İzmir otoyolu tarımı vuracak

İzmir otoyolu tarımı vuracak

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek yol, verimli tarım arazilerinden geçecek

İzmir otoyolu tarımı vuracak
16px
24px
21.05.2010 05:01
ABONE OLgoogle

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözak, “Güç şartlarda tarım yapılırken otoyolun geçtiği bölgede milli ekonomi kayba uğrayacak” diye konuştu. Bursa-Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altın da otoyolun İznik Gölü havzasından geçeceğini belirterek “Bu durumda ilçenin önemli tarım arazileri büyük zarar görecek” dedi

İzmir-Bursa-İstanbul Otoyolu’nun yapılmasıyla tarım alanları yok olacak. 6.5 saat olan İstanbul-İzmir arası karayolunun proje tamamlandığında 3.5 saate inmesi planlanırken binlerce dekarlık tarım alanı da yola kurban verilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl 9 Nisan’da çıktığı otoyolun yapım ihalesini, yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle 22 yıl 4 aylığına Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi kazanmıştı. Karayolları İzmir 2. Bölge Müdürü Erol Altun, projenin ihalesinin tamamlandığını, inşaata önümüzdeki günlerde başlanacağını bildirmişti.

Ancak meslek örgütü temsilcileri, otoyolun geniş tarım arazilerine zarar vereceğini düşünüyor. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözak, konuyla ilgili toplantılar yapıldığını, kentteki birkaç köyde çalışmalar gerçekleştirildiğini duyduklarını söyledi. Sözak, “Bölgemizde ölçümler yapılıyor. Yapılan ölçümler sonucunda tarım arazilerinde kayıplar oluşacak. Ülke olarak toprağın değerini bilmiyoruz. En verimli arazilerimizi betonlaştırıyoruz. Sonra da dağlarda arazi arıyoruz. Zaten ekonomik şartlar nedeniyle tarım yapmak zorlaştı. Türk çiftçisi son 5 yıldır tarımdan para kazanamıyor. Güç şartlarda tarım yapılırken otoyolun geçtiği bölgede milli ekonomi kayba uğrayacak” diye konuştu.

‘Bilerek yapılmış gibi’

Bursa-Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Cevdet Altın da otoyolun tarıma vereceği zararların tartışılması gerektiğini belirterek, “Otoyol projesi bilhassa verimli tarım arazilerinden geçirilmiş bir görünüm arz ediyor. Daha önceleri Orhangazi sırtlarından geçiş projesi kamuoyuna tanıtılan otoyol, mevcut haliyle İznik Gölü havzasından geçecek. Bu durumda ilçenin önemli tarım arazileri büyük zarar görecek. Mevcut projeyle ilçemiz sınırlarında 615 dekar orman arazisi, 1115 dekar zeytinlik, 910 dekar da farklı ürün yetiştirilen tarım arazisi olmak üzere toplamda 2 bin 640 dekar tarım alanı kamulaştırılmıştır. Buna ek olarak otoyol çevresindeki en az 4 bin dekarlık bir tarım arazisi de çıkan egzoz gazları ve atıklardan doğrudan etkilenecektir” dedi.

Hicran Özdamar/Cumuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde