İzmir'de 1 Milyar Dolar kaybettik!

İzmir'de 1 Milyar Dolar kaybettik!

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yargıya isyan etti. Geciken kararın faturası ağır oldu

İzmir'de 1 Milyar Dolar kaybettik!
16px
24px
16.03.2010 17:23
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yargı reformunun aciliyetine ilişkin çarpıcı bir örnek verdi.

Türkiye'nin yeni limanlara ve mevcutların kapasitesinin arttırılması gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Yargının bazı kararlarını anlamakta güçlük çekiyoruz. İzmir limanındaki gecikme ve Mersin limanının iptal edilmesinin sebebini anlayamıyoruz. İzmir'deki davanın 2 ayda vereceğimiz kararı 2 yılda verince 1 milyar doları kaybettik. Hazine, ihracatçı ve ülkemiz kaybetti. Bu örnekler yargı reformunda kanunların yanı sıra zihniyetinde değişmesi gerektiğini ortaya koyuyor." dedi.

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı'nda konuşan Hisarcıklıoğlu, denizcilik sektörünün sıkıntıları ve önerilerini görüşeceklerini söyledi. Hükümetle sürdürülen denizcilik sektörü görüşmelerinden daha önce ÖTV'siz yakıt sağlanması, liman masraflarının azaltılması teşviklerinin çıktığını aktaran Hisarcıklıoğlu, küresel krizin etkilediği deniz nakliyecilerinin yeni sıkıntılarına çözüm yolları bulunacağını ifade etti.

GEMİ SİPARİŞLERİ YÜZDE 90 AZALDI

"Sektöre yeni bir ivme kazandırmak zorundayız. 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmak için limanlarımızın kapasitesini arttırmak zorundayız. Aksi halde yabancıların elinde kalacağız." diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin krizden sonra gemi siparişlerini alamadığını yeni gemi siparişlerinin yüzde 90 oranında azaldığını aktardı. Hisarcıkloğlu, istihdamın da yüzde 60 gerilediğini 50 bine yakın çalışanın işini kaybettiğini ifade etti.

Gemicilik sektöründe 10 yılda kazanılan kapasitenin 1 yılda kaybetme noktasına geldiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 'Yurt içi ve yurtdışı için üretilen gemiler kızakta beklemektedir. Limanlarımız artan dış ticaret hacmi karşısında yetersiz kalmakta. Yeni limanlara ve mevcutların kapasitesinin arttırılması gerekiyor. Yargının bazı kararlarını anlamakta güçlük çekiyoruz. İzmir limanı, Mersin limanı iptal edilmesinin sebebini anlayamıyoruz. İzmir'deki 2 ayda vereceğimiz kararı 2 yılda verince 1 milyar doları kaybettik. Hazine, ihracatçı ve ülkemiz kaybetti. Bu örnekler gösteriyor ki yargı reformunda kanunların yanı sıra zihniyetinde değişmesi gerektiğini ortaya koyuyor." diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise kısa, orta ve uzun vadeli konuları teker teker değerlendireceklerini ve kriz sonrası yeni bir ivme kazandırılacağını söyledi.

Küresel krizin denizcilik sektörünü etkilediğini belirten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı siparişlerin çoğunun iptal edildiğini aktardı. Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ve bu sıkıntıları aşacağını belirten Yazıcı, "Filo, bilgi ve donanım bakımından Türk denizciliği önemli güce sahip. Gümrüklerde yaşanan kabotaj kanunu dolayısıyla iç limanlar ve gümrükler arasında yaşanan sorunlar yaptığımız çalışmalarla azalttık. Yenileri varsa onları da çözeceğiz." şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde