Ivanka Trump’a boykot Türk şirketini vurdu

Ivanka Trump’a boykot Türk şirketini vurdu

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Donald Trump'ın kızı Ivanka, Trump Home ve Ivanka Trump Collection’ın da başında. Ve başı da bu şirketlerine uygulanan boykotlarla dertte.

Ivanka Trump’a boykot Türk şirketini vurdu
16px
24px
22.02.2017 06:14
ABONE OLgoogle

ABD’nin çiçeği burnunda başkanı Donald Trump, koltuğuna oturalı tam 1 ay oldu. Almaya başladığı kararlar, attığı imzalarla Trump, yaptığı her hareketiyle olay olmaya, gündemde yer almaya devam ediyor. Başta otomotiv olmak üzere birçok şirketi ABD’de yatırım yapmaya farklı yollarla ikna eden milyarder işadamı Trump’ın ailesi de işleri de gündemde geniş yer buluyor.

Gayrimenkul kralı Trump’ın işlerini şu anda ailesi yönetiyor. Kızı Ivanka, Trump Home ve Ivanka Trump Collection’ın da başında. Ve başı da bu şirketlerine uygulanan boykotlarla dertte.

Herkes boykot ediyor, ticari itibari yerle bir oldu

Bir süredir Trump Home ve Ivanka Trump Collection ürünlerine karşı Amerikalıların başlattığı boykot çağrısına dev zincir mağazalar ve alışveriş siteleri de uymaya başladı ve “satışlarda düşüşü” bahane göstererek ürünlerini vitrinden kaldırdı. Bunlar arasında en dikkat çekeni ise ABD’nin en önemli lüks mağaza zincirlerinden Nordstom oldu.

Başkan Trump’ın otelini Türk iş adamı yapacak

Ivanka Trump'ın kıyafet, ayakkabı, takı ve parfüm gibi kreasyonlarını içeren ‘Ivanka Trump Collection’ın satışlarını, düşen talep nedeniyle durduracağını açıklamasının ardından Başkan Trump, Twitter hesabından savaş açtı. “Ivanka'ya Nordstrom tarafından büyük haksızlık yapıldı. O mükemmel bir insan ve beni her zaman doğruyu yapmaya yönlendiriyor. Berbat" diyerek yüklendiği Nordstrom’un borsadaki hisseleri de bir anda çakıldı.

Mobilya satışını da durdurdular

349 mağazalı Nordstrom’un başlattığı satışı durdurma kararı hızla yayılıyor. Nordstorm’un kararının ardından 40 bölgede lüks eşya satıcısı Neiman Marcus, Ivanka Trump koleksiyonuna ait mücevherleri web sitesinden çıkarma kararı aldı. 16 eyalette 300 lokasyonda mağazası bulunan Belk, 1000’den fazla mağazası bulunan T.J. Maxx, 801 şubeli Kmart, 702 mağazalı Sears, Ivanka Trump Collection’ın yanı sıra Trump Home adlı 31 parça ürünü satış listesinden ve vitrininden kaldırdı. Trump Home’dan satışları durdurma kararı alan şirketlerden biri de mobilya şirketi Wayfair oldu.

Trump-Erdoğan görüşmesi: ‘Kızım Ivanka sizin büyük hayranınız ve taraftarınız’

İzmirli Dorya ile ortak

2.5 milyar dolarlık satış yapan Wayfairs ve diğer şirketlerin aldığı kararlar aslında Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. ABD’de yerli üretimi savunan Trump’ın Türk bir şirketle mobilya alanında yaptığı işbirliği başta rakibi Hillary Clinton’ın hep dilindeydi.

İzmirli Dorya adlı firmayla ortaklığı bulunan Trump’ın sahibi olduğu Trump Home’un resmi sitesinde de bu dikkat çekiyor. Sitede 5 farklı ürün grubu yer alıyor. Trump Home’un amiral gemisi olan; ev mobilyaları ve yatak takımı ile aksesuarlarına baktığınızda sizi hemen Dorya’nın ABD’deki sitesi karşılıyor. Avize, ayna gibi aksesuarlar ise “Trump” markasıyla Amazon’un sitesinde satılıyor. Trump ve ailesine yapılan boykot bir başka açıdan bakıldığında İzmirli Dorya’nın ürünlerine konulan ambargo demek. Umarız bu boykot kararları Dorya’yı daha fazla etkilemez.

Kerem Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde