İstihdam paketi Bakanlar Kurulu'na sunuldu

İstihdam paketi Bakanlar Kurulu'na sunuldu

SSK primlerinden 5 puan indirimi de içeren "İstihdam Paketi" Bakanlar Kurulu'na sunuldu.

İstihdam paketi Bakanlar Kurulu'na sunuldu
16px
24px
11.03.2008 11:26
ABONE OLgoogle

Gazete haberinde, "En tartışmalı konulardan olan işveren sigorta paylarından 5 puanlık indirim taslağa girdi" denildi.

Genel olarak tüm işverenlere uygulanacak 5 puanlık SSK işveren primi indirimi taslakta yer alıyor. Ancak bu indirim teşvik biçiminde olacak ve Hazine 5 puanlık indirimi işverenlere ödeyecek. "Sadece istihdam artışının teşviki için 20 maddelik bir düzenleme olması öngörülen yasa taslağı, kıdem tazminatı, Tuzla tersanelerindeki ölümlü iş kazaları nedeniyle gündeme gelen taşeronlaşma ve mesleki eğitimin teşviki gibi unsurlar nedeniyle 50 maddelik taslağa dönüştü."

Tersane ölümlerine yeni önlemler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı taslakta, Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler sonrasında belirlenen yeni önlemler de yer aldı. Buna göre artık ağır ve tehlikeli işlerde, taşeronun işçilerine de işe başlamadan önce eğitim vermesi zorunlu olacak. Buna karşılık, işyerlerinde "doktor bulundurma zorunluluğu" değiştiriliyor.

Bu tür yerlerde, işverenler sağlıkla ilgili yükümlülüklerini dışarıda kurulu olan ortak sağlık birimlerinden hizmet alarak karşılayabilecek. Kadın çalışanlar için kurulması istenilen kreşler için de dışarıdan hizmet alma seçeneği getirildi. Taslakla, işsizlik sigortası ödeneği artırılacağı da belirtilerek , halen çalışanın son 4 aylık prime esas kazancı dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama net kazancının yüzde 50'si 'günlük işsizlik ödeneği' olarak belirleniyor.

İşsizlik ödeneği artacak

Taslakla artık net değil brüt kazanç esas olacak. Böylece işsizlik ödeneği artacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için son 1 yıl içinde 120 gün prim ödemek yeterli sayılacak. Ayrıca işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan sigortalılık günleri de aşağıya çekiliyor."  Kıdem tazminatıyla ilgili olarak öngörülen fon modeli taslakta da yer alıyor. Fona yatırılacak paranın bireysel emeklilik fonlarında değerlendirilmesi esas kabul edilirken çalışanların ancak emeklilik veya ölüm durumunda fondan para almaya hak kazanması öngörüldü. Bu durumda işten çıkarma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak.

Taslaktan başlıklar

Yeni işe alınan gençlerin maaşları ne olursa olsun, sadece asgari ücretteki SSK işveren payı kadar bölümünü Hazine karşılayacak.
Gençlerin prim ödemesi kademeli olarak değişecek ilk yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40 ve beşinci yıl da yüzde 20 olarak uygulanarak sonlandırılacak.

Özürlü çalıştıran işverenin SSK primlerinin asgari ücrete karşılık gelen kısmını Hazine süresiz üstlenecek.
Genel olarak tüm işverenlere uygulanacak 5 puanlık SSK işveren primi indirimi teşvik biçiminde olacak ve Hazine 5 puanlık indirimi işverenlere ödeyecek.
Taşeronluk sözleşmesi yazılı yapılmadıkça geçerli sayılmayacak. Ayrıca alt işveren işi aldıktan sonra bölge müdürlüğüne bildirimde bulunacak.
Ağır ve tehlikeli işlerde, taşeronun işçilerine de işe başlamadan önce eğitim vermesi zorunlu olacak.

Tehlikeli işlerde çocuk çalıştırmanın cezası 500 YTL'den 100 YTL'ye indirilecek.
İşsizlik sigortası ödeneği için net değil brüt kazanç esas olacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için son bir yıl içinde 120 gün prim ödemek yeterli sayılacak.

Eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu kaldırılırken, özürlü çalıştırma zorunluluğu korunuyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde