Kadıköy’de kaçak bölüm belgelendi... 7 bin 723 metrekare fazlalık

Kadıköy’de kaçak bölüm belgelendi... 7 bin 723 metrekare fazlalık

Kadıköy’de Taş Yapı’nın kamu arazisi üzerine yaptığı davalık “Four Winds” projesinin kaçak bölümleri yargıda da belgelendi.

Kadıköy’de kaçak bölüm belgelendi... 7 bin 723 metrekare fazlalık
16px
24px
04.02.2018 08:59
ABONE OLgoogle

Mahkeme toplam 7 bin 723 metrekare fazlalık tespit etti. Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, iskânın iptali için bakanlığa başvuracaklarını açıkladı.

Kadıköy’de kamu arazisi üzerinde Taş Yapı tarafından yapılan ve davalık olan “Four Winds” projesinin kaçak bölümleri belgelendi. Mahkeme binada toplam 7 bin 723 metrekare fazlalık tespit etti. Bu karara göre Taş Yapı’nın binayı ruhsata uygun hale getirmesi gerekiyor.

Göztepe’de bulunan 44 bin 783 metrekarelik Meteoroloji arsası olarak bilinen alan kamu arazisi, Maliye Hazinesi’nce özelleştirilerek kat karşılığı inşaat yapmak üzere ihale edildi. İhale yüzde 40 firmaya yüzde 60’lık bölümü Maliye’ye olmak üzere 23 Ağustos 2004’te Taşyapı’ya verildi.

Kadıköy Belediyesi kamuya ait yeşil alanın imara açılmasına itiraz ederek dava açtı. Dava sürerken inşaat da devam etti ve 49 katlı 4 blok yükseldi. İlçe belediye ekipleri tarafından yapılan incelemede bu blokların projeye aykırı yapıldığı tespit edildi. Taş Yapı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak iskân ruhsatı aldı. Bakanlıktan alınan iskân ruhsatına itiraz eden Kadıköy Belediyesi, yargıya başvurdu.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 3. Dava Dairesi, ruhsatı iptal etti. Bakanlık ve şirket ise karara itiraz etti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. Dava Dairesi, bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, ruhsata ve projelere aykırı olarak çatı katlarında 1276 metrekare, normal katlarda 5 bin 310 metrekare, zemin katlarda 1137 metrekare olmak üzere toplamda 7 bin 723 metrekare fazladan alan oluşturulduğuna dikkat çekti. Mahkeme “yapılan aykırılıkların giderilmesini ve yapının ruhsata uygun hale getirilmesini” istedi. Böylece kaçaklar tespit edilmiş ancak ruhsat iptal edilmemiş oldu.

TAZMİNAT DAVASI SÜRÜYOR

Firma, Kadıköy Belediyesi’ne “inşaatı hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurarak kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle milyonlarca liralık tazminat davası açtı. İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, belediyeyi 101 milyon 859 bin TL maddi tazminat ödemeye mahkûm etti. Belediyenin taşınmazları ve banka hesaplarına el konulmasını isteyen şirket, camiler, parklar ve kültür merkezlerinin de aralarında bulunduğu belediyenin taşınmazlarına el konulması için icra işlemi başlattı. Kadıköy Belediyesi, karara itiraz etti. Temyiz duruşması 13

Kadıköy Belediyesi Başkanı Nuhoğlu: Bakanlık iskân vermemeliydi

Gazetemize konuşan Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu iskânın iptal edilmesi için bakanlığa yazı yazacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Bilirkişi raporunda olduğu gibi, projede fazlalıklar olduğunu tespit ettik ve iskân veremedik. Bakanlığa gittiler ve iskân aldılar. İtiraz ettik. Bilirkişi raporuna göre, Bakanlıktan tasdik ettirdikleri projeye göre de fazlalıkları var. Bakanlık kendi projesine bile uygun olmayan bir yapıya iskân verdi. Buna rağmen mahkeme iskânı iptal etmeyip bunun düzeltilebileceğini ve çözülebileceğini söylüyor. Biz inceliyoruz. Belediye şimdi normalde yapması gerekeni yapacak. Projeye göre, fazlalıkları, aykırılıkları varsa bunların zabıtlarını tutacak ve encümene gönderecek. Büyük olunca binalar yıkılmaz diye bir şey yok. İmar kanununun öngördüğü süreçler işleyecek. Herkes kanunlara uymak zorunda. Bence bakanlığın binanın fazlalıkları varken bu iskânı vermemesi gerekiyordu. Zaten hatanın büyüğü buradan başlıyor. Biz bu konuda tüm bakanlıkları uyardık. Ne hikmetse bu süreci durduramadık. Mahkeme kararına göre zaten bu bölümleri kendilerinin yıkması gerekiyor. Arkadaşlarımız şimdi tutanaklarını tutacaklar. 500 bin insanı temsil ediyoruz. Onların vergileriyle onların hakları olan şeylere sonuna kadar savunacağız.”

Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde