İtalyan restoran devi Eataly'nin temeli Kapalıçarşı'da atılmış

İtalyan restoran devi Eataly'nin temeli Kapalıçarşı'da atılmış

İtalyan girişimci Oscar Farinetti'nin 1997’de İstanbul’a tatile gelmesiyle atılıyor Eataly'nin temeli.

İtalyan restoran devi Eataly'nin temeli Kapalıçarşı'da atılmış
16px
24px
28.11.2016 09:35
ABONE OLgoogle

Görevi çiçeği burnunda başkan Trump’a bırakmaya hazırlanan Barack Obama, 2011’de 50’nci yaş gününü New York’ta özel bir restoranda kutlamıştı. Türkiye, Eataly ismini bu doğum günü partisiyle tanıdı. Önümüzdeki günlerde 34’üncü şubesini Bologna’da açmaya hazırlanan bu restoran zincirinin, bizleri yakından ilgilendiren özel bir öyküsü var.

İtalyan girişimci Oscar Farinetti'nin 1997’de İstanbul’a tatile gelmesiyle atılıyor Eataly'nin temeli. Her turist gibi Kapalıçarşı’yı da gezen Farinetti, gördüğü manzara ve çeşitlilikten çok etkileniyor. Kapalıçarşı’nın sunduğu tat ve renk kültürünü fırsata çevirmek için kolları sıvayan Farinetti, İtalya’ya döndüğünde “Eat Italy” isminde bir yer açmak istiyor. Sonra ismi uzun bulan Farinetti, konsepti Kapalıçarşı’ya uygun restoranını Eataly olarak değiştiriyor.

ABD’den Japonya’ya Dubai’den Brezilya’ya dünyanın 4 kıtasında şubesi bulunan Eataly, doğduğu topraklar olan İstanbul’a da 2014’te geri dönüyor ve Zorlu Alışveriş Merkezi’nde en büyük ikinci şubesini açıyor.

Temeli 1461’de atılan 6 asırlık Kapalıçarşı’nın bir Türk’ü değil de İtalyan girişimciyi etkileyip, küresel bir marka yaratması üzerine düşünülebilir. Ancak asıl düşünülmesi gereken ise 2004’te kurulup 12 yıllık bir geçmişi olan Eataly’nin 2013’te 320 milyon euro olan cirosunu 2016 sonunda 1 milyar euroya taşıyacak olması...

Küresel ekonominin üssü ABD’nin en önemli fikir insanlarından Ralph Waldo Emerson’un söylediği gibi: “Bir iş adamının yeteneği; bir malı çok olduğu yerden değerli olduğu yere getirebilmektir...”

Bize de gözümüzün önünde duran Kapalıçarşı’dan esinlenilen Eataly’de birşeyler yemek düşüyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde