Kaçak Saray faizi artırıyor

Kaçak Saray faizi artırıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizleri düşürmesi için baskı yaptığı Merkez Bankası’ndan saray imalı faiz cevabı geldi.

Kaçak Saray faizi artırıyor
16px
24px
04.08.2015 05:55
ABONE OLgoogle
Merkez Bankası’na göre, kamunun yaptığı harcamalar faizlerin yükselmesine neden oluyor

Merkez Bankası, kamunun yaptığı tüketim ve yatırım harcamalarının milli gelir ve vergi gelirleriyle birlikte faizleri de artırdığını ortaya koyan teknik bir çalışma yaptı. Merkez’in bu çalışmayla, faizlerin yükselmesinde Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine kaçak olarak inşa edilen Aksaray’a yapılan büyük kamu harcamalarının da etkili olduğu yönünde mesaj verdiği ifade ediliyor.

Merkez Bankası, kamu harcamalarıyla faizler arasında ilişki kuran teknik çalışmasını 3’üncü Enflasyon Raporu’yla yayımladı. Raporda, “Kamu Harcama Çarpanı” ismini taşıyan ve teknik konuların analiz edildiği “kutu”da yer verilen çalışmaya göre, kamunun yaptığı harcamalar milli gelirin büyümesine olumlu katkı sağlıyor. Kamunun yaptığı tüketim ve yatırım nitelikli bu harcamalar aynı zamanda devletin vergi gelirlerinin artmasını da sağlıyor.

YATIRIM ETKİSİ AZALIYOR

Çalışma, kamu yatırım harcamalarının büyüme ve vergi gelirlerine olumlu etkisinin kısa vadede tüketim harcamalarından daha yüksek olduğunu, ancak bir yıllık sürenin sonunda yatırım etkisinin azalması nedeniyle eşitlendiğini gösteriyor.

Merkez Bankası, ekonominin büyümesine ve vergi gelirlerinin artmasına katkı sağlayan kamu harcamalarının, nihayetinde ise faizleri artırdığını tespit etti. Araştırmaya göre, kamunun yaptığı harcamalar milli gelir ve vergi gelirleriyle birlikte faizlerin de artmasına yol açıyor, üstelik faizdeki artış harcamaların büyüme üzerindeki olumlu etkisini zamanla azaltıyor.

Vatan hainliği ile suçlanmıştı

Merkez Bankası’nın kamu harcamalarının faizler üzerindeki etkisini inceleyen bu çalışması, Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı arasında yaşanan faiz tartışmasını hatırlattı. Faizleri indirmediği için ‘vatan hainliği’yle suçlanan Merkez, uzun süre sessiz kaldığı bu eleştirilere “Kamu Harcamalarının Çarpanı” isimli çalışmasıyla karşılık verdiği ifade ediliyor.

Sadece peyzajına 2.5 milyar lira harcandığı, maliyetinin 5 milyar lirayı aştığı, bakım ve işletme masrafının yıllık 100 milyon doları bulacağı belirtilen Aksaray’ın son dönemde en dikkat çeken kamu harcaması olduğu biliniyor. Merkez’in Aksaray ismini vermeden “kamu harcaması” ifadesiyle bu yatırımın faizleri artıracağı mesajını kamuoyuna vermek istediği yorumları yapılıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde