İşte yeni Meclis’in ilk görevi

İşte yeni Meclis’in ilk görevi

Meclis Genel Kurulu’nda yarın ve çarşamba günleri Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak.

İşte yeni Meclis’in ilk görevi
16px
24px
29.06.2015 08:46
ABONE OLgoogle
Meclis Genel Kurulu’nda yarın ve çarşamba günleri Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Gizli yapılacak oylamada ilk iki turda 367 oy gerekiyor. Meclis aritmetiğinde bu zor göründüğünden seçimin son iki turda sonuçlanması bekleniyor.
 
Genel Kurul, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplanacak. Baykal’a, Başkanlık Divanı’nda en genç altı milletvekili olan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli ve AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik dönüşümlü olarak eşlik edecek. 
 
Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı, seçilememesi durumunda üçüncü ve dördüncü tur ise 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek. TBMM Başkanı’nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulu toplanarak, Başkanlık Divanı dağılımının ele alınması bekleniyor. Yetişmesi halinde Başkanlık Divanı dağılımı 3 Temmuz Perşembe günü Genel Kurul’da bilgiye sunulacak. 
 
Baykal oy kullanacak mı?
 
TBMM Başkanlığı seçiminde ilginç bir durum yaşanacak. Adaylardan olan Baykal birleşimi de yönetecek. Baykal’ın seçimde oy kullanıp kullanmayacağı tartışılıyor. İçtüzüğün 64. maddesinde “TBMM Başkanı oy kullanamaz. Başkanvekilleri oturuma başkanlık yapmadıkları zaman oy kullanabilir ve oyunun rengini belirtmek üzere söz alabilir” hükmü de yer alıyor.

Tartışılan bir diğer konu ise Baykal’ın vekaleti ‘ikinci en yaşlı üye’ sıfatıyla AK Parti Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu’na vekalet vermesi halinde seçimde oy kullanıp kullanmayacağı. Meclis hukukçuları konuya açıklık kazandırmak için çalışma yapıyor. Meclis’te 1996’da TBMM Başkanlığı’na aday olan Süleyman Arif Emre “en yaşlı üye” sıfatıyla birleşimi yönetti. Ancak Emre, seçimde oy kullanmadı. O seçimde Mustafa Kalemli TBMM Başkanı seçildi.
 
AK Parti’den 60 taktik oy 
 
Meclis başkanlığı seçimleri için AK Parti’den ilginç bir hamle geleceği konuşuluyor. Haber 7’nin iddiasına göre; Ak Parti’den 60 milletvekili taktik gereği 3. turda HDP’nin adayı Fırat’a oy verecek. İlk iki turda 367 oy gerekiyor. Her parti kendi adayını destekleyeceği için bu rakama hiçbir parti ulaşamıyor. 3. turda adayların seçilebilmesi için 276 oy gerekiyor. Hiçbir partinin o kadar vekili yok. En çok oyu alan iki aday son tura kalacak.

Ak Parti’nin planı da 3. turda devreye girecek. AK Parti’den 60 milletvekilinin 3. turda HDP’ye oy vereceği konuşuluyor. Böylece son tura AK Parti ve HDP’nin adayı kalacak. AK Parti bu kez son turda kendi adayına 258 oy vererek kendi adayını seçtirecek. Çünkü MHP, HDP’nin adayını desteklemeyecek. CHP, Fırat’ı desteklese bile başkanlığa yetmeyecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde