John Kerry şok sözler: IŞİD petrolü Türkiye'den

John Kerry şok sözler: IŞİD petrolü Türkiye'den

Kongre'de Irak'taki gelişmeler hakkında bilgi veren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden geçtiğini söyledi.

John Kerry şok sözler: IŞİD petrolü Türkiye'den
16px
24px
19.09.2014 07:56
ABONE OLgoogle
Kongre'de Irak'taki gelişmeler hakkında bilgi veren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden geçtiğini söyledi. Amerikalı bakan, Türkiye ile ilişkiler konusunda 'gizli oturumda' bilgi vermeyi önerdi
 
Geç­ti­ği­miz gün­ler­de New York Ti­mes ga­ze­te­si­nin gün­de­me ge­tir­di­ği, “I­ŞİD pet­ro­lü­nün dün­ya­ya sa­tı­şın­dan Türk elit­ler ne­ma­la­nı­yo­r” id­di­ası­nı ABD Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı John Kerry doğ­ru­la­dı. Se­na­to Dış İliş­ki­ler Ko­mi­te­si­’n­de ko­nu­şan Kerry, IŞİ­D’­in böl­ge­de ele ge­çir­di­ği ku­yu­lar­dan el­de et­ti­ği pet­ro­lün Tür­ki­ye üze­rin­den pa­zar­lan­dı­ğı­nı söy­le­di.

PET­ROL NE­RE­DEN ÇI­KI­YOR?

Otu­ru­mun so­ru ce­vap bö­lü­mün­de IŞİ­D’­in pet­rol ge­lir­le­ri ve böl­ge­de­ki des­tek­çi­le­ri de so­rul­du. Kerry, ken­di­le­ri­nin de böl­ge­de­ki kom­şu ül­ke yet­ki­li­le­ri­ne ka­çak pet­ro­lün ül­ke dı­şı­na na­sıl çık­tı­ğı­nı sor­duk­la­rı­nı an­lat­tı.

Se­na­tör­le­rin ‘ka­çak pet­ro­lün han­gi ül­ke­ler üze­rin­den sa­tıl­dı­ğı­’ yö­nün­de­ki ıs­rar­lı so­ru­la­rı­na Kerry, "Lüb­nan, Tür­ki­ye ve­ya gü­ney­den" ce­va­bı­nı ver­di. Kerry, bu ko­nu­da Türk yet­ki­li­ler­le gö­rüş­tük­le­ri­ni, gö­rüş­me­le­rin sü­re­ce­ği­ni be­lirt­ti.

De­mok­rat Par­ti Se­na­tö­rü Ed Mar­key, Kerr­y’­ye IŞİD pet­ro­lü­nün Tür­ki­ye üze­rin­den ta­şın­dı­ğı yö­nün­de­ki id­di­ala­rı ha­tır­lat­tı.IŞİ­D’­in bu yol­la gün­de 1 ile 3 mil­yon do­lar ara­sı ge­lir el­de et­ti­ği­ni id­di­a eden Mar­key “Bu­na bir son ver­me­si için Tür­ki­ye ile ne yap­ma­mız ge­re­ki­yor” di­ye sor­du.

TÜR­Kİ­YE­’Yİ GİZ­Lİ KO­NU­ŞA­LIM

Kerry ise “Bu çok ye­rin­de ye­rin­de bir so­ru ve bu­nun üze­rin­de çok ça­lı­şı­yo­ruz" kar­şı­lı­ğı­nı ver­di. Tür­ki­ye­’nin has­sa­si­yet­le­ri­ni an­la­dık­la­rı­nın al­tı­nı çi­zen Kerry “Dü­rüst ol­mak ge­re­kir­se bu ko­nu­da si­zin­le ka­mu­oyu önün­de açık­ça ko­nuş­mak is­te­mi­yo­rum. Bu ko­nu­da giz­li bir gö­rüş­me­nin da­ha uy­gun ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ru­m” ifadelerini kullandı.

ANKARA SEÇİMİNİ YAPSIN

Kerry, "Tür­ki­ye zor­luk­la­rı an­lı­yor. Bu ko­nu­da çok net gö­rüş­me­le­ri­miz ol­du. Tür­ki­ye önü­müz­de­ki gün­ler­de ken­di se­çi­mi­ni yap­mak du­rum­da. Ne ola­ca­ğı­nı gö­re­ce­ğiz.” de­di.

NYT haberin arkasında

New York Ti­mes (NYT) ga­ze­te­si geç­ti­ği­miz gün­ler­de IŞİD pet­ro­lü­nün Tür­ki­ye üze­rin­den pa­zar­lan­dı­ğı­nı ve ba­zı Türk elit­le­ri­nin bu tra­fik­ten rant sağ­la­dı­ğı­nı id­di­a et­miş­ti. Baş­ta Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğan ol­mak üze­re Türk yet­ki­li­ler söz ko­nu­su ha­be­re bü­yük tep­ki gös­ter­miş ve id­di­ala­rın ke­sin­lik­le ya­lan ol­du­ğu­nu di­le ge­tir­miş­ti. Er­do­ğan ay­rı­ca ABD ba­sı­nı­nı ‘as­pa­ra­ga­s’ ha­ber­ler yap­mak­la suç­la­mış­tı. Kerry ile yap­tı­ğı gö­rüş­me­de bu­nu gün­de­me ge­tir­di­ğini de söy­le­miş­ti.

Er­do­ğan, NYT’­nin ön­ce­ki gün yap­tı­ğı “I­ŞİD An­ka­ra­’dan mi­li­tan top­lu­yo­r” ha­be­ri­ni de sert söz­ler­le eleş­tir­miş­ti. Ga­ze­te­den dün ya­pı­lan açık­la­ma­da, doğ­ru­lu­ğun­dan emin ol­duk­la­rı­nı ha­be­rin ar­ka­sın­da dur­duk­la­rı ce­va­bı gel­di.

3 bin Kürt sınıra dayandı

Suriye’nin kuzeyindeki Telabyad ile Kobani ilçelerini elinde bulunduran PKK’- nın bu ülkedeki kolu PYD’nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasında dün şiddetli çatışmalar yaşandı. Tank ve ağır silahlar kullanan IŞİD, 21 Kürt köyünü ele geçirdi. 3 bin Kürt kaçarak Türkiye sınırına akın etti. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi yakınlarında sınıra yığılan çoğu kadın ve çocuk grubun sınırı geçmesine izin verilmedi. Türk tarafında bekleyen bir grup askerlere taş atınca jandarma da biber gazı sıktı.

Davutoğlu: Hedef Suriye’de yardım

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye sınırına dayanan Kürtler'le ilgili "Suriye sınırında birikmiş kardeşlerimize, hangi etnik, dini veya mezhebi kökenli olursa olsun yardım etmeye hazırız" dedi. Davutoğlu, şöyle devametti: "Tabii ilk aşamadaki temel hedefimiz, bu kardeşlerimize bulundukları yerlerde yardımedebilmek için sınırda yardım çalışmalarını yürütmek. Öncelikli hedefimiz Suriye sınırları içinde mümkün olduğu kadar bu yardımları ulaştırmak. Ancak şu anda esas hedefimiz, oradaki ihtiyaçları karşılayacak şekilde valiliklerimizin sınır boylarında gerekli tedbirleri almasıdır."
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde