KİPTAŞ ihalelerine dayıoğlu abone olmuş!

KİPTAŞ ihalelerine dayıoğlu abone olmuş!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki KİPTAŞ, genel müdürün dayıoğluna çalışmış.

KİPTAŞ ihalelerine dayıoğlu abone olmuş!
16px
24px
23.02.2014 09:54
ABONE OLgoogle
17 Aralık yolsuzluk operasyonu kapsamında, “Etiler Polis Okulu arazisi önce Hazine’ye sonra KİPTAŞ’a devredilecek ardından da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın gizli ortağı olduğu öne sürülen Bosphorus 360 adlı şirkete verilecekti” iddiasıyla ilgili şüpheli sıfatıyla ifade veren İsmet Yıldırım’ın genel müdürlüğünü yaptığı KİPTAŞ “dayı oğlu”na çalışmış.

Yıldırım’ın akrabası Osman Özdemir’in “grup şirketleri” olarak tanıttıkları ve aynı adreste kurulu iki şirket son yıllarda KİPTAŞ ihalelerine abone olmuş. Özdemir’in bir dönem genel müdürlüğünü yaptığı Özbek İnşaat ile 2009 yılında kurduğu Alperen Yapı neredeyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ’tan başka bir şirketten ihale almamış. Adresleri aynı olan iki şirketin dün itibarıyla internet sitelerinde iletişim için yer verdikleri telefon numaraları bile aynı gözüküyor.

Cumhuriyet’in ulaştığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki resmi kayıtlar Özbek İnşaat ve Alperen Yapı’nın “ihalelerde buluşmasını” gözler önüne seriyor:

. 3 Aralık 2008: Özbek İnşaat’ın sahipleri Serhat Balkan ve Murat Çiler, Yıldırım’ın akrabası Osman Özdemir’i şirketin genel müdürlüğüne getirdi. Bu kararın alındığı gün Özbek İnşaat’ın adresi kayıtlarda Ümraniye Atatürk Mah. Alemdağ Cad. Karanfil Sok. Ümraniye İş Merkezi N:2 K:6 D: 34 olarak yer aldı. (Bu resmi bilgi KİPTAŞ Genel Müdürü Yıldırım’ın akrabası Özdemir’in Özbek İnşaat’la ilişkisi olmadığı yanıtını çürütüyor…)

. 11 Şubat 2009: İki ay sonra Osman Özdemir, Özbek İnşaat’la aynı adreste Alperen Yapı şirketini kurdu. İki şirketin daire no’ları bile Ticaret Sicil Gazetesi’nde aynıydı…

. 11 Mart 2009: Alperen Yapı’yı kuran Osman Özdemir bir ay sonra aynı adresteki Özbek İnşaat’taki genel müdürlük görevini bıraktı.

. 9 Nisan 2009: Özbek İnşaat ve Alperen Şirketi’nin sahipleri “aynı tarihte aynı dairede” toplanarak aynı kararı alıp şirket adresini değiştirdiler. İki şirketin yeni adresi Ticaret Sicil Gazetesi’ne şöyle yazıldı: “Kısıklı Mahallesi, Alemdağ Caddesi, No: 57/3 adresine nakil edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir.”

O tarihten sonra Özbek İnşaat neredeyse sadece KİPTAŞ’a iş yapar. İşte KİPTAŞ’tan alınan ihaleler:

. İBB Kadın Koor. Merk. İkmal İnşaatı. (2011)

. Tekirdağ Merk. Zafer Mah. 96 ad. Hait İnşaatı. (2010)

. Anadolu Yakası 2. Grup Spor Salonları 5 Adet Spor Salonu Tamamlama İnşaatı. (Ağustos 2009)

. Üsküdar Orkide Blok İnşaatı (Mart 2009)

. Türkiye Diyabet Vakfı Rehabilitasyon Merk. Kaba İnş. Yapılması (2013, Proje devam ediyor.)

. Maltepe Başıbüyük Müteferrik İmar Yolları İkmal İnşaatlarının Tamamlanması İşi. (2011)

 Yine Alperen Yapı, KİPTAŞ’tan aldığı ihaleleri kendi internet sitesinde (KİPTAŞ Genel Müdürü Yıldırım’ın “Özdemir KİPTAŞ’tan ihale almamıştır” yanıtını çürütüyor) şöyle sıralıyor:

 . Kadın Kooordinasyon Merkezi, sosyal tesis inşaatı. (2011)

. Başıbüyük Hilal Toplu Konut Alanı İlköğretim Okulu (2010)

. İBB Kadın Koordinasyon Merkezi Binası İkmal İnşaatı (2011- Bu ihaleyi bir başka firma KİPTAŞ’tan alıyor; Alperen şirketi halen projeye devam ediyor.)

 Kısa bir süre öncesine kadar Özbek İnşaat ve Alperen Yapı kendilerini internet sitelerinde “grup şirketleri” olarak tanıtıyordu. Hatta Osman Özdemir’in genel müdür olarak şirket tanıtım yazıları aynı sitede yer alıyordu. Şimdilerde ise internet siteleri ayrı ancak şirketlerin adresleri yine aynı…

YILDIRIM: HER ŞEY YASAL

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, akrabalık bağı bulunan Osman Özdemir’le ilgili yönelttiğimiz, “Bu durumu etik olarak doğru buluyor musunuz?” sorumuza şu yanıtı verdi:

“Özbek İnşaat Turizm Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. yasal mevzuat çerçevesinde düzenlenmiş olan ihale ve teklif usulü neticesinde KİPTAŞ’a iş yapmış olup, şirket sahibi Serhat Balkan’dır. Bu bilgiler Ticaret Odası kayıtlarında da mevcuttur.

Her ne kadar dördüncü dereceden akrabam olan Osman Özdemir’in ihale mevzuatı açısından şirketimizden iş almasına herhangi bir engel de bulunmamasına rağmen bugüne kadar iş de almamıştır.” 

CHP: DENETİM ENGELLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde AKP’li yöneticilerin, KİPTAŞ gibi belediye iştiraklerinin denetimi konusunda ortaya koydukları engellemelerin nedeninin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen İBB CHP’li meclis üyesi Serdar Bayraktar konuyu gazetemize şöyle değerlendirdi:

“Osman Özdemir ile İsmet Yıldırım 4. derece kan hısımlarıdır. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın dayısının oğlu Osman Özdemir’dir. Buradaki durum yasanın yasakladığı bir hale, bir kan bağı uzaklık ile girmemektedir. Yani dayı olması problem oluştururken dayıoğlu problem oluşturmuyor. Ancak firmanın yaptığı işlerin önemli bir kısmının KİPTAŞ’tan alınan ihalelerden oluşması, bu durumun yıllardır onlarca kez tekrarlanıyor olması bir etik soruna işaret etmektedir. İstanbul halkının ihtiyaç duyduğu binlerce konut ve yapıyı inşa etmek amacıyla kurulmuş ve yıllardır bu işleri yapan bir şirketin genel müdürünün dayısının oğlu ile böyle bir ilişki içinde olmasının İstanbul halkının bu belediye şirketine güvenine önemli miktarda zarar vereceğini düşünüyorum.”
Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde