Kadınlara 4 yıl erken emeklilik

Kadınlara 4 yıl erken emeklilik

SGK yeni genelge ile bütün SSK'lı (4a) kadınlara doğum borçlanmasının önünü açtı.

Kadınlara 4 yıl erken emeklilik
16px
24px
11.08.2010 05:49
ABONE OLgoogle

Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni yayınladığı tebliğ ve genelge ile bütün SSK'lı (4a) kadınlara doğum borçlanmasının önünü açtı.

Çalışmaya başlamadan önce doğum yapmış anneler de bu haklardan yararlanabilecek.

Kadınlara 4 yıl erken emeklilik ile ilgili olarak doğum borçlanmasından bütün annelerin yararlanabileceğini, bu konuda işçi, esnaf, memur, çiftçi, ev hanımı ayrımı yapılamayacağını, iki çocuk için 4 yıla kadar yapılacak borçlanmayla kadınların erken emekli olabilecekleri konuşuluyordu. Bugün'ün haberine göre, SGK, bugünlerde yayınladığı tebliğ ve genelge bütün kadınlara doğum borçlanmasının önünü açtı. Yeni düzenlemelere göre;

ÇOCUK SAĞ OLMALI

* Doğum yapmış olan,

* Çocuğu sağ doğmuş olan,

* Doğumdan sonraki iki yıllık sürenin bir kısmında veya tamamında çalışmamış/prim ödememiş olan,

Bütün anneler doğum borçlanması yapabilecek. Yani doğum borçlanması da tıpkı askerlik borçlanması gibi uygulanacak. Bunun anlamı;

* Bugün ister memur, ister SSK'lı, ister Bağ-Kur'lu olun doğum borçlanması yapabileceksiniz. Sadece bir süre SSK'lı çalışmış olmanız yeterli.

* Çalışmaya başladığınız tarihten önceki doğumlar için de borçlanma yapabileceksiniz ki en büyük avantaj bu durumdaki bayanların.

* Doğumunuzu ne zaman yapmış olursanız olun, doğumdan sonraki iki yılın tamamı veya bir kısmı boşta geçmişse, bu kısım için borçlanma yapabileceksiniz.

* Toplam iki çocuk için 4 yıla kadar borçlanma yapabileceksiniz.

DAVALARI GERİ ALIN

SGK tarafından doğum borçlanması talepleri reddedilen bayanlar, iş mahkemelerinde dava açarak borçlanma haklarını arıyorlardı. Ancak SGK'nın son düzenlemeleriyle artık bu davaların pek çoğuna gerek kalmadı. Davanızı geri çekebilir, yeniden SGK'ya talepte bulunabilirsiniz. Dava açmayı düşünenler doğrudan SGK müdürlüklerine başvurabilirler.

4 YIL İÇİN ÖDEME 11 BİN 681 LİRA

4 yıllık bir doğum borçlanması için toplam 11 bin 681 TL ödeyeceksiniz. Fakat 4 yıl erken emekli olmanız durumunda, bu paranın yaklaşık 3 katını aylık olarak geri alacaksınız.

Doğum borçlanması düzenlemesi,hemen hemen bütün kadınları ilgilendiriyor. Ancak özellikle, emeklilik için gün sayan, prim günü eksik olan veya doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını düşürebilecek olan milyonlarca kadını daha fazla ilgilendiriyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde