TUSKON ve üye şirketlerinin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 65  kişi ile adli kontrol talebiyle sevk edilen 14 kişinin hakimlik sorguları sona  erdi.

Hakimlik, aralarında Faruk Güllü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın da  bulunduğu 27 şüphelinin "FETÖ'ye üye olmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi.  Hakimlik, 52 şüpheliyi ise adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bıraktı.  Serbest kalan şüpheliler hakkında adli kontrol hükümleri kapsamında yurt dışına  çıkış yasağı getirildi.

FETÖ'NÜN YAPILANMASINA YER VERİLDİ 

Hakimlik kararında, savcılığın sevk yazısına ve FETÖ'nün yapılanmasına  yer verildi. Kararda, Türkiye tarihi dahil dünya tarihinde görülmeyen bir  yapılanmaya sahip olan örgütün, hayatın her alanına, yani devlete, yargıya,  emniyete, iş hayatına ve birçok yere gizlilik esasına dayalı olarak sızdığı  vurgulandı.

Türkiye ve dünya tarihinde bilinen diğer örgütlerden farklı bir yapıya  sahip olan FETÖ/PDY'yi, diğer silahlı örgütleri gibi değerlendirmenin mümkün  olmadığı aktarılan kararda, örgüt üyelerinin bazen hakim-savcı, bazen asker,  bazen bürokrat, bazen siyasetçi veya iş adamı gibi ortaya çıktığı belirtildi.

Kararda, örgüt ile ilgili şu ifadeler yer aldı:   ''Sosyal hayatta normal bir düşünce seviyesinde, tarzında olan örgüt  üyesi, gizlilik esasına dayalı olarak, kendini toplumdan ve güvenlik güçlerinden  saklayabilmekte, her eylemini örgütün liderinin görüş ve talimatları  doğrultusunda gerçekleştirmektedir. Bunu da örgütün amacına uygun olarak  gizleyebilmektedir. Bu kapsamda, TUSKON ve buna bağlı alt dernekler, örgütün  amacına uygun olarak kurulmuş olup, özellikle iş adamı seviyesinde olanları üye  olarak kabul etmiş ve son olarak 17-25 Aralık 2013 tarihinde, örgütün yargısal  darbe olarak adlandırılacak eylemlerinden sonra TUSKON'un 1 Mart 2014'te yaptığı  genel kurula katılan şüpheliler, TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in yaptığı  konuşmada, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a cevap  olarak, 'Kimin inlerine girilecek' şekilde tehditkar beyanlarla, bu yapının  örgüte hizmet eden iş adamları yapılanması olduğunu belli etmiş, beyana karşı  salonda bulunan bir kısım şüpheliler de bu konuşmayı alkışla karşılamış ve  desteklemişlerdir.''
 
TOPBAŞ'IN DAMADI KAVURMACI'NIN EVİNDE GÜLEN'E AİT  KİTAPLAR BULUNDU 

 Kararda, şüphelilerden Ömer Faruk Kavurmacı'nın, TUSKON Yönetim Kurulu  Üyesi olduğu, iş yerinde yapılan aramalarda örgüt elebaşısı Fetullah Gülen'e ait  kitap ve CD'lerin bulunduğu, söz konusu TUSKON'un toplantısında Rızanur Meral'in  tehditkar konuşmasını alkışlayanlar arasında yer aldığı belirtildi.

Şüpheli Kavumacı'nın Bank Asya üzerinden hisse sahibi olduğu,  şüphelinin hisselerinin zarara uğramaması amacıyla 17-25 Aralık'tan sonra Bank  Asya'ya para aktarımında bulunduğu kaydedilen kararda, aynı kapsamda soruşturması  yapılan 3 şüphelinin beyanında geçtiği gibi şirkete elebaşı Gülen'e bağlı hocanın  gelerek sohbetlerde bulunduğu ifade edildi.

Diğer şüpheliler hakkındaki suçlamalara de yer verilen kararda, "atılı  suçun niteliği, mevcut delil durumu, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, bu aşamada  adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı" dikkate alınarak, aralarında Ömer  Faruk Kavurmacı'nın da bulunduğu 11 şüphelinin ''silahlı terör örgütüne üye  olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verildiği bildirildi.

  NEJAT GÜLLÜ, ÖRGÜTLE İLİŞİĞİNİ KESMİŞ 

 Hakimlik, aralarında Nejat Güllü'nün de bulunduğu 11 şüpheliyi,  haklarındaki tutuklanma taleplerini reddederek, adli kontrol hükümleri  uygulayarak serbest bıraktı.  

Kararda, şüpheli Nejat Güllü hakkında, ''TUSKON ve birçok dernekle  irtibatı bulunmasına rağmen kendi beyanında da geçtiği gibi 23 Ocak 2016 ve  özellikle 4 Mart 2016 tarihli tutanakta 'MİT tırlarını kim durdurdu ise vatan  hainidir...' beyanı ile doğrulandığı gibi şüphelinin 17-25 Aralık'tan kısa bir  süre sonra dernek ve örgütle ilişkisini kestiği'' kaydedildi.

Kararda, savcılıkça tüm şüpheliler hakkında ''anayasal düzeni ortadan  kaldırmaya teşebbüs etme'' suçundan tutuklanma talep edildiği ancak şüphelilerin  dernek üyeliği, eylem ve iletişim tutanakları da bu suça iştirakleri göz önüne  alarak, bu suçtan tutuklanma taleplerinin reddine karar verildiği belirtildi.

BANK ASYA AVUKATI DA TUTUKLANDI

İstanbul 1.Sulh Ceza Hakimliği tarafından yürütülen işlemler sonucu 8 şüpheli işadamı tutuklandı. 13 şüpheli ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı. Tutuklanan kişiler arasında Bank Asya'nın avukatı Süleyman Taşbaş da bulunuyor.

  TUTUKLANAN İŞADAMLARI

  Soruşturma kapsamında Ömer Faruk Kavurmacı, Faruk Güllü, Yüksel  Nalbant, Şener Ardahanlı, Semih Sadır, Tolga Güven, Uğur Murat Gültekin, İsmail  Aytan, Süleyman Taşbaş, Süleyman Düzgün, İlhan Karagöz, Doğan Geco, Çetin  Tekdemir, Levent Dursun Akın, Ahmet Şener Gülenç, Emrullah Emre Topal, Barış  Şengül, Salih Zeki Azak, Salih Zenginer, Ruhi Gürer, Ramazan Alpay, Nihat Kurt,  Mustafa Zengier, Murat Atakan Kayalar, Mehmet Zenginer, Selahattin Altuntaş ve  Selahattin Keleş tutuklandı.

SERBEST KALAN İŞADAMLARI

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 52 şüphelinin isimlere ise  şöyle:  "Serkan Tari, Yavuz Karakoç, Şahin Erçin, Sinan Karataş, Serkan Ercan,  Şenol Demirağ, Levent Uçak, Hümeyra Akın, Süleyman Tari, Mehmet Çetin  Sekizkardeş, Serkan Gökpınar, Fatih Kır, Semih Gayretli, Aylin Kılınçaydın, Zafer  Yalçınkaya, Seyithan Demir, Serkan Yavaş, Gülşen Başak, Sezen Isınlık, İsmail  Hakkı Kısacık, Adem Karakoç, Kerem Çizmecioğlu, Mehmet Gökdeniz, Ali İhsan Özay,  Ertuğrul Yılmaz, Haluk Başkan, Fuat Yılmaz, İsmail Kınay, İnci Konuk, Kezban  Uyar, Köksal Turna, Mehmet Ali Göv, Ceyhun Pilatin, Muzaffer Bıçak, Ziya Sarıca,  Mustafa Sarmusak, Hasan Bayram, Fadime Özge Önal, Cahit Durmaz, Yusuf Yücel, Suat  Barış, Salih Bayram, Rena Tezcan Açıkgöz, Özlem Rukiye Kartal Üçüncü, Orhan Atay,  Nalan Erpolat, Mustafa Gündüz, Muhammet Murat Kökoğlu, Mehmet Seyit Şentürk,  Mehmet Nejat Güllü, Mehmet Songül ve Mehdi Yeyrek.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından yürütülen soruşturmada gözaltına alınan TUSKON ve üye şirketlerinin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 80 kişinin savcılık sorgusu tamamlanmıştı. 80 iş adamından 65’i dün akşam tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkemeye sevk edilen 65 iş adamı arasında Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı ile Faruk Güllü ve Nejat Güllü kardeşler de yer alıyordu.

Tutuklanmaya sevk edilen iş adamlarının isimleri ise şöyleydi:

"Ömer Faruk Kavurmacı, Mehmet Nejat Güllü, Faruk Güllü, Mehmet Seydi Şentürk, Mehmet Songül, Mehmet Zenginer, Mustafa Zenginer, Salih Zenginer, Muhammet Murat Kökoğlu, Muhdi Yeyrek, Murat Atahan Kayalar, Mustafa Gündüz, Nalan Erpolat, Nihat Kurt, Orhan Atay, Özlem Rukiye Kartal Üçüncü, Ramazan Alpay, Rana Tezcan Açıkgöz, Ruhi Gürer, Salih Bayram, Salih Zeki Azak, Selahattin Altuntaş, Selahattin Keleş, Hasan Bayram, Ziya Sarıca, Mustafa Sarmusak, Fadime Özge Önal, Cahit Durmaz, İsmail Aytan, Selim Sadır, Serkan Ercan, Serkan Tari, Sinan Karataş, Suat Barış, Süleyman Düzgün, Süleyman Muzaffer Bıçak, Süleyman Taşbaş, Şahin Erçin, Şener Ardahanlı, Tolga Güven, Uğur Murat Gültekin, Yavuz Karakoç, Yusuf Yüce, Yüksel Nalbant, Adem Karakoç, Ahmet Şener Gülenç, Ali İhsan Özay, Barış Şengül, Ceyhun Pilatin, Çetin Tekdemir, Doğan Gelo, Emrullah Emre Topal, Ertuğrul Yılmaz, Fuat Yılmaz, Haluk Başkan, İlhan Karagöz, İnci Konuk, İsmail Hakkı Kısacık, İsmail Kınay, Kerem Çizmecioğlu, Kezban Uyar, Köksal Turna, Levent Dursun Akın, Mehmet Ali Göv, Mehmet Gökdeniz. FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün mali yapısına yönelik operasyonlarda şüpheliler 18 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı.

Bu arada hakkında gözaltı kararı bulunan TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral'in de aralarında olduğu bazı şüpheliler ise firari olarak aranıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde