İsveç IKEA'yı değil işçileri destekledi

İsveç IKEA'yı değil işçileri destekledi

Türkiye'de IKEA ile çalışanlar arasındaki yaşanan sendika savaşı İsveç'e uzandı.

İsveç IKEA'yı değil işçileri destekledi
16px
24px
17.12.2012 09:54
ABONE OLgoogle

İsveç hükümeti IKEA'da örgütlenmeye çalışan Koop-İş'e, işçileri sendikalı yapması için yaklaşık 220 bin lira maddi destek sağladı.
 
İsveçli alışveriş devi IKEA'nın Türkiye'de işçilerine sendika izni vermemesi hem İsveç Hükümeti hem de şirketin bu ülkedeki yönetim merkezi olan IKEA Global'de ciddi rahatsızlığa yol açtı. İsveç Hükümeti ve IKEA Global'in, Türkiye'deki IKEA mağazalarında örgütlenme faaliyeti yürüten Koop-İş'e, işçileri sendikalı yapması için yaklaşık 220 bin lira tutarında maddi destek gönderdiği bildirildi.  
 
Sadece Türkiye'de sendikasız
 
Koop-İş Sendikası Başkanı Eyüp Alemdar, yaklaşık iki yıldır süren ve zaman zaman eylemlere sahne olan IKEA'daki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Uluslararası bir şirket olan IKEA'nın sendikalaşmayı desteklediğini, bu nedenle de gittiği bütün ülkelerdeki mağazalarında çalışan işçilerinin sendikalı olduğunu belirten Alemdar, buna karşılık Türkiye'deki IKEA'nın sendikalaşmayı önlemek için her türlü mücadeleyi verdiğini ifade etti. Alemdar, Türkiye'deki IKEA'nın sahibinin İsveç'teki IKEA Global değil, isim haklarını satın alan Maya Holding olduğunu, sendikalaşmada yaşanan engelin de bu durumdan kaynaklandığını savundu.
 
Örgütlenme projesi oluşturduk
 
Başkan Alemdar, IKEA Global'in Türkiye'de yaşanan sorunların markaya zarar verdiğini, sendikalaşmaya karşı olmadıklarını yazılı olarak hem kendilerine hem de Türkiye'deki işverene gönderdiğini söyledi. Eyüp Alemdar, üye oldukları UNI Global Union (Uluslararası Sendikalar Ağı Federasyonu) ile IKEA İsveç'te örgütlü Handels ve Unionen sendikalarının da örgütlenmeyi mali olarak desteklediklerini kaydetti. Alemdar, 2 İsveç sendikasının Koop-İş  ile birlikte örgütlenme projesi oluşturduğunu, İsveç Hükümeti'nin de bu projeleri finanse eden fona mali destek verdiğini açıkladı. Bu fondan daha önce 90 bin lira  aldıklarını, şimdi de 130 bin lira civarında ikinci desteğin geleceğini belirten Alemdar, bu paraya kendi kaynaklarını da ekleyip IKEA'daki sendikalaşma faaliyetlerine harcadıklarını bildirdi.
 
Sendika geldi işten ayrılan azaldı
 
Başkan Alemdar, perakende sektöründe çalışma şartlarının ağır, mesai süresinin uzun, maaşların ise düşük olması nedeniyle işçilerin yüzde 40'ının sürekli işyeri değiştirdiği bilgisini verdi. Bu sektörde ilk örgütlenme ve toplu sözleşmeyi Koop-İş olarak Praktiker'de gerçekleştirdiklerini belirten Alemdar, sendikalaşmayla birlikte bu işyerinde çalışma şartlarının iyileştiğini, asgari ücret düzeyindeki ücretlerin bin 200 lira taban ücrete yükseldiğini, çalışma süresinin normale döndüğünü, mesailerle birlikte yemek, yol, yiyecek ve giyecek yardımlarının alındığını söyledi. Alemdar, sendikalaşmanın ardından yüzde 40 olan işçi sirkülasyonunun da yüzde 15'e gerilediğini bildirdi.
 
Erdoğan Süzer/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde