Japon devinden ‘Kâr’ skandalı

Japon devinden ‘Kâr’ skandalı

Toshiba’nın tepe yönetimi muhasebe usulsüzlüğü yaparak şirket kârını üç katına çıkarmakla suçlanıyor. Başta CEO Tanaka olmak üzere yönetim görevi bırakabilir

Japon devinden ‘Kâr’ skandalı
16px
24px
17.07.2015 14:52
ABONE OLgoogle
Japon teknoloji devi Toshiba, muhasebe skandalıyla çalkalanıyor. Toshiba yöneticileri, şirketin kârının 50 milyar yen yerine şişirilerek 170 milyar yen (1.2 milyar dolar) gösterilmesiyle suçlanıyor. Bu skandal nedeniyle firmanın 3 milyar dolarlık cezayla karşı karşıya kalması bekleniyor.

Skandal sonrasında yönetim kurulunda birkaç kilit isimle CEO Hisao Tanaka’nın da aralarında bulunduğu isimler görevi bırakacak. Eski başkan ve şu anki başkan yardımcısı Norio Sasaki’nin de eylül ayı gibi şirketten ayrılması bekleniyor. Tanaka ve diğer üyelerin yerine kimin geçeceği henüz belli değil.

Araştırma komitesi

Toshiba, aynı zamanda üçüncü parti bir komite kurarak karın şişirildiği hesapların yeniden gözden geçirilmesi için çalışıyor.

Konuya yakın kaynaklar soruşturmacıların üst düzey yöneticilerin usulsüzlüklerde oynadığı rolü araştırdığını ve yöneticilerin bilerek mi bu yanlışı yaptırdığını tespit etmeye çalıştığını belirtiyor.  

Muhasebe skandalının Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin desteklediği kurumsal yönetişim kampanyasının ilk aşamasında patlaması dikkat çekti. Abe, kurallara uymayan firmalarla ilgili sıkı önlemler alarak zor durumda olan Japon ekonomisini sıçratmak için daha fazla yabancı yatırım çekmeye çalışıyor.

Bağımsız komitenin Toshiba’nın kurumsal yönetim konusunda revizyondan geçmesini isteyeceği olası görülüyor. Yönetim kurulunun yarısından fazlasının ise eylül ayındaki hissedar toplantısında değiştirilmesi bekleniyor. Toshiba sözcüsü ise, konu hakkında henüz bir yorum yapamayacaklarını, konuyu araştıran bağımsız komitenin bulgularını beklediklerini söyledi.

Bu haberlerden sonra Toshiba’nın, Tokyo Borsası’ndaki hisseleri yüzde 27 oranında düştü.

204 bin çalışanı var...

Dizüstü bilgisayardan nükleer sistemlere kadar çeşitli alanlarda üretimi bulunan şirketler grubu olan Toshiba’daki muhasebe usulsüzlükleri nisan ayında ortaya çıkmaya başladı. Yüksek teknoloji konusunda öncü firmalardan sayılan Toshiba, 1875 yılında kuruldu. bugün global ağında 740 firma bulunuyor. Bütün dünyada 204 bin çalışanı var. Yıllık satış rakamı da 6.3 trilyon yen’i (68 milyar doları) buluyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde