Jet Fadıl böyle aldattı: Otelim varmış gibi çek

Jet Fadıl böyle aldattı: Otelim varmış gibi çek

Jet Fadıl’ın ‘Caprice Maldivler devre tatil projesi’ndeki aldatma yöntemlerinden biri de olmayan oteli reklamla pazarlamak.

Jet Fadıl böyle aldattı: Otelim varmış gibi çek
16px
24px
25.01.2016 06:37
ABONE OLgoogle
Jet Fadıl’ın ‘Caprice Maldivler devre tatil projesi’ndeki aldatma yöntemlerinden biri de olmayan oteli reklamla pazarlamak.

Nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklu yargılanan Jet Fadıl lakaplı Fadıl Akgündüz’ün Maldivler projesi tam anlamıyla ‘Ali-Cengiz’ oyunu çıktı. 349 mağdurun yer aldığı iddianamede Caprice Gold Maldivler Projesi’nde ‘incelik’ isteyen aldatma yöntemleri savcı tarafından birer birer sıralandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca hazırlanan iddianamede yer alan o bölümler özetle şöyle:

Otel yok, algı var: Maldivlerde henüz faaliyete geçmemiş olan otel, ‘hizmete açılmış gibi’ tüketicilere pazarlandı.

Reklamlar aldatıcıydı: ‘Aldatıcı reklam’ ve ‘ilanlar’ yayınlandı. Şüpheli Akgündüz’ün fotoğrafları söz konusu reklam afişlerinde kullanıldı.

Şirket akrabalar üzerine: Reklam kampanyaları ile Maldivler’de yapılacak otelin kira sözleşmesi ve tatil rezervasyonu satışlarına başlandı, Akgündüz projenin sahibi gibi tanıtıldı. Oysa şirketin sahibi ablası, eniştesi ve yeğeniydi..

818 kişi, 20 bin oldu: 2014 Ocak-Mayıs ayları arasında 4 aylık sürede tüketicilerle fiilen 818 adet sözleşme yapıldı. Ancak aynı yılın Şubat-Mart aylarında yayımlanan ilanlarda gerçeğe aykırı şekilde 20 bin aile 60 bin kişi 500 bin yatak gibi kesin olmayan rakamlara yer verdi.

İnşaat ibaresi gizlendi: Tanıtım filmlerinde 25 Ekim 2014 tarihinden itibaren müşterilerinin Maldivler’deki otelden yararlanabileceklerini belirtti. Bu tarihte söz konusu inşaatın bitirilmesi mümkün değildi. Otelin tamamlanması için 17 aylık süre belirlendi. Tüketicilerden para toplanmasına rağmen inşaat tamamlanmadı, artık tamamlanması da mümkün değil. Sözleşmelerde tesisin inşaat halinde olduğuna dair bir ibare hiç bir zaman yer almadı. Bu durum kasıtlı olarak gizlendi.

4 kişi yargılanacak

Savcı, dolandırıcılık suçunun 349 kez işlendiğine dikkat çekerek Jet Fadıl hakkında 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası talep etti. Akgündüz’ün yanı sıra ablası Avniye Obut, eniştesi İbrahim Obut ve yeğeni Mehmet Salih Obut da aynı suçlama kapsamında yargılanacak.

‘Binlerce yıl hapis çıkabilir’

30 mağdurun avukatı Acun Papakçı şöyle konuştu: “Savcılık şüphelilerin birlikte ve yatırımcıları dolandırma amacıyla hareket ettiklerine kanaat getirmiş. Faaliyetin ayrıntıları ve Ponzi sistemi uygulanarak dolandırıcılık yapıldığı mahkemeye delilleriyle birlikte ayrıntılı şekilde sunulacak. Akgündüz’ün ve akrabalarının her devre mülk sattığı yatırımcı nedeniyle toplamda binlerce yıl hapis cezası alması söz konusu. Bu dava devre mülk ve devre tatil sözleşmesi satılması durumunda bile nitelikli dolandırıcılık suçunun işlenebileceğine dair Türk hukuku açısından önemli bir iddianamedir.
Aykut Küçükkaya/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde