İşte yeni İstanbul'un yeri

İşte yeni İstanbul'un yeri

AK PARTİ’NİN seçim vaadleri arasında bulunan “İstanbul’a iki yeni kent” projesi her iki yakada heyecanla karşılandı.

İşte yeni İstanbul'un yeri
16px
24px
18.04.2011 07:46
ABONE OLgoogle

2023 yılına kadar İstanbul’un iki yakası arasında fark kalmayacak, kent nüfusu doğudan batıya doğru yayılacak. Anadolu Yakası’nda Kartal, Avrupa Yakası’nda Silivri merkez olacak

AK PARTİ’NİN seçim vaadleri arasında bulunan “İstanbul’a iki yeni kent” projesi her iki yakada heyecanla karşılandı. 27-28 ve 30 Nisan’da geleceğin İstanbul’unu manşetine taşıyan Star İstanbul, projeyi şekillendiren Metropoliten Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi (İMP) Başkanı İbrahim Baz’a ulaşarak bir kez daha görüşlerini sordu. Baz ve ekibinin 5 yıl süreyle üzerinde çalıştıkları plana göre 5 bin 500 metrekare alana sahip olan İstanbul, doğudan batıya doğru yayılacak ve her iki yaka arasında denge kurulacak. Kartal ve Silivri merkez haline getirilerek Avrupa Yakası’ndan Tekirdağ, Anadolu Yakası’nda ise Gebze ekonomisinden faydalanılacak. Kağıthane ve İkitelli’de gökdelenler yükselecek.

Proje 5 yılda hazırlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş’ın talebi üzerine 2006 yılında kurulan İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi (İMP) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz’a göre kent 16 parçaya bölünüyor. Baz, kilometrekareye düşen insan sayısı 70 bin kişi. İstanbul tek merkezli yapısının bu göstergesi yeniplana göre Kartal’dan Silivri’ye doğru dağıtılacak. İstanbul daha sağlıklı gelişebilmesi için nüfusun doğudan batıyadoğru oluşturulacak yeni merkezlerle 70 binler 40 binlere, sıfırlar 30 binlere çıkarılacak. Dünyada sadece Shanghai ve Meksiko City gibi kentlerde metrekareye 0,7 insan düştüğünün ve aynı durumun İstanbul için de sözkonusu olduğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Baz,”Söz konusu bu kentler sorunlu kentler olarak tescilli. Arı kovanı gibi. Plandaki temel karar İstanbul’un nüfusunun oluşturulacak merkezlere dağıtılması öngörülüyor” diyor.

Kent masaya yatırıldı

İstanbul’un geleceğini şekillendiren İMP ekibi önce kentteki nüfus artışını masaya yatırdı. İstanbul’un 10 yılda 3 milyon arttığı belirlendi. Bu rakam yıllara bölündü ve her yıl İstanbul’da 350 bin nüfus artışı ile küçük bir şehir kurulduğu saptandı. 2023’ün İstanbul’u şekillendirilirken bu araştırmalar göz önünde tutuldu. Yeni İstanbul şekillendirilirken gündüz nüfusunun yoğun, gece az olduğu merkezler de göz önününde bulunduruldu. Plana göre bu gibi yerlerde yaşam ve çalışma alanları düzenlenecek, merkezlerde yeni konutlar inşa edilecek ancak konut sayısının baskın olmamasına özen gösterilecek.

2 bölgede adım başı gökdelenler yükselecek

Zincirlikuyu -Maslak hattındaki gökdelen ve plazaların İstanbul’un siluetine hançer gibi saplandığını söyleyen İMP Başkanı Prof. İbrahim Baz, yeni gökdelen bölgesini tarif etti. Baz’a göre Kağıthane ve İkitelli yeni Maslak olacak. Yeni İstanbul’u merak eden herkese kapılarının açık olduğunu belirten İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “Vatandaş anayasasını öğrenmek istiyor. Kimseden gizlimiz saklımız yok. Bu merkez gerçekten sadece İstanbul’u planlamada tarihinde değil, Türkiye’nin planlama tarihinde ilkleri hem yaşamış hem yaşatmıştır. İlk defa bir plan yapımı esnasında planın taraşarı olan, başta sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte aynı masa etrafında toplanarak tartışılmıştır” diyor.

Herkes Maslak’tan kaçmaya çalışıyor

Dünyada bir eşi benzeri olmaya boğazın siluetine hiç yakışmayan Maslak hattının, İstanbul’un boğazı dışında başka bölgelerde yapılabilineceğini söyleyen İMP Başkanı Prof. Dr. İbrahim Baz, “İstanbul’un kalbine hançer gibi saplanan Maslak hattı sadece otomobille girip çıkılan bir bölge durumunda. Bir yaşam alanı olmadığı için, insanlar buraya sabah işine, akşam evine dönüyor” diye konuştu. Bölgede yaşayan veya yaşamaya çalışan iş yerlerinin buralardan kurtulmak için fırsat kolladıklarına dikkat çeken Baz, “Hiç kimse bu kadar karmaşa kaosun içinde olmak istemez. İki iş merkezi arsında insanların yürüyecek bir karış yolu yok. 50 metre ilersine insanlar taksiyle gitmek durumunda. Bölgeye gönderilen metro sistemi ulaşım açısından önemli ölçüde katkı sağlasa da, bölge yaşanabilinir ve sürdürülebilinir bir kent merkezi olarak yanlış planlanmıştır” ifadesini kullandı. 

KARTAL VE SİLİVRİ MERKEZ OLACAK

2023 yılının İstanbul’u hedeflenirken prestijli bölgeler oluşturuldu. İki yakada Kartal ve Silivri ön plana çıkarıldı.

BaŞbakan Erdoğan tarafından 27 Nisan’da açıklanacak ‘Çılgın Proje’ dört gözle beklenirken, iki İstanbul’un en önemli kentleri Kartal ve Silivri olacak. Oluşturulması planlanan merkezler sadece İstanbul’a değil Anadolu Yakası’nda Gebze Avrupa Yakası’nda Tekirdağ’nın ekonomisinin de merkezi olacak şekilde planlandı. Kartal, Silivri, Basınekspres yolu birinciderece olmak üzere diğer alanlar ikinci ve alt merkezler olarak hizmet verecek. Mevcutmerkezler Kadıköy, Bakırköy, fiişli plan doğrultusunda yeniden gözden geçirilecek. Avrupa Yakası Silivri, Kağıthane, Cendere, Basınekspers yolu Anadolu Yakasında ise Ataşehir, Kartal, Tuzla da önemli merkezler oluşturulacak. 10 yıl sonra bu bölgeler maslaktan daha önemli merkezler haline gelecek.

Prestijli bölgeler geliyor

Başta turizm olmak üzere ticaret alanları ve kültür merkezleri buralarda yükselecek. Aktivitesi bol her türlü fonksiyona shitap edecek alanlar İstanbul’un en prestijli bölgeleri olacak . Yeni merkezler bölgeye ve dolayısıyla İstanbul’a büyük katkı sağlayacak. Planda, merkezi iş alanının tarihi merkezden Topkapı, Maltepe ve Bayrampaşa bölgesine yönlendirilmesi, her iki yakada merkezi iş alanlarının yükünü azaltacak yeni çekim merkezleri ile raylı sitemlerle birbirine entegre olmuş alt kademe merkezleri oluşturulması kararları alındı. Çevre düzeni planında kentin doğrusal ve alt bölgeler halinde oluşacak

Nüfusta denge kurulacak

Çevre düzeni planında kentin kuzeyindeki ormanlar ve su kaynaklarına karşı önemli bir tehdit oluşturan kent gelişiminin engellenmesi, merkezi iş alanı üzerindeki yapılaşma baskısının azaltılması ve boğaz geçişlerinde yaşanan trafiğin hafiletilmesi amaçlanıyor. İstanbul için belirlenen nüfusun, doğal ve yapay eşikler, meri planlar, mevcut boş alan ve yapı stoğu dikkate alınarak 17 milyon olduğu planda, Anadolu yakasında yüzde 35 olan nüfusun yüzde 37’ye çıkarılması da var.

 İstanbul’u bu ekip şekillendiriyor

İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi 5 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın talimatıyla kuruldu. İMP’nin Başkanlığını Prof.Dr. İbrahim Baz yaptı ve ekibiyle gece gündüz İstanbul için çalıştı. Çalışmalarda kentin nüfus aartışından trafik yüküne kadar her şey en ince ayrıntısına kadar gözden geçirildi. Sonuçta ortaya 2 İstanbul çıktı. İMP tarafından yapılan ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylanan plan, İstanbul için yapılan üçüncü yasa olarak tarihe geçti. 

 Sanayi Hadımköy’e Havaalanı Silivri’ye

İMP tarafından hazırlanan plana göre Büyükşehir Belediyesi, ‘Tarihi Yarımada’ gibi merkezi yerlerdeki sanayinin Hadımköy’e taşınmasını sağlayacak. Plana göre tarihi yarım ada dışında işleyen mevcut sanayi alanları korunacak. Ancak, İstanbul içinde yeni sanayi alanlarına izin verilmeyecek. Yeni sanayi ve lojistik bölge Hadımköy olacak. Avrupa ve Anadolu yakasında ileri teknoloji park alanları kurulacak. Yeni sanayi alanları ile kent içinde kalan sanayi, ileri teknoloji üreten sanayiler haline getirilerek katma değer artı rılacak. Yine Prof.Baz tarafından açıklanan plana göre Harem otogarı kaldırılacak. Üçüncü havalimanı da Silivri’ye yapılacak. 

Merkezi iş alanları Cendere Vadisi’nde

İMP tarafından hazırlanan plan, Merkezi İş Alanları’nın neredeyapılacağı sorusuna da açıklık getiriyor. Çevre Düzeni Planı göre maslak hattı Kağıthane, Cendere ve Basınekpres yolu üzerine kurulması öngörülüyor. Cendere vadisi yakın gelecekte Ayazma’da başlanacak olan proje bunun bir örneği olarak gösteriliyor. Bölgede hem fonksiyon hem de kabuk değiştiren projeler ardı ardına sıralanacak. Bu projeler aynı zamanda İstanbul’un geleceğini taşıyacak. Eski sanayi alanları yanı sıra eski konut alanlarının önemli bir kısmı çöküntü alanlarında yer alıyor. Kısa vadede bu alanlar İstanbul en prestij alanları olarak karşımıza çıkacak

Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde