Kadınlardan protesto/ Video

Kadınlardan protesto/ Video

CHP'de çarşaf krizi büyüyor. CHP lideri Deniz Baykal'ı evinin önünde kuşatan kadınlar tepki gösterdi.

Kadınlardan protesto/ Video
16px
24px
13.12.2008 16:41
ABONE OLgoogle

Bayram tatili için geldiği Antalya'daki son gününde; gözlüğünü tamir ettirmek için evinden çıktığı sırada gazetecilerin sorunlarını cevaplandıran Baykal, bu sırada yoldan geçen bir bayanın tepkilerine maruz kaldı.

Baykal'a yaklaşan bir bayan "Başkanım yanlış yaptınız. O çarşaflıları neden aldınız partiye. AKP'nin oyununa geldin, oylar bölündü haberin olsun. Kaç tane CHP'li tanıyorum oy vermeyecekler sana. Bu onların oyunu. Anla. AKP, CHP'nin oyları bölünsün diye böyle bir tuzak hazırladı, biz de buna düştük. Çok üzüldüm." şeklinde konuştu. Baykal da buna karşı "İnsanları dışlamayalım. Oylar neden bölünsün. Biz kimsenin oyununa, tuzağına düşmedik." diye karşılık verdi.

Bu sırada yaklaşan bir başka bayan ise, "Ben çok üzüldüm çarşafı meşrulaştırdınız. Yani türbana karşı çıkarken, Anayasa Mahkemesi'nin kararı varken." şeklinde konuştu. Deniz Baykal ise özel yaşamda, sokakta, aile içinde bir insanın ne giyeceğine karışmanın hiç kimsenin hakkı olmadığını, yasaların da bu yetkiyi kendisine vermediğini ifade etti. Partili bayanın Baykal'ın sözünü sık sık kesmeye çalışması üzerine Baykal karşısındakinin konuşmasına fırsat vermeyerek şunları söyledi:

"Her insan nasıl uygun görürse, ailesinden geleneğinden gördüğü şekilde giyinebilir, kuşanabilir. Bunu saygıyla karşılamalıyız. Yasak olan yanlış olan bu kılık kıyafeti devlete giydirmek. Kamusal alana bunu taşımak. Normal bir vatandaş normal yaşamda istediği gibi giyinebilir. İnsanın nasıl siyaset yapacağına karşı çıkmayalım. Benim çarşafı ne meşrulaştırmaya, nede gayri meşrulaştırmaya gücüm yetmez. Bu Türkiye'nin toplumsal bir parçasıysa ve giderek azalıyorsa, zaman içinde daha da azalacaksa, bunu herkesin doğal karşılaması lazım. Olan bu şeklini de düşmanlık konusu yapmayalım. Yani ne olur sevecen davranalım, ne olur biraz anlayışlı davranalım. Siz bu tavrı takınınca onu giyen insanlar alınıyor. Siz böyle söyleyince gayri resmi bir iş yapıyormuş gibi hissediyor insanlar. Alınıyor, kırılıyorlar 'Bizi dışlıyor bu toplum. Bu anlayış bizi toplumun dışına atıyor' diyorlar. Atmayalım. Biraz biz sevecen olalım saygı gösterelim."


 

ONUN ÇOCUĞU DA ASKERE GİDİYOR, ŞEHİT DÜŞÜYOR

Bunda korkacak ve merak edecek bir konu olmadığını ifade eden CHP lideri, en büyük korkunun gereksiz yere insanları karşıya almak ve onlara düşman muamelesi yapmak olduğunu ifade etti. "Onu yapmayalım. Asıl önemli olan ve size düşen görevde odur." diyen Deniz Baykal, herkesin aynı toplum içinde yaşadığını hatırlattı.

Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "O da askere evladını gönderiyor, onun çocuğu da şehit oluyor. Bu ızdırabı o da yaşıyor. Bu memleketin başarısıyla o da iftihar ediyor. Atatürk'ü evine fotoğraf olarak koymuş ama üzerinde bir kıyafet var, senin gibi değil diye niye kızıyorsun ona. Biz buna saygı gösterelim. Cumhuriyet değerlerinin yıpratılmasına karşı en büyük mücadeleyi biz veriyoruz. O mücadeleyi verme karalılığımızda bir değişme yok. Kıyafeti sizin gibi olmayan insana hoşgörü göstermemek büyük saygısızlık olur."

Karşısındaki partili bayanın "Benim ailemde de var öyle giyinen" demesi üzerine Baykal, "İşte bak! Türkiye'yi bölmeyelim, parçalamayalım, Türkiye'nin üstüne duvarlar açmayalım, karşımızdaki insanları karalayıp düşman muamelesi yapmayalım ne olur. Sizin anlayışınıza ihtiyacımıza var. Nerde birlik olacağız. Herkese saygı göstermeliyiz. Ona saygı göstermiyoruz. O Yanlış giyiniyor. Kardeşim sana göre yanlış giyiniyor, bana göre yanlış giyiniyor olabilir. O ayrı bir iş. Bırak o kendi yanlışını kendi görsün. Bak yüzde 2'ye düşmüş. Bir süre sonra belki ortadan kalkacak. Yani niye onunla uğraşıyorsun. Öbür türlüler sokakta istediği gibi giyiniyor. Kimse karışmıyor. Giyen insan devlete giydirmeye kalkarsa hayır diyelim. Anayasayı değiştirmeyelim. Bunlar tamam. Orada en büyük mücadeleyi biz veriyoruz. E o mücadeleyi veriyorsan burada da düşmanlık yapmayacaksın kardeşim yapmayacaksın. Anladın mı bütün mesele bu." şeklinde cevap verdikten sonra gülüşerek partiliyi uğurladı.

Emekli öğretmen olduğunu ifade ederek, "Ben diyorum ki ne çarşaf ne türban. Atatürk kılık kıyafet devrimi yaptı. Bunu uygulayın." diyen bir başka bayana karşı da Baykal şu çcevabı verdi: "Bunu telkin edeceksiniz. Bunu hepimiz anlatacağız. Yöresel şartlar içerisinde Atatürk'e karşı düşmanlık duymayan, yöresel adet diye Anadolu'nun, Erzurum'un Horasanında bunu kullanan insanı da karalamayacağız. Türkiye'de bunu böyle giyinen insanlara daha bir sevgiyle yaklaşacağız." 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde