Kaddafi’ye Türkiye’den ikinci şok

Kaddafi’ye Türkiye’den ikinci şok

Arap Türk Bankası’ndaki hisselerine el konulan Kaddafi’ye Türkiye’den ikinci şok.

Kaddafi’ye Türkiye’den ikinci şok
16px
24px
09.07.2011 07:40
ABONE OLgoogle

Libya Merkez Bankası’nın Türk bankalarında tuttuğu 1 milyar dolarlık rezervi bloke edildi.

Türkiye, Libya Lideri Muammer Kaddafi’ye ikinci darbeyi Libya Merkez Bankası’nın rezervleri ile vurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu kararları uygulama kararı alan Türkiye, Libya Merkez Bankası’nın Türk bankalarında bulunan yaklaşık 1 milyar dolarlık rezervini dondurdu. Türkiye, hafta başında da Libya Merkez Bankası’nın dolaylı olarak sahibi olduğu Arap Türk Bankası A.Ş.’nin yönetimine el koymuştu.

Türkiye’nin, BM kararı kapsamında ‘dondurduğu’ Libya Lideri Kaddafi’nin ve yakınlarının hesaplarıyla ilgili ayrıntılar netleşti. Buna göre, BM kararında yer alan Kaddafi’nin yakınlarından 13 kişiye ait bir hesap bulunamadı. Ancak yine BM’nin listesinde yer alan Libya Merkez Bankası, Libya Yatırım Otoritesi, Libya Dış Bankası, Libya Afrika Yatırım Portföyü ve Libya Ulusal Petrol Şirketi’nin, Türk bankalarında yüklü miktarda hesabı çıktı.

Kurumların paraları da var

Yapılan araştırmalarda, özellikle Libya Merkez Bankası’nın Türk bankalarında, yaklaşık 1 milyar dolarlık rezervi bulunduğu belirlendi. BM kararları kapsamında, söz konusu rezervin tamamı bloke edildi. Libya hükümeti, söz konusu hesapla ilgili hiçbir işlem yapamıyor. Dışişleri Bakanlığı ve ekonomi bakanlıklarından edinilen bilgiye göre, bloke kararı BM yeni karar alıncaya kadar devam edecek. Yetkililer, Libya Merkez Bankası’nın 1 milyar dolarlık hesabının dışında, listede yer alan diğer kurumların da milyon dolarlık hesaplarının bulunduğunu ve söz konusu hesapların da dondurulduğunu bildirdiler.

Çok ihtiyacımız var parayı bırakın

Libya Merkez Bankası’nın bloke edilen 1 milyar dolarlık parasının, Libya Geçiş Konseyi’nin Türkiye ziyareti sırasında da gündeme geldiği bildirildi. Libya ekonomi bakanlarının, Türk yetkililerden, Merkez Bankası’nın parası üzerindeki blokenin kaldırılmasını istedikleri belirtildi. Libyalı bakanların, “Bu paraya çok ihtiyacımız var. Blokeyi kaldırırsanız bizi rahatlatırsınız” dediği kaydedildi. Türk yetkililerin ise BM’nin kararlarına uygulamak zorunda olduklarını hatırlatarak, BM’nin bu yönde atacağı bir adımın ardından paranın üzerindeki blokenin kaldırılacağını söyledikleri öğrenildi. 

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde