İthal ette vergi artıyor

İthal ette vergi artıyor

Kasaplık canlı hayvanda yüzde 30 olan gümrük vergisi yüzde 40’a, ette yüzde 75 olan gümrük vergisi yüzde 100’e çıkarılıyor.

İthal ette vergi artıyor
16px
24px
29.10.2012 08:45
ABONE OLgoogle

Kasaplık canlı hayvanda yüzde 30 olan gümrük vergisi yüzde 40’a, ette yüzde 75 olan gümrük vergisi yüzde 100’e çıkarılıyor. Ancak yerli et üreticisi memnun değil

Besicilerin sıkıntılarını hafifletmek isteyen hükümet, ithal hayvanda beklenen vergi adımını attı. AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, kasaplık canlı hayvanda yüzde 30 olan gümrük vergisinin yüzde 40’a, ette ise yüzde 75 olan gümrük vergisinin yüzde 100’e çıkarılacağını açıkladı. Ancak bu adım yerli et üreticisini rahatlatmadı. Gümrük vergilerinin daha önce de yukarı çekildiğini belirten et üreticileri, besicinin girdi maliyetleri konusunda ciddi sorunları bulunduğunu ifade ederek, yapısal çözüm istedi.

Yunus Kılıç, AA’ya, “Hayvancılık ürünlerinde ithalatı biraz daha zorlaştırmamız gerekiyor. Bu üreticiyi koruyacak bir adım olacak. Şu anda gümrük vergisi kasaplık canlı hayvanda yüzde 30, et de ise yüzde 75. Bu, canlı hayvanda yüzde 40’a, ette ise yüzde 100’e çıkarılacak” açıklamasını yaptı.
Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ “Duvarlarla besicinin problemi çözülmüyor” dedi.

Yüksek yem fiyatlarına dikkat çeken Yalçındağ, besicilikte daha ciddi önlemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şimdi alınacak tedbirlerle besiciliğin sorunlarının 3-3.5 yılda ancak çözüleceğini söyledi.
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut ise, “Kurban Bayramı çok sıkıntılı geçti. Kurbanlar üreticinin elinde kaldı” dedi.

1 kilo etin maliyeti 16 TL

Karabulut, “Bu vergi düzenlemesi daha önce de yapılmıştı. Yüzde 15’ten yüzde 30’a çıkarılmıştı, faydası olmamıştı. Yabancı üretici, elinde hayvan çok olduğu için fiyatları düşürüyor. Yine aynı fiyata geliyor, hiçbir etkisi olmuyor. Geçen 1 yılda 100 kuruşluk saman 600 kuruşa çıktı. 35 bin liralık yem de 45 bin lira oldu. 1 kilogram et 16 liraya mal oluyor. Bunun üzerine satacaksın ki kâr edesin” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde