İthal et tuttu fiyat düştü

İthal et tuttu fiyat düştü

Kilosu 11 liraya gelen ithal et market fiyatını ucuzlattı. İthalat öncesi 25 liraya kadar çıkan kıymanın kilosu 17 liranın altına indi

İthal et tuttu fiyat düştü
16px
24px
10.11.2010 12:22
ABONE OLgoogle

Fiyatların Kurban Bayramı'ndan sonra düşüşe devam etmesi ve gerilemesi bekleniyor. Kıyma 15, biftek 25 TL'ye kadar gerileyecek

El yakan kırmızı et fiyatlarında ithalat su serpti. 100 bin tona yaklaşan canlı ve karkas et ithalatı sonucu fiyatlar hızla düşüşe geçti. Tezgâhlara giren ve fiyatı 11-14 lira arasında değişen ithal karkas etler tüm et ürünlerinin fiyatını aşağı çekti. Kıyma fiyatları ithal ette 18.80-20.00 lira arasında değişiyor. Büyük zincirlerde fiyatlar 17 liraya kadar inmiş durumda. Yerli etten yapılan kıymada ise fiyat kalitesine göre 24-26 lira arasında değişiyor. İthalat öncesi kıymanın kilosu 32 lira düzeylerine kadar çıkmıştı. Kuşbaşında ise fiyat 34 lira düzeyine kadar ilerlemişti. İthalat öncesi karkas et fiyatları 18.5-19.2 lira düzeyinde seyrediyordu.

BÜYÜKLER PİYASAYI RAHATLATTI

Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, "Kalitesine göre değişiyor ama ithal etin şu anda fiyatı 10.90-14.00 lira arasında değişiyor. İthalde kalite farkı daha fazla olduğu için de fiyat aralığı daha geniş oluyor. Fiyatlar ithal et gündeme geldiğinden bu yana düştü. Düşmeye de devam edecek" dedi. İthalattaki yoğunluğun sürmesinin fiyatları daha da aşağı çekeceğini söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise gelen etlerin 350 kilogram gövde ağırlığına sahip olması nedeniyle genellikle büyük perakende zincirleri ve catering firmaları tarafından kullanıldığını söyledi. Yalçındağ, "Daha çok büyük fabrikalar, yemek firmaları ve market zincirleri kendi ürünlerini üretmek için aldıkları için piyasadan çektikleri mal miktarı azalıyor. Piyasa rahatlayınca da fiyatlarda aşağı yönlü bir seyir oluştu" dedi.

Bayramdan sonra yüzde 30 ucuzlayacak

KURBAN Bayramı sonrası et fiyatlarında hızlı düşüşler bekleniyor. Fiyatlardaki gerilemenin yüzde 30'lara kadar çıkacağı beklentisi hakim. Halihazırda 16 lira olan karkas et fiyatının 12 lira düzeylerine kadar gerileyeceği bekleniyor. Bu gerilemede ana etken olarak et fiyatlarının artmasının ardından hızlı bir şekilde yapılan ithalat gösteriliyor. İthalattaki bu artış sonrasında fiyatların düşüş trendine uzun süre devam edeceği bekleniyor.

Barış Ergin/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde