İzmir'de yatırımcıları kim engelliyor?

İzmir'de yatırımcıları kim engelliyor?

Kemal Zorlu, yatırımın en zor yapılabildiği kentin İzmir olduğunu belirterek, "Maalesef belli grupların egemenlik kurma yönündeki çabaları, yatırımcıyı İzmir'den kaçırıyor" dedi.

İzmir'de yatırımcıları kim engelliyor?
16px
24px
11.07.2011 12:08
ABONE OLgoogle

Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu, yatırım için her türlü imkana sahip olmasına rağmen yatırımın en zor yapılabildiği kentin İzmir olduğunu belirterek, ''Yatırımların engellenmesi ve yatırımlarla ilgili konularda maalesef belli grupların egemenlik kurma yönündeki çabaları, yatırımcıyı İzmir'den kaçırıyor'' dedi.

     İzmir'deki yatırımlarla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Zorlu, ''gelişmiş ve herkesin imrenerek baktığı şehir'' olarak tanımladığı İzmir'in, yatırımlar konusunda makus talihi olduğunu söyledi.
     Zorlu, İzmirlilerin kentin potansiyelinin ne kadar farkında olduğu hakkında ciddi soru işaretleri bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: 

     ''İki görüş var. Birincisi, 'İzmirliler tutucu, tembel, kolay kolay bu işlerde taşın altına elini koymuyorlar.' Bu görüşe saygı duyuyor, bir ölçüde de katılıyorum. Bir de işin başka yüzü var. İzmir'de yatırım yapmak çok zor. Eğer başka şehirlerinde veya yurt dışında iş yapıyorsanız, bilançoyu önünüze koyduğunuzda yatırımın en zor olduğu şehir İzmir. Halbuki İzmir, yatırım için her türlü imkana sahip. Ulaşım olanakları, insan kalitesi, altyapı, yan sanayi, iklimin uygunluğu ve yaşam şartlarının cezbediciliği bulunuyor ama maalesef kolay kolay İzmir'e yatırımcı getiremiyoruz. Yatırımların engellenmesi ve yatırımlarla ilgili konularda maalesef belli grupların egemenlik kurma yönündeki çabaları, yatırımcıyı İzmir'den kaçırıyor. Bu da şehir ekonomisinin ufalmasına, gelişiminin azalmasına, nitelikli insan gücünün başka kentlere gitmesine yol açıyor.'' 

     Yatırımlarla ilgili 40-50 kişilik grubun sürekli engellemeleriyle karşı karşıya bulunduklarını ileri süren Zorlu, ''Konuyla ilgili yasa çıkacağı konusunda duyumlar alıyorum. Artık her önüne gelen dava açamayacak. Dava açtığında, davayı kaybettiğinde, o davanın sonuçlarına da katlanmak durumunda kalacak. Yoksa herkes bir beyaz kağıt alıyor, üzerine dilekçeyi yazıyor, imzayı atıyor, davayı açıyor ama yapmış olduğu o engelleme, o gecikme nelere mal oluyor, kimse bunun hesabını yapmıyor. Kanun çıktığı takdirde herkes bu davaları kolay kolay açamayacak çünkü bu işlerin maliyetlerine ve sonuçlarına katlanmak durumunda kalacaklar'' diye konuştu. 

     Zorlu, seçim döneminde siyasi partiler tarafından açıklanan projelere değinerek, ''Şehrin makus talihini mutlaka kırması lazım. Seçim döneminde siyasi partilerin ortaya koymuş olduğu projelerin değil tamamının, yüzde 25'inin bile yapılması, İzmir'e çok büyük farklılık getirecektir'' dedi. 
     
    ''İSTANBUL'DA TOPLAM 3 DAVA, İZMİR'DE YATIRIM BAŞINA 3 DAVA''
     
     Kemal Zorlu, İstanbul'da inşaat firmalarının yapmış oldukları inşaatların metrekare toplamının, Avrupa Birliği'nin tamamından fazla olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: 

     ''Şu anda bir İzmirli firmanın reklamı var. Büyük projeye adım atmış, reklamını yapıyor. O bile davalık. İzmir'de iki tane yüksek bina yapma şansı bulamazken, İstanbul'da bir semtte en azından 22 tane yüksek bina yapılıyor. Bugün İzmir'de, inşaat sektörüyle ilgili İstanbul'dakinin 250 katı dava açılmış durumda. İstanbul'da inşaat yatırımlarıyla ilgili açılan dava sayısı 3, İzmir'de her yatırıma en az 3 dava açılıyor.''
     İzmir'deki binaların yüzde 50'sinin gecekondu statüsünde olduğunu belirten Zorlu, kentsel dönüşümün mutlaka uygulanması gerektiğini ifade etti. 

     Zorlu, İstanbul'da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesinin, inşaat yatırımlarına olumlu etkisi olduğuna işaret ederek, ''Yurt dışından bazı misafirlerimizi İzmir'e getirdiğimizde, gecekonduları görüp, 'Biz Afrika'ya mı geldik?' demesinler diye, Yeşildere yolundan geçirmiyoruz. Bizim o gecekonduda oturan insanlara da saygımız var. Biz onların haklarının zayi olmasına karşı değiliz ama kentsel dönüşümü gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz'' diye konuştu. 

     İzmir'in 1. derecede deprem bölgesinde yer aldığını belirten Zorlu, ''İşin diğer taraflarını bir anlık bir tarafa koyuyorum, bu şehirde büyük bir deprem olsa acaba şehrin ne kadarı ayakta kalacak? Bunu kimse düşünmüyor. O zaman o arkadaşlara, kamu menfaatini, şehrin insanlarının hak ve hukuklarını ne olacağını, bu insanlar öldükten sonra mı bunun hesaplaşmasını yapacaksınız diye sormak lazım'' dedi. 
     
     İZMİR'İN EXPO ADAYLIĞI
     
     Zorlu, önceki adaylığın İzmir'e farklı vizyon getirdiğini hatırlatarak, İzmir'in EXPO 2020'yi düzenleme hakkını kazanacağına inancını dile getirdi. 

     İzmir'deki yatırım heyecanını geri getirilmemesi durumunda İzmir'in EXPO'yu yapamayacağını ifade eden Zorlu, ''EXPO'nun ne kadar büyük bir organizasyon olduğunu, kent ekonomisine ne kadar büyük fayda sağlayacağını, kentin altyapı ve gelecekle ilgili yatırımlarına katkısını hep birlikte görüyor, biliyoruz. Böyle bir sürecin içine girmiş İzmir'de, bu zihniyeti mutlaka yok etmek gerekiyor'' diye konuştu. 

     Zorlu, adaylık sürecinde çok ciddi bir ekip çalışması yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde