İşverenlerin başkanı: Genç işsizler herkesi alarma geçirmeli

İşverenlerin başkanı: Genç işsizler herkesi alarma geçirmeli

Ekonominin gidişatını değerlendiren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Yağız Eyüboğlu, işsizliğin hissedilir biçimde arttığına dikkat çekti.

İşverenlerin başkanı: Genç işsizler herkesi alarma geçirmeli
16px
24px
30.01.2015 06:20
ABONE OLgoogle
Eyüboğlu, “Genç işsizliğinin yüzde 20’ye varması ve yükseköğretim mezunlarının en fazla işsiz kalan grup olması herkesi alarma geçirmeli. Önlemlerin bir ayağı üretim teknolojisini yükseltmek, diğer ayağı ise eğitim sistemine kalite kazandırmak olmalı.” dedi.

Geçtiğimiz yılın 11 ayında Türkiye’den yurtdışına yapılan doğrudan yatırımların, yabancıların doğrudan yatırımlarından yüksek gerçekleşmesinin de üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu ifade eden Eyüboğlu, Türkiye’deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için hızla tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Bütçe açığı ile cari açığın son aylarda birlikte yükselmesinin ciddi bir risk olduğuna işaret eden TİSK Başkanı, “Dünyada çok korkulan bu ‘ikiz açık’ durumuna düşülmemesi için hükümet seçim ekonomisi uygulamaktan kaçınmalı.” uyarısında bulundu.

TİSK Başkanı Eyüboğlu, bütçe açığının cari açığa eşlik etmesiyle Türkiye için 2015 yılında ‘ikiz açık’ riskinin baş gösterdiğine dikkat çekti. Eyüboğlu, Merkez Bankası’nın da parite nedeniyle zarar gören ihracatçılara reeskont kredisi desteğini artırmasını talep etti. Eyüboğlu, uluslararası kuruluşların dünya ekonomisindeki büyüme tahminlerini düşürdüğünü belirtti.

Merkez Bankası’nın ihracatçıya verdiği desteği artırması gerektiğini kaydeden Eyüboğlu, “Merkez Bankası reeskont kredisi limitini yükseltti, ancak yeterli değil; limit daha da yükselmeli. Ülkemiz sanayisinde üretim artışı sonbahar aylarında giderek zayıfladı, imalatta ise üretim kasım ayında geriledi. Sanayinin rekabet gücünü artırmak tüm toplum kesimleri için anahtar önem taşımaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca TİSK’in ‘Ocak 2015-Aylık Ekonomi Bülteni’nin genel değerlendirmeler başlıklı bölümünde ise Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler açısından, azalan petrol fiyatlarının ve Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alım programının ümit verici olduğu tespiti yapıldı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde