İtalyan Armani, Türk ortağını nasıl sildi?

İtalyan Armani, Türk ortağını nasıl sildi?

İtalyan Armani Jeans, krizi fırsat bilerek uzun yıllardır distribütör olarak çalıştığı İstanbul Bijuteri'yle anlaşmasını tek taraflı feshetti ve davalık oldu.

İtalyan Armani, Türk ortağını nasıl sildi?
16px
24px
09.07.2012 11:40
ABONE OLgoogle

İtalyan Armani Jeans, krizi fırsat bilerek uzun yıllardır distribütör olarak çalıştığı İstanbul Bijuteri'yle anlaşmasını tek taraflı feshetti ve davalık oldu. Rekabet kurallarını ihlal eden Armani'nin yeni hedefi Türkiye'ye bizzat yerleşmek

Avrupa ekonomik krizi uluslararası firmaların ağır hukuk ihlallerini artırdı. Bunun en son örneği İtalyan Armani Jeans firması, uzun yıllardan beri distribütör olarak çalıştığı Türk şirketini (İstanbul Bijuteri) rekabet kurallarını açıkça ihlal ederek saf dışı bırakıp Ortadoğu'da ekonomik açıdan en istikrarlı ülke olan Türkiye'ye bizzat yerleşmek istiyor.

TÜKETİM YÜZDE 40 AZALDI

Genelde bu tür büyük şirketlerin hukuku çiğnemelerinin asıl amacı sadece Türkiye'de faaliyet göstermek değil, Türkiye'nin etkisi altındaki ülkelerde de faaliyet gösterip satışta etkin olmak. Zira giderek büyüyen ekonomik krizle uğraşan Avrupalı tüketici, marka mallar konusunda tüketimini yüzde 30 - 40 azalttığından, Armani benzeri bazı firmaların kurtuluşu dağıtım anlaşmalarını bir gerekçe gösteremeden tek taraflı feshetmekte buldukları görülüyor. Konunun hem Türkiye'de hem de uluslararası platformda yargıya taşındığı ve hakem heyetlerine başvurulduğunun duyulmasından sonra İstanbul Bijuteri Yönetim Kurul Başkanı Aydın Ak'a konuyu sorduğumuzda; "Evet doğru İsviçre'de mahkemeye verdik. Bu hafta da Türkiye ve İtalya'da da dava açıyoruz. Dokuz yıllık bir network oluşturduk, bizi bir günde sildiler" dedi ve mahkeme sürecinde olduğu için daha fazla yorum yapamayacağını belirtti.

ARMANİ PAZAR PAYINI 10 MİSLİ BÜYÜTTÜ

Beş yıl evvel Türkiye'ye gelişmekte olan küçük bir pazar olarak bakan Armani'nin, Türkiye'nin hızlı gelişimi, AVM'lerin her geçen yıl hızla artması ve pazarın büyümesinin bu kararında etkin olduğu gözleniyor. Sonuçta bu süreçte Armani, markasının pazarını büyük bir başarıyla yaklaşık 10 misli büyüttü. Hukuken olası davaları da göze alarak İstanbul'da bir genel merkez arayışına giren Armani, satış teşkilatına, tüm bayilerine konsolosluktan tuttuğu tercüman vasıtasıyla haber gönderdi. Hatta bazı AVM'lerde dükkan kiralamak için çaba bile göstermeye başladı. Bu ilginç hukuki dava sürecindeki gelişmeleri perakende piyasaları merakla bekliyor. Türk ithalatçısı sadece vize sorunuyla değil, aynı zamanda yeni bir tehlikeyle de karşı karşıya. Bundan da zararlı çıkacak olanda şüphesiz ki Türk tüketicisi olacak gibi gözüküyor.

TÜRKİYE YAKINDA BÖLGE MERKEZİ OLACAK

Burada görünen o ki yakın gelecekte Türkiye'nin önemi çevre ülkeler içinde bölge merkezi olarak ortaya çıkacak. Bu durumdan tüketici haklarını çok daha hassasiyetle koruyan Türkiye'nin kimyasal testler, Türkçe etiket uygulamaları ve sağlık koruma önlemlerine de daha ciddi bakması ve uygulaması ülkemizin ekonomik gelişiminin bir başka önemli göstergesi olacak. Türkiye artık markaların çok önemli bir bölge merkezi olma potansiyelini üretime yönelik de kullanmaya başlayacak. 2008 krizinden ekonomik olarak birçok Avrupa ülkesinin tersine sağlıklı çıkmamız, tüm yabancı markaların bakışını değiştirmiş durumda.

Sinan Özedinci/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde