İtalyan Astaldi, 3. köprü hisse satışında ciddi

İtalyan Astaldi, 3. köprü hisse satışında ciddi

Şirket, 3. Köprü’deki hissesini satarak işletme sermayesini güçlendirmeyi planlıyor.

İtalyan Astaldi, 3. köprü hisse satışında ciddi
16px
24px
04.03.2018 08:58
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Astaldi, 3. köprü hisse satışında ciddi

İtalyan inşaat şirketi Astaldi’nin 3. Köprü’deki payını satacağı haberini görmüş olabilirsiniz. (Bloomberg News’in haberini Business HT aktardı.) 

Gazeteler bu haberi “iddia” diye verseler, Astaldi ile 3. Köprü’nün büyük ortağı IC İçtaş konuya dair bir yorum yapmasa da haber doğru. O kadar doğru ki, Astaldi’nin Kasım 2017’de kamuoyuyla paylaştığı, şirketin 2017 hesaplarına dair “9 Aylık Sonuçlar” raporunda yer alıyor.   Daha taksidi bitmemişti... Yavuz Sultan Selim Köprüsü satılıyor mu?

Mali ve finansal güçlendirme planına yer verilen şirket raporunda, projeler ölçeğinde finansal veriler tablolarla anlatılmış. 

(Astaldi’nin 3. Boğaz Köprüsü’ndeki payı halihazırda yüzde 20 olarak biliniyor.) 

Şirket, 3. Köprü’deki hissesini satarak işletme sermayesini güçlendirmeyi planıyor. Bu iş için görevlendirdiği Morgan Stanley ile Citi’nin çalışmalarının yolunda gittiği, 2018 yılının ilk çeyreğinde, hisseleri elden çıkarma işleminin kapanacağı belirtiliyor.  Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde flaş hisse satışı

200 milyon Avro gelir bekleniyor 

Astaldi’nin, 3. Köprü’deki yüzde 20 hissenin satışından beklediği para 200 milyon Avro. Bu veri de sözünü ettiğim 9 Aylık Sonuçlar raporunun 17. sayfasında yer alıyor. Bloomberg News haberinde satışın Çinlilere yapılacağı belirtiliyordu. Muhtemelen bu bilgi, şirket yönetiminin 15 Mart’ta yapmayı planladığı 2018 yılı hedefler toplantısında netleşecektir.

Konuyu araştırırken, Hazine’nin günlük 135 bin araç geçiş garantisi verdiği 3. Köprü hissesinin neden elden çıkarılmak istenebileceği sorusu şimdilik cevapsız. Fakat fikir vermesi açısından bir ipucu olabilir. Raporun 17. sayfasında dipteki küçük notu paylaşmak isterim: 

“Türkiye’ye ilgimiz sürüyor. Fakat bu ilgimizi imtiyaz sözleşmelerinden EPCsözleşmelerine doğru (Engineering: Mühendislik, Procurement: İhale, Construction: İnşaat) değiştiriyoruz.” 

Astaldi’nin o notta “imtiyaz sözleşmesi” diye kastettiği Yap-işlet-Devret modelli 3. Köprü, Yap-Kirala-Devret ile yaptırılan Etlik Şehir Hastanesi olmalı. (Astaldi, 3500 yataklı Etlik Şehir Hastanesi’nde de Türkerler ile ortak.) Demek ki, sıkça gündeme taşıdığımız Hazine garantili sözleşmelerde şirketlerin finansman dengesi açısından pek de yolunda gitmeyen bir durum/durumlar var. En azından Astaldi için. Yoksa garantisi araç başına geçiş ücreti 3 dolar üzerinden günlük 135 bin araç geçişi olarak belirlenen 3. Köprü hissesini neden satmak istesin?

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde