Japonya'daki Türk markası

Japonya'daki Türk markası

Türk işdamı, baklavadan zeytinyağına, balıktan kuru üzüme kadar onlarca ürünü Japonl satıyor

Japonya'daki Türk markası
16px
24px
09.08.2010 15:54
ABONE OLgoogle

Merkezi Japonya'nın Tokyo kentinde bulunan Türk firması Baharu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Soner Öner, baklavadan zeytinyağına, balıktan kuru üzüme kadar onlarca ürünü Japon damak tadına ''Marre'' markasıyla sunduklarını, Türk ürünlerine yarattıkları güven sayesinde meslektaşlarının bu ülkedeki yolunu açtıklarını söyledi. 

     Öner, 12-13 saat süren uçak yolculuğuyla ulaşılabilen, bu zorluk nedeniyle de Türkiye'nin pazar arayışında ihmal ettiği Japonya'nın aslında Türkiye için önemli bir pazar alternatifi olduğunu söyledi. 

     Kişi başı 36 bin dolarlık yıllık milli gelirle dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Japonya'ya 12 yıldan beri Türk gıda ürünlerini pazarladıklarını, ilk yıllarda önemli zorluklar yaşadıklarını ancak, ''marre'' markasıyla sundukları bu ürünlere artık güven oluştuğunu anlatan Öner, ''Pirinçten başka her şeyin satın alındığı Japonya'da Türk markasına güveni sağlamanın huzurunu yaşıyoruz'' dedi.
     Şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını uzun yıllardır Japonlarla ticaret yapan ve Türkiye'de tekofaks ile tanınan Ayhan Bermek'in yürüttüğünü belirten Öner, onun tecrübelerinin şirketlerinin başarısında öncelikli paya sahip olduğunu söyledi. 

     Öner, salçadan ayçiçek ve zeytinyağına, incirden meyve suyu, kayısı, salça, makarna, baklava, balık ve kuru üzüme kadar onlarca Türk gıda ürününü Japon damak tadıyla buluşturduklarını belirterek, ''Aslında Japonlar'ın damak tadıyla Türk damak tadının benzerliği bile yok. İlk zamanlar Japonlar bu tatları yadırgadılar ancak, şimdi severek tüketiyorlar'' dedi. 

     Japonya'daki dev market zincirleriyle çalıştıklarını ifade eden Öner, ''Japonlar Türk halkını seviyor. Burada kendi ülkemizde gibi yaşıyoruz. Gönül bağlılığı ticaretimizdeki sorunları aşmamıza da yardımcı oluyor. Japonlar ürün alırken kılı kırk yararlar ancak, bir kez güvendikleri zaman da asla vazgeçmezler'' diye konuştu. 

     Öner, ürünlerini Japon marketlerin yanı sıra Türk firmalarına da sattıklarını, ülkede 100'den fazla Türk lokantası bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti: 

     ''Ticaret yaptığımız Japon firmaları zaman zaman Türkiye'de konuk ederek, sattığımız ürünlerin nasıl üretildiğini yerinde gösteriyor, bunun yanı sıra Türkiye'nin tarihi ve turistik yörelerini de gezdirerek, ülkemizi tanımalarını sağlıyoruz. Bu konuda Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nin de katkılarını görüyoruz. Büyükelçiliğimiz, düzenlediğimiz her etkinlikte, her sorunumuzun çözümünde bizim yanımızdalar. Bu nedenle, Japonya'da kendimizi yalnız hissetmiyoruz.'' 

     Öner, ülkede nüfus artış oranının yüzde 0,11 olduğunu, doğurganlığın yüzde 1,19 ile rekor derecede düştüğünü, Japon nüfusunun yaşlandığını, bu nedenle ileride aktif işgücüne ihtiyacın artacağının tahmin edildiğini belirterek, ''Ayrıca, bu ülke ABD ve Çin'den sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Japonya ayrıca dünyanın en büyük dördüncü ihracatçı ve beşinci ithalatçı ülkesi. Bu artıları Türkiye ekonomisine kazandırma çabasındayız'' dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde