İsviçreliler 2 ayda onay aldı! Adabank’ın satışı 18 aydır onay bekliyor

İsviçreliler 2 ayda onay aldı! Adabank’ın satışı 18 aydır onay bekliyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun el koyduğu Uzan Grubu'na ait Adabank geçtiğimiz yılın ocak ayında sessiz sedasız satıldı.

İsviçreliler 2 ayda onay aldı! Adabank’ın satışı 18 aydır onay bekliyor
16px
24px
10.06.2020 08:12
ABONE OLgoogle

Satışın gerçekleştiğini TMSF Başkanı Muhiddin Gülal’ın 24 Mart 2019’da yaptığı açıklama ile öğrendik. Gülal’ın o dönemde verdiği bilgilere göre 12’nci kez ihaleye çıkan Adabank’ı bir Türk işadamı grubu aldı. Türk iş adamlarının oluşturduğu grup, geçen yıl Adabank’ı almak için 60 milyon dolar teklif etti.

Nedendir bilinmez, Adabank'ın satıldığı açıklandı ancak alan Türk iş adamlarının isimleri sır gibi saklandı. Aradan geçen 18 ayda da hala isimler muamma. Başta TMSF olmak üzere resmi kurumlara sorduğumda da o dönemde bilgi verilmedi.

Ardından ilk kez Dünya’da bu iş adamları ile ilgili bir ipucunu Rekabet Kurumu’nun resmi internet sitesinde görüp, sizlerle paylaşmıştık. Rekabet Kurumu’nun internet sitesindeki detayda Türk iş adamları, Na-Fi Dış Ticaret A.Ş. adlı şirket kurarak teklifte bulunmuştu.

Şirket ile ilgili araştırma yapmak adına başta İstanbul Ticaret Odası kayıtları kayıtları ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ticaret sicil gazetesinde arama yaptım. Yine sonuç aynı oldu Na-Fi Dış Ticaret A.Ş. adlı bir şirkete ulaşamadım. 2019 Mart ayında Gülal, Adabank'ın Na-Fi Dış Ticaret'e devri için "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda (BDDK). Onlar onay verirse işlem tamamlanacak" demişti. Şirketi merak edip BDDK’ya sordum. Yine yanıt alamadım. Na-Fi sır gibi saklanıyordu.

2 yıl bankacılık yapamayacak

Ardından Adabank’ın sitesinde resmi bir yazı paylaşıldı. Açıklamada, “T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun 03.07.2015 tarih ve 17 sayılı toplantısında alınan karar gereğince Bankamızın sermaye piyasası faaliyetleri kendi talebimiz üzerine 03.07.2015 tarihi saat 18:00 itibarıyla 2 yıl süreyle geçici olarak durdurulmuştur. Kurulun 15.06.2017 tarih ve 24 sayılı toplantısında; sermaye piyasası faaliyetlerimizin geçici olarak durdurulmasına ilişkin sürenin başvurumuz üzerine 2 yıl uzatılmasına karar verilmiştir. Kurulun 20.06.2019 tarih ve 36 sayılı toplantısında; sermaye piyasası faaliyetlerimizin geçici olarak durdurulmasına ilişkin sürenin başvurumuz üzerine 2 yıl daha uzatılmasına karar verilmiştir” denildi. Yani özetle, Adabank’ı alan Na-Fi’nin sahipleri, en az 2021 yılının Haziran ayına kadar yani 1 yıl daha Adabank ile bankacılık yapamayacak. Peki neden bu karar alındı? Bu da sır…

Doğan 6, İsviçreliler 2 ayda onay aldı

Türkiye’de geçen yıldan bu yana bankacılık yerli ve yabancı şirketler bırakın 1.5 seneyi 6 ayda hatta 2 ayda onay alabildi. Örneğin Eylül 2019’da yatırım bankacılığı lisansı almak için başvuran iş adamı Aydın Doğan, 6 ayda yani Mart 2020’de izni aldı. Bu yılın Nisan ayında Türkiye’de temsilcilik açmayı hedefleyen İsviçreli Banque Syz’in onayı ise 2 ayda tamamlandı. Ancak Adabank’ta 18 aydır sonuçlanamadı.

BDDK veya diğer kurumlar, Adabank’ın Na-Fi Dış Ticaret şirketine satışı için ne zaman onayı verecek ve kamuoyuyla paylaşacak bilinmiyor. Ancak Bilinen tek şey, Adabank’ın alan Türk iş adamlarına masrafının arttığı… Türk şirket Na-Fi Dış Ticaret, geçen yıl Adabank için 60 milyon dolar yani o günkü kurla 330 milyon TL teklif etmişti. Şimdi ise 60 milyon doların karşılığı 410 milyon TL. Yani 18 ayda Adabank’ın fiyatı 80 milyon lira artmış oldu.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde