İşte yeni trend: Evim evim güzel ofisim…

İşte yeni trend: Evim evim güzel ofisim…

Teknolojinin sunduğu imkanlarla evden çalışmak giderek kolaylaştı. Esnek çalışma hem çalışana hem de şirketine çeşitli avantajlar sunuyor. Elemanlarına evde esnek çalışma saatleri uygulayan şirketlerin sayısı artacağa benziyor…

İşte yeni trend: Evim evim güzel ofisim…
16px
24px
28.08.2015 15:47
ABONE OLgoogle
Ezgi Güler'in haberi

BU yılın belki de en sıcak günlerini yaşıyoruz. Ofis çalışanları olarak en çok hayalini kurduğumuz şey ise, bu kavurucu sıcaklarda hiç değilse biraz esnek çalışmak. Esnek çalışma deyince ilk akla gelen şey ise evden çalışmak oluyor elbette. Bugün çalışanlarına evden çalışma rahatlığını sunan şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Oysa, evden çalışma seçeneği özellikle iş hayatında hızla ilerleyen ve rahatlık arayan Y kuşağının bağlılığı için önemli bir kriter. Bu esneklikten memnun olan çalışanlar, ev ile iş arasında gidip gelmek zorunda kalmazken, şirketler de bu şekilde hem operasyonel maliyetlerini aşağı çekiyor hem de personelin verimliliğini artırıyor. 

Özellikle büyük şehirlerde trafikte geçirilen zamanı düşünecek olursak, evden çalışan beyaz yakalının zamandan sağladığı tasarruf ve buna karşılık işe yansıttığı verimlilik işveren için de önemli bir avantaj haline geliyor. Evden çalışma, seyahat maliyetlerini gözle görülür oranda azaltırken, bundan daha da önemlisi, yolda geçen zaman kaybını yok ederek, verimliliği artırıyor ve iş-yaşam dengesini pozitif etkiliyor. Maliyet tasarrufu, iş verimi ve çalışan bağlılığında artış gibi sebepler ve teknolojinin getirdiği imkanlarla evden çalışma modelini uygulayan şirket sayısı önümüzdeki dönemde daha da artacağa benziyor. 

ULUSLAR ARASI ŞİRKETLERİN TERCİHİ

Evden çalışma sistemini daha çok global şirketler destekliyor. Çoğunlukla bu sistem finans, muhasebe, insan kaynakları gibi operasyonel görev yapanların dışındaki çalışanlar için uygulanıyor. Kimi şirketlerde çalışanlar kendi programları doğrultusunda zamanlarını evden veya internet erişimi olan herhangi bir yerden çalışacak şekilde planlayabiliyor. Bazı şirketlerde ise belli bir gün belirlenerek yalnızca haftanın o günü evden çalışılıyor. HP, Intel, Oracle, P&G, Unilever, PepsiCo, Cisco, Microsoft Türkiye, Coca-Cola, Turkcell Global Bilgi Türkiye’de evden çalışma sistemini uygulayan şirketlerden bazıları. Özellikle İstanbul’da trafiğin ciddi bir sıkıntı olması sebebiyle böyle bir olanak çalışanlar için oldukça çekici oluyor.

HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, firma olarak uzun bir süredir esnek çalışma saatlerini uyguladıkları bilgisini veriyor ve aldıkları olumlu sonuçları şöyle aktarıyor: “Sadece psikolojik değil, fiziksel olarak da olumlu etkilerini görüyoruz. Yolda geçirdiğiniz süreyi kazanmış oluyorsunuz ki bu da verimlilik olarak geri dönüyor. İş ve özel yaşam dengesini daha sağlıklı bir hale getirebiliyorsunuz, çalışma saatlerinizi kendiniz planlayabiliyorsunuz ki bu çalışana inanılmaz bir özgürlük sunuyor.”

ÇALIŞANA ÖZGÜRLÜK

Yenibiris.com’da evden çalışma isteği anketine katılan 3 bin 480 kişinin yüzde 81’i evden çalışmaya sıcak bakıyor. Ancak çalışanlar sıcak bakarken yöneticilerin büyük bir kısmı hala evden çalışma sistemini benimseyebilmiş değil. Burada çalışana güvenmeme sorunu öne çıkıyor.

Gaye Özcan, bunun en önemli nedenlerinden birinin “güven” olduğunu, kurumların bu noktada suistimal kaygısı yaşadığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu nedenle çalışanlarının sürekli ‘göz önünde’ olmasını istiyorlar. Klasik mantıkta, çalışma saatlerinin dokuz altı olması, beş ya da altı gün çalışılması, çalışanın bir masası olması var. Aslında önemli olan iş sonuçları. Eğer hedef ve beklentiler netse ve performans ölçümleri sistematik bir şekilde takip edilebiliyorsa çalışanın işi hangi saat aralığında yaptığının bir önemi kalmıyor.” Ancak şunu da belirtelim ki her iş kolu ya da her iş tipi esnek çalışma için uygun olmayabilir. Elbette, esnek çalışma, şirket sahiplerinin ve yöneticilerinin zihniyetinde de değişim, dönüşüm gerektiren bir konu. 

DEĞİŞİM ZAMAN ALIR

Avrupa ve özellikle Amerika’da teknolojik gelişmelerin de hızıyla kurumlar evden çalışma opsiyonunu çalışanlarına daha fazla sunmaya başladılar. Türkiye’de de bu yönde değişimin hızlanacağı düşünülüyor. “Kriterler ve beklentiler net ve sistematik bir şekilde tanımlanır ve takip edilirse, hem çalışanın hem de yöneticilerin bu konuda rahatlayacağını düşünüyorum” diyen Özcan, sonuçta bunun kültürel ve kurumsal bir değişim olduğunu, her değişimde olduğu gibi alışkanlıklardan vazgeçilmesinin zaman alacağını düşünüyor.

Evden çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Her şeyden önce evden çalışmak, herkese ciddi katkılar sağlayacak bir sistem değil. Bu yüzden bu tür bir çalışmaya gerçek anlamda çalışanın hazır olup olmadığına karar vermesi lazım. Mesai saatlerini belirlemek tamamen çalışanın elinde ve evden çalışırken iş ve ev yaşamını birbirinden ayırmak zorlaşıyor. Mesai saatleri ofiste çalışırken olduğu gibi belirli bir saatte sona ermeyebiliyor, geç saatlere kadar çalışmak da olası. İş yerinde yaşanan sosyalleşme de evde yok. Tüm bunları göze alarak çalışanın ve yöneticinin evden çalışma konusunda bir karar vermesi gerekiyor.

GEÇİCİYDİ KALICI OLDU

Pfizer Türkiye Mart 2015’ten bu yana her çarşamba çalışanlarına "Dilediğin Yer İşyerin” diyor ve ofis dahil istedikleri yerden çalışma esnekliği sunuyor. Dilediğin Yer İşyerin, firmadaki tüm esnek uygulamaları birleştiren Pflex markası kapsamında Pfizer çalışanlarına haftada bir gün ofis dışında çalışma seçeneği sunan bir uygulama. Uygulamada çalışanlar telefon ve e-mail ile sürekli ulaşılabilir olmalı ve çok acil durumlarda en fazla iki saat içerisinde merkez ofise gelebilecek mesafede bulunmalı. Çarşamba günlerinde toplantı yapması gereken çalışanlar Pfizer’in kendilerine sunduğu webex ve telekonferans sistemini kullanabiliyor.

“Aslında bu uygulamaya üç aylık bir deneme süreci ile başladık. Üç ayın sonunda yaptığımız değerlendirmede özellikle trafikte geçirdiğimiz zamandan tasarruf sebebiyle çalışanlarımızın yüzde 96’sının uygulamaya devam etmek istediğini gördük” diyen Pfizer Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya İnsan Kaynakları Direktörü Bahar Özen Şansal’dan aldığımız bilgilere göre, uygulama Haziran’dan bu yana kalıcı hale getirildi.

Şansal, “Uygulamayı hayata geçirdiğimiz ilk üç aylık deneme süreci boyunca çalışanlarımız özellikle, normalde trafikte geçirdikleri zamanda işlerini yaparak verimlilik sağladılar. Ayrıca sunum hazırlama, analiz yapma gibi dikkat isteyen işleri Çarşamba günlerine bırakıp evde çalışarak daha iyi sonuçlar aldıklarını ifade ediyorlar. Esnek olma hissi hepimizin iş motivasyonunu da arttırdı” diyor.

200 KİŞİ EVDEN ÇALIŞIYOR

Evden çalışma modelini 2009 yılında Türkiye’de ilk kez hayata geçiren Turkcell Global Bilgi, halihazırda 200 Home Agent (evden çalışan) istihdam ediyor. Bu sayının yılsonuna kadar 250’ye çıkarılması hedefleniyor. Evden çalışmada altyapı anlamında en önemli unsur internet bağlantısı. Turkcell Global Bilgi Turkcell Kurumsal Operasyonlar Genel Müdür Yardımcısı Funda Seyrek Kantarlı’dan aldığımız bilgilere göre, Home Agent çalışma modeli özellikle çağrı merkezleri için büyük sorun olan yüksek turnover oranlarının düşmesine ve çalışma motivasyonun artmasına katkıda bulunuyor. Evden çalışan toplam 200 Turkcell Global Bilgi personelinin son altı aylık performans değerleri, ofis çalışanlarının gösterdikleri performans değerleri ile aynı; hatta zaman zaman daha yüksek.

Kantarlı, “Home agent olarak çalışacak arkadaşlarımızın seçimi çok önemli. Başarımızın altında yatan önemli gerçeklerden biri bu. Herkesin yapabileceği bir çalışma modeli değil. Biz bu konuda güçlü bir norm uyguluyoruz. Böylece başlarken işi bu koşullarda iyi yapacak kişiyi seçiyoruz. Dolayısıyla verimlilik seçim ve yönetim araçlarıyla sağlanmış oluyor” diyor. Evden çalışanlar, yaşadıkları teknik problemlerin iletimini, operasyon salonlarında çalışan diğer arkadaşlarıyla aynı kanallardan telefon, mail ya da ticket sistemi üzerinden yapabiliyor. Herhangi bir teknik problem yaşandığında uzaktan bağlantı sağlayarak, teknik problemlerin çözümü sağlanıyor. 

SEYAHAT MASRAFLARI AZALDI

Beş kıtada 75 binden fazla çalışana sahip olan Cisco’da farklı zaman diliminde çalışmak kimi zaman çalışanların 7/24 işe bağlı yaşamasına neden oluyor. Cisco çalışanlarının problem yaşamadan bu tempoya adapte olabilmeleri, iş ve özel hayatlarını dengeleyebilmeleri için esnek çalışmaay öncelik veriliyor. “Yıllık olarak yaptığımız anketlerde de çalışanlarımız Cisco’da çalışmanın en iyi yönlerinden birinin esnek çalışma imkânı olduğunu vurguluyorlar. IP telefon, Cisco WebEx, TelePresence ve Jabber gibi Cisco teknolojileri çalışanlarımıza özgürlük sağlıyor. Ortalama bir Cisco çalışanı haftada bir gün, Cisco Sanal Ofis sistemine evinden sahip olanlar ise haftada üç gün evden çalışıyor” diyen Türkiye İşbirliği Çözümleri Satış Yöneticisi Pınar Yıldız Budakoğlu, esnek çalışmanın seyahat maliyetlerini azalttığına dikkat çekiyor. Daha fazla iş tatmini, takım çalışması ve üretkenlik gibi avantajların yanı sıra daha az trafik ve uçuş gerektirdiğinden esnek çalışma sisteminin çevre üzerine de olumlu etkileri var.

Budakoğlu’nun verdiği bilgilere göre, esnek çalışma sayesinde Cisco çalışanları yılda 56 milyon kilometre yol yapmaktan kaçınmış oluyor. Bu, Cisco’nun karbondioksit salınımını yılda 17 bin ton azaltıyor. Firmada evden çalışma ile farklı ülkelerde yaşayan ancak birlikte çalışan ekiplerin verimliliği de artıyor. Firma bütün bu uygulamalarla yılda yaklaşık 333 milyon dolar tasarruf sağladığını ölçümlüyor. 

“Evden de ekip çalışması mümkün” 
Johnny KARAM / Citrix Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı 


“İyi bir ekip çalışması aktif bilgi alışverişi, karşılıklı destek ve firma içerisindeki ‘dedikodu’ ile canlı kalır. En verimli konuşmalar çoğu zaman kahve içilen mutfakta gerçekleşir. Çoğu zaman müdürler yine de çalışanların yokluğundan dolayı ekip çalışmasının olumsuz etkileneceğinden endişe duyar. Bu noktada, bu çekincelerin birçoğu iyi bir ekip yönetimi ve modern teknolojiler sayesinde, chat, web konferansları veya çevrimiçi toplantılar ve eğitimlerle önlenebilir. Gerçi bu düzenli kişisel iletişimin yerini tutmaz ama daha fazla esneklik imkânı sunar. Ancak örnek bir çözüm yok. Her şirket kendisi için doğru iletişim olanaklarıyla bir kombinasyon oluşturmak zorunda.” 

Evde güvenlik nasıl sağlanır?
Derya AKSOY / Fortinet Bölge Satış Direktörü
 

Fortinet’e göre, güvenli bir uzaktan çalışma ortamı yaratmak için dikkate alınabilecek çok sayıda uygulama var. Derya Aksoy, şirketlerin uyması gereken kuralları altı maddede özetliyor:

1. VPN kullanın
Eğer VPN geçidi doğru bir şekilde oluşturulur ve uygulanırsa, çalışanın kurumsal kaynaklara nasıl ulaştığı kritik bir sorun olmaz. Şirketin denetimi altında bir Wi-Fi oluşturmak hem kolay ve uygun maliyetli hem de genel bulut üzerindeki VPN’lere bel bağlamaktan çok daha güvenli. 

2. Anti-virüs yükleme ve güncellemelerini zorunlu kılın 
Çok katmanlı güvenlik yaklaşımı hem şirket içinde hem de şirket dışındaki ağlarda etkin bir koruma sağlamanın anahtarıdır. Uzaktan çalışanlara yönelik olarak kurumsal ağ dışındaki istemciler için otomatik güncellemeleri zorunlu kılmak en önemli gerekliliklerden biri. 

3. Piyasadaki tüketiciye yönelik bulut depolama ürünlerinin kullanımına izin vermeyin 
Bir çalışan işten ayrıldığı zaman, şirketin değerli verilerini ev ofisindeki bilgisayarında tutmaya devam edebilir. Çalışanlar ağ üzerindeyken Dropbox ve Google Drive gibi tüketiciye yönelik bulut depolama çözümlerine erişimin kısıtlanması, ek bir koruma katmanı oluşturuyor ve pek çok sektörün mevzuata uygun hareket etmesine yardımcı oluyor.

4. Taşınabilir medya kullanımını engelleyen ve güvenli işbirliği ortamı sağlayan platformlar sunun 
Kullanıcılar bulut tabanlı kişisel depolama alanlarına şirket dosyalarını yükleyemedikleri zaman flash sürücülere veya diğer taşınabilir medya cihazlarına yönelecektir. Çok fazla risk barındıran bu seçeneğe karşı, güvenli dosya eşitleme (senkronizasyon) ve paylaşımı yapabilen, kurumsal kullanıma yönelik geliştirilmiş araçları tercih edin. 

5. Ortamı güvenli hale getirin 
Erişim noktası oluşturmak, güvenlik ayarlarının tamamını optimize etmek ve kurumsal ağ ile birlikte ev ofis ağlarını tek bir merkezden yönetmek için tüm kullanıcıların evine tek tek gitmek mümkün olmasa da, evlerindeki yönlendiriciler için güçlü bir şifreleme uygulamak mümkün. 

6. Güvenliğin ilk şartı eğitim 
Sağlam güvenlik sistemleriyle donatılmış büyük ölçekli şirketlerin kullanıcıları bile çok kez hiç şüphe uyandırmayan sosyal mühendislik tuzaklarına düşerek kimlik bilgilerini açığa çıkarmış ve farkında olmadan kötü amaçlı yazılımların kurumsal ağların içine girmesine izin vermiştir. Bu nedenle çalışanların güvenlik zafiyetleri ve önlemleri konusunda bilgilendirilip, eğitilmeleri şart. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde