Kadir Abi’nin 400 Milyon Dolarlık bilirkişisi

Kadir Abi’nin 400 Milyon Dolarlık bilirkişisi

Bağcılar-Otogar metro ihalesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla açılan davada, son bilirkişi heyetinin daha önce Topbaş lehine rapor yazan bilirkişilerden oluştuğunun ortaya çıkması, bu davadaki skandalları ayyuka çıkardı.

Kadir Abi’nin 400 Milyon Dolarlık bilirkişisi
16px
24px
03.03.2015 08:26
ABONE OLgoogle
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davası, Moskova metrosundan bile karışık. Bağcılar-Otogar metro ihalesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla açılan davada, son bilirkişi heyetinin daha önce Topbaş lehine rapor yazan bilirkişilerden oluştuğunun ortaya çıkması, bu davadaki skandalları ayyuka çıkardı.

10 Mart’ta yapılacak duruşma öncesi, hakim için HSYK’ya şikayet dilekçesi verildi, “Dava manipülasyonlarla kapatılmaya çalışılıyor” denildi. Topbaş’ın yargılanma süreci, Gülermak-Doğuş grubunun aldığı “Otogar- Bağcılar” hafif metro projesiyle başladı.

İddiaya göre, “Bağcılar- Başakşehir- Olimpiyat köyü” projesinde keşif artışı yoluyla, 1.2 milyar dolar ek maliyet yaratıldı. Kadir Topbaş da, yapım işinin yüklenici firmaya ihalesiz verilmesine itiraz etmediği, böylece, 1.355 milyar doları (3,4 milyar TL) bulan projede, kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddia edildi. Bu ihale nedeniyle yargılanan Topbaş’ın davası, art arda skandallarla gündem oldu.

4 KEZ MANİPÜLE EDİLMİŞ

Topbaş’ın, usulsüzlük yaptığı iddialarına ilişkin İstanbul 21. Asliye Ceza’da görülen davanın müştekisi olan İETT eski Genel Müdür Yardımcısı Cemal Acar, davada manipülasyon yapıldığı iddiasıyla harekete geçti.

Acar’ın HSYK’ya verdiği dilekçede, “davanın manipülasyona uğradığı, Mahkeme ile Topbaş’ın ortak hareket ettiği ve davanın kapatılmaya çalışıldığı” anlatıldı. Dilekçeye göre olaylar şöyle gelişti: Beş yıldır süren davada mahkeme, 2011’de dosyayı bilirkişiye gönderdi. İlk bilirkişi, rapor tanzim etmeden dosyayı mahkemeye iade etti. İkinci bilirkişi raporu talebinde ise skandallar yaşandı.

Mahkeme dosyayı, birisi bankacılık, diğeri ise sosyal güvenlik uzmanı, fikir sanat eserleri ve cd-dvd inceleme konusunda uzman iki kişiye teslim etti. Dosyada metro inşasında yaklaşık yüzde 700 oranında keşif artışı sabit olmasına rağmen, raporda, “keşif artışının % 30’luk yasal limiti geçtiğinin belli olmadığı” öne sürüldü. Müşteki Cemal Acar, bilirkişiler için, “Gerçeğe aykırı mütalaada bulundukları” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme, 2013’te üçüncü defa, bu kez ‘Sayıştay Uzman Denetçilerinden’ Bilirkişi Raporu aldırılmak üzere Ankara’ya yolladı. Bir skandal da burada yaşandı. Ne dosya Sayıştay’a gitti ne de inceleyecek Sayıştay Denetçisi bulunabildi. Dört ay sonunda “Sayıştay denetçisi vasfına haiz olmayan” 3 kişilik bir heyet tarafından incelendi. Raporda, “İşlem usulsüz, şikayetçinin belirttiği hususların doğru olduğu, fakat kendilerinin kamu zararını tespit etme konusunda uzmanlıkları bulunmadığı” belirtildi.

HAKİM DEĞİŞTİ

Bu sırada mahkeme, ifadesi için Topbaş’ı ‘zorla getirme’ kararı çıkarttı. Topbaş’ın özel bir duruşmada ifade vermesinin ardından, skandal bir değişiklik daha yaşandı. Duruşmaya bir gün kala, hakim Mustafa Bağarkası’nın terfien yeri değiştirildi. Yerine, hakim Mehmet Hamzaçebi atandı.

Hamzaçebi de, müşteki Cemal Acar’ın “kurumsal Bilirkişi Raporu” talebine rağmen, biri makina biri de inşaat mühendisi olmak üzere 5 kişilik bir heyet oluşturulmasına ve dosyayı bilirkişiye gönderme kararı verdi. Karar tutanağında ‘makine ve inşaat mühendisi’ önerilmesine rağmen, Hamzaçebi’nin seçtiği bilirkişilerden biri ‘maden mühendisi’ çıktı. Diğer üçünün ise daha önce İETT’nin Levent Arazisi’nin satışı ve 350 otobüs alımı davalarında yargılanan Topbaş’ın lehine, gerçeğe aykırı rapor düzenlemekle suçlanan kişiler olduğu ortaya çıktı.

DAVA KAPATILACAK

HSYK’ya yeni gönderilen dilekçede, manipülasyon iddialarına dikkat çekilerek, “İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın yargılandığı üç ayrı davada da aynı bilirkişiler hizmet vermiştir. Dava 5 yıldır manipülasyonlarla süründürülüp, şimdi de hukuka aykırı eylemlerle kapatılmaya çalışılıyor” denildi. Bilirkişi seçiminde, mahkeme ile sanık Kadir Topbaş’ın “işbirliğine” gittiklerinin kanıtlarıyla ortaya konduğu vurgulandı. Dilekçede, duruşmanın yapılacağı 10 Mart tarihine kadar mahkeme’nin davadan el çektirilmesi, olmadığı taktirde, duruşmaya gözlemci gönderilmesi istendi.

Aysun Yazıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde