İşte sıradaki Erbil yolcuları...

İşte sıradaki Erbil yolcuları...

Türkiye için son yılların en gözde yatırım merkezi Kuzey Irak oldu.

İşte sıradaki Erbil yolcuları...
16px
24px
11.05.2012 17:11
ABONE OLgoogle

Türkiye için son yılların en gözde yatırım merkezi Kuzey Irak oldu. Sanayicisinden işadamına herkes özellikle Erbil’de iş yapmak için büyük çaba harcıyor. Geçen hafta Albaraka Türk’ün şube açılışı nedeniyle Erbil’deydik. Albaraka Türk, halen bu şehirde faaliyet gösteren Ziraat Bankası, VakıfBank ve İş Bankası’ndan sonra dördüncü Türk bankası oldu.

Ancak son Türk bankası da olmayacak gibi. Albaraka Türk’ün şube açılışına katılan Kuzey Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi, yıl sonuna kadar Türk banka sayısının 10’a ulaşmasını beklediklerini söyledi. Toplantı sonrası görüştüğümüz Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi de bu bilgiyi doğruladı. Yahşi, şu anda izinlerini alan ve bina kiralamak üzere olan Bank Asya’nın önümüzdeki günlerde Erbil şubesini faaliyete geçireceğini söyledi. Biz de Garanti Bankası ve Kuveyt Türk’ün bu şehirde şube açmak için son hazırlıkları yaptığını öğrendik.

Ancak Erbil’de şube açan bankalar şu ana kadar çok da umduklarını bulamamış gibi. Yahşi, bunun nedenini ülkedeki alışkanlıklar ve düzenlemelere bağladı. Ardından da “Sabırlı olmak lazım” diye ekledi. Çünkü Irak’ta halen halk parasını evinde tutuyor. Ülkede POS cihazı yok denecek kadar az. Hatta Erbil Havalimanı’nda bile POS cihazı yok. Alışverişlerde nakit para kullanılıyor. Yani ülkede zorunlu ticari işlemler dışında bankacılık faaliyetleri neredeyse yok.

Bu arada Albaraka Türk’ün resmi açılışı geçen hafta yapmasına rağmen yaklaşık sekiz aydır Erbil’de bankacılık faaliyetlerini sürdürdüğünü de belirtelim. Fahrettin Yahşi’ye kısa da olsa yaşadıkları tecrübelerden yola çıkarak “Sizce Türk bankaları Erbil’de umduğunu bulabildi mi” diye sorduk. Yahşi’nin yanıtı kısa ve net oldu: “Şu ana kadar umduklarını bulamamışlar gibi gördüm...” Para dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde