Kadınlara 8 Mart hediyesi!

Kadınlara 8 Mart hediyesi!

Çalışma Bakanlığı 42 sektörde kadınların bir ayda 5 gün olan 'Ay hali' iznini kaldırdı.

Kadınlara 8 Mart hediyesi!
16px
24px
08.03.2010 12:39
ABONE OLgoogle

Rahim Ak'ın haberi

4 sektörde de kadınların çalışması serbest hale geldi. Aynı yönetmelik ile 18 yaşından küçük işçilerin de 25 iş kolunda çalışması yasağı kaldırıldı. Çocuklar alkollü içki üretiminde bile çalışacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'nde kadınların 42 sektörde ayda 5 gün olan 'ay hali' iznini kaldırarak kutladı. Bakanlık Ağır ve Tehlikeli İşler kategorisine giren 42 iş kolunu bu kategoriden çıkardı. Bu sektörlerde çalışan kadınlar şimdiye kadar ayda 5 gün 'ay hali izni' kullanıyordu. Böylece başta tekstil ve gıda olmak üzere 42 iş kolunda kadınlar ayda 5 gün olan 'ay hali' izinlerini artık kullanamayacak. Ayrıca kadınların çalışmasının yasak olduğu 4 iş kolunda da artık kadınlar çalışabilecek ve bu iş kollarında da 'ay hali' izni kullanılamayacak.

Dün değiştirilen yönetmeliğin 6'ıncı maddesine göre "Kadınlar, ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamazlar. Bu günlerin sayısı 5 gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir. Ay halinin başlangıcı işçinin ihbar tarihidir" denilerek izin hakkı veriyordu. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile başta tekstil ve gıda olmak üzere bir çok iş kolunda bu hak kaldırıldı.

TEKSTİLE GETİRİLMESİ ATEŞLEDİ

2010 Ocak'ta Ağır ve Tehlikeli İşler kategorisine kadın istihdamının yoğun olduğu tekstil ve konfeksiyon sektörünün dahil edilmesi bir süre önce tartışmalar yaratmıştı. Tekstil sektörü temsilcileri 5 günlük iznin kadınların işini kaybetmesiyle sonuçlanacağını ileri sürerek bu yönetmeliğe karşı çıkıyordu. Tekstil işverenleri emek yoğun ve yaklaşık 700 bin kadın çalışanın bulunduğu tekstil sektöründe kadınların 5 günlük izni talep etmesi durumunda işten çıkarılacağını ifade etmişti.

PİLOT KADINA DA KALDIRILDI

Tekstile getirilen 'Ay hali' izni patronların tepkisi ile geri çekilirken bir çok iş kolunda çalışan kadınların da bu hakkının elinden alınmasını hatta bazı sektörler tehlikeli sayılarak çalışmasına bile izin verilmezken artık bu sektörlerde kadınlar çalışacak ve iznini de kullanamayacak. Gıda ve tekstilin dışında çanak, çömlek ve çini, sigara, puro pipo üretimi pilotlar, kaptanlar, tatil köyünde çalışan kadınlar da haklarını kaybettiler.

ÇOCUKLARDA ALKOL VE SİGARA ÜRETEBİLECEK

Ayrıca, bu işler ağır ve tehlikeli olmaktan çıkarılınca artık bu işlerde sadece kadınlar değil 18 yaşından küçüklerin de çalıştırılmasının yolu açılmış oldu. Daha önce çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu ancak şimdi serbest olan iş kolu sayısı ise 25. Bu işler arasında sentetik ürünlerin olduğu suni lifler, kibrit imali, maya üretimi, şeker fabrikaları, alkollü alkolsüz içki, sigara ve puro üretimi de var.

KADINLARA ARTIK SERBEST OLAN İŞLER

47 Kibrit imaline ait işler
60- Suni lifler ve diğer sentetik lifler ile bunlardan mamul maddelerin imali işleri.
94- Soğuk hava depolarında ve şoklama odalarında yapılan işler.
114-Hayvansal gübre işleri.

Bu işlere kadınlar ve çocuklar rapor olmadan işe alınacaklar

İş Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinden geçiyorsa, kim işe alınırsa alınsın "Bu işlerde çalışması sağlığı açısından uygundur" şekilde sağlık raporu alınması gerekli olduğu gibi 6 ayda bir de kontrol muayenesi yapılmaktaydı. Artık bu 42 iş listeden çıkarıldığından ön rapor alınması ve kontrol muayenesi uygulaması da kaldırılmış oldu.

'Talep halinde erkeğe dönerim' demişti

Türkiye'nin önde gelen tekstil üretim tesislerini bünyesinde barındıran Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, uygumanın kadın çalışanları ister istemez etkileyeceğini söylemişti. Kendi işletmelerindeki durumu tam incelemediğini kaydeden Konukoğlu, "Kadın çalışanlarımdan bu yönde bir talep gelirse, erkek çalışanana döneceğim. Düşünün, bir fabrikada 10 makine var. 5 tanesine izin versen, üretimin yarısı aksayacak. Mümkün değil uygulanamaz. Türkiye bu kadar zengin bir ülke değil" diye konuşmuştu.

Gazete Habertürk

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde